02:19:31 29.03.2024
Stiri

REFERENDUM // Aceeași sesizare, tratată DIFERIT de Curtea Constituțională în 2010 și 2014

Politică 22.09.2014 15:10 Vizualizări2225 Autor: Raisa Lozinschi
REFERENDUM // Aceeași sesizare, tratată DIFERIT de Curtea Constituțională în 2010 și 2014


Curtea Constituțională (CC) a respins, astăzi, sesizarea depusă de către 37 de deputați liberal-democrați și liberal-reformatori privind modificarea Constituției prin referendum, astfel încât șeful statului să fie ales prin vot direct.

În sesizarea depusă, deputații optau pentru organizarea acestui referendum în ziua alegerilor parlamentare din 30 noiembrie curent.

Curtea Constituțională a constatat că sesizarea celor 37 de deputați are carențe ce țin de procedură și că întrebarea care ar fi urmat să fie pusă la referendum conține „divergențe”.

„Întrebarea - Sunteți de acord cu alegerea și demiterea șefului statului prin vot direct? – conține două chestiuni. Un cetățean poate fi de acord cu votarea președintelui prin vot direct, dar nu și cu demiterea sau invers”, a explicat Rodica Secrieru, secretarul general al CC.

Președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat, Valeriu Streleț, s-a arătat surprins de decizia CC, mai ales că instituția a dat un aviz pozitiv în aceeași chestiune în luna iulie 2010.

„Noi am ținut cont de practica jurisdicțională anterioară și e scris ad literram din prevederile Constituției care au existat până în 2000. Cât privește cele două chestiuni din întrebare, acest lucru nu rezistă niciunei critici. Dacă un cetățean votează pentru șeful statului, tot el vrea să-l și demită”, a spus Streleț.

Liberal-democratul a mai afirmat că, dacă referendumul era organizat pe 30 noiembrie curent, „eliminam problema care a dus la dizolvarea a trei parlamente, asiguram prezența la vot și economiseam bani”.

Menționăm că, pe 6 iulie 2010, CC a dat aviz pozitiv sesizării de a organiza un referendum în aceeași problemă, iar peste o zi Parlamentul a decis ca acesta să fie organizat pe 5 septembrie 2010. Plebiscitul a eșuat, însă, din cauza prezenței scăzute la vot.

Solicitat de Ziarul NAȚIONAL să spună de ce Curtea Constituțională a decis diferit în 2010, față de avizul de azi, într-o problemă similară, fostul președinte al CC, Victor Pușcaș, a declarat că nu se cade ca un judecător să comenteze activitatea celorlalți colegi, dar a ținut să precizeze că „voința poporului e mai presus de orice. Așa a fost în toate timpurile”.

„La noi în R. Moldova sunt multe persoane care, atunci când ajung într-o funcție înaltă, consideră că istoria începe de la ele și anulează tot ce a fost anterior. Nu iau în considerare consecutivitatea lucrurilor”, a spus Pușcaș care nu vede o problemă ca să fie organizat un referendum pe 30 noiembrie, mai ales că doi ani de la ultimul referendum au trecut, iar Codul Electoral prevede că acesta trebuie să fie anunțat de Parlament cu două luni înainte.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md