00:02:15 24.01.2018
Stiri

Regele Mihai în 2006: „Basarabia şi Bucovina – pământ românesc!”

Știri 15.12.2017 13:37 Vizualizări637 Autor: Ziarul National
Regele Mihai în 2006: „Basarabia şi Bucovina – pământ românesc!” monarhiasalveazaromania.wordpress.com

Rege Mihai al României, în calitate de membru al Familiei Regale a României, apoi de suveran, a fost în miezul evenimentelor din anii '40, care au dus la ruperea de România a Basarabiei și a Bucovinei. Într-un interviu care datează din anul 2006, Regele Mihai a precizat că Basarabia şi Bucovina sunt pământ românesc, transmite Romanian Global News.

În interviul de pe blogul roncea.ro în anul 2006, publicat 10 ani mai târziu, fostul Regele Mihai a adus detalii despre cum s-au văzut din Palatul Regal de la București evenimentele care au dus la ruperea Basarabiei și a Bucovinei.

Regele Mihai a spus atunci că Pactul dintre Hitler și Stalin a fost o lovitură groaznică, pe care a resimțit-o din plin.

În interviul din anul 2006, Regele Mihai a mai precizat că „apărarea Basarabiei și a Bucovinei era în asentimentul întregului popor si al partidelor istorice. Dar noi simțeam că trebuia să ne oprim la Nistru si nu mai departe. Am luat ca exemplu ceea ce s-a întâmplat în Finlanda când marețalul Menheim a început si el să atace Rusia și a luat numai provincia pe care i-au luat-o rușii si s-a oprit, iar la sfârșit, când s-a intâmplat cu Pacea de la Paris, iar a pierdut-o. Așa că și eu mă temeam să nu pierdem din nou Basarabia".

Provocat să continue subiectul Basarabia, Regele Mihai a spus că „eu am fost acolo recent, după cum se știe, am fost extrem de emoționat, cu toate că vizita mea a fost foarte scurtă. Eu am spus de zeci de ori până acum: Basarabia si Bucovina sunt pământ românesc. Ce putem să facem noi pentru asta, este altă chestiune...."

Menționăm că prima vizită la Chișinău făcută de Regele Mihai după căderea Cortinei de Fier a fost în vara anului 2006, atunci când a participat la inaugurarea şi sfinţirea Cimitirului Românesc de Onoare din sudul Republicii Moldova, de lângă localitatea Ţiganca, locul în care, în iunie-iulie 1941, în lupte grele cu Armata Roşie, şi-au pierdut viaţa numeroşi soldaţi, subofiţeri şi ofiţeri ai Armatei Române.

Sicriul cu corpul neînsuflețit al Regelui Mihai a devenit loc de pelerinaj. Mii de oameni stau la cozi pentru a aduce un ultim omagiu fostului suveran al României.

Într-o atmosferă apăsată și tristă, oamenii stau la rând pentru a intra în Palatul Regal de la București, acolo unde este depus corpul neînsuflețit al Regelui Mihai.

O dată ajunși în interiorul Palatului, oamenii îngenunchează și se roagă la sicriul fostului monarh.


CITIȚI și Fotografii RARE: Cum a fost primit Regele Mihai la Chișinău în anul 1942. A fost însoțit de Regina Elena

Precizăm că începând de azi și până sâmbătă, în România au fost declarate 3 zile de doliu național.

La înmormântarea Regelui Mihai al României va fi prezent un număr impunător de reprezentanți ai celor mai importante Case Regale ale Europei. Regele Carl al XVI-lea Gustaf şi Regina Silvia ai Suediei, Marele Duce de Luxemburg, regele Juan Carlos I şi regina Sofia ai Spaniei şi Principele de Wales se numără printre Familiile Regale care vor participa la funeraliile regelui Mihai I.

„În afară de Familia Regală a României, la funeraliile regelui Mihai I vor fi reprezentate Familiile Regale din Marea Britanie, Suedia, Spania, Belgia, Iordania, Luxemburg, Liechtenstein, Bahrein, Bulgaria, Grecia, Serbia, Albania, Franţa, Prusia şi Portugalia. Vor fi reprezentate Familiile Imperiale din Rusia, Austria şi Germania, Familia Mare Ducală de Baden şi Familia Princiară de Ligne", informează joi site-ul romaniaregala.ro, citat de agerpres.ro.

Vor mai fi prezenţi regele Simeon al II-lea al bulgarilor; regele Constantin al II-lea al elenilor; regina Anne-Marie a elenilor; Principesa Muna a Iordaniei; Principesa Astrid a Belgiei; Principele Lorenz al Belgiei; Principele Moştenitor Alexandru II; Principesa Moştenitoare Ecaterina a Serbiei; Ducele de Braganza; Principele Georg al Prusiei; Arhiducele Karl al Austriei; Marea Ducesă Maria a Rusiei; Principele Moştenitor Leka II al albanezilor; Principesa Moştenitoare Elia a albanezilor; Şeicul Rashid bin Khalifa al Khalifa al Bahrein; Principesa Rym a Iordaniei; Marele Duce de Baden; Marea Ducesă de Baden; Principesa Irina a Greciei; Ducele şi ducesa de Vendome.

De asemenea, au confirmat că vor participa la înmormântare Arhiducele Dominic; Arhiducesa Emmanuella; Arhiducesa Maria Magdalena; Baronul Hanns von Holzhausen; Baroana Alexandra von Holzhausen, Arhiducele Georg al Austriei; Arhiducele Martin al Austriei; Arhiducesa Katharina a Austriei; Principesa Chantal a Franţei; Baronul Francois Xavier de Sambucy de Sorgue; Principesa Anne de Ligne; Cavalerul Charles de Fabribeckers; Principesa Tatiana Radzivill, Dr John Fruchaud.

Regele Mihai al României va fi înmormântat sâmbătă, 16 decembrie, la Curtea de Argeș, acolo unde se află și locul de veci al soției sale, Regina Ana.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Comentarii
Promo
Promo
Punct de vedere NAȚIONAL
23.01.2018 14:00 Ziarul National Octavian Țâcu // Ce ar spune Machiave...

22.01.2018 08:50 Nicolae Negru Va îndrăzni mielul moldav să tragă de...

19.01.2018 09:10 Nicolae Negru De ce Alexandru Tănase nu are încrede...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Parlamentul va reuși, în 2018, să modifice art. 13 din Constituție, astfel încât limba ROMÂNĂ să devină oficială în R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2017. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md