RECORDURI METEO înregistrate în R. Moldova în ultimii ani: Temperaturi de peste 42 de grade Ceslius, inclusiv de 38 de grade în luna septembrie
Temperaturile înalte de ieri, de aproape 40 de grade Ceslius, par să devină obișnuință în R. Moldova, dacă luăm în calcul recordurile meteo semnalate de specialiști în ultimii ani.
Dacă în anul trecut am avut parte doar de un fenomen nemaiîntâlnit până atunci, când în luna octombrie 2016 pe 60% din teritoriul R. Moldova cantitatea precipitaţiilor căzute a depășit de 4-6 ori norma lunară, în anul 2015 s-a făcut remarcată luna septembrie prin temperaturi de-a dreptul neobișnuite.
Astfel, potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, pe 2 septembrie 2015 temperatura maximă a aerului a atins plus 38,6 grade Ceslius la Fălești și plus 38,4 grade Celsius la Tiraspol, ceea ce s-a întâmplat pentru prima dată în R. Moldova de când meteorologii efectuează măsurări.
În același an, pe 1 și 2 septembrie, temperatura medie zilnică a aerului pe tot teritoriul republicii s-a situat între plus 27 și plus 30,1 grade Ceslius, adică din nou s-a înregistrat un record.
În anul 2014, meteorologii din R. Moldova au notat două recorduri, ambele legate de percipitații ambundente - cantitatea precipitațiilor în decada a doua a lunii noiembrie 2014 a depășit de trei ori norma lunară pe jumătate din teritoriul țării, iar în perioada 19-21 noiembrie 2014 la Dubăsari, Bălțata și Strășeni suma precipitațiilor căzute a constituit 126-135 mm, ceea ce se consideră fenomen meteorologic stihinic și în luna noiembrie se semnalează pentru prima dată în toată perioada de observații.
Cu un an mai devreme, în perioada 11-15 septembrie 2013, în Cahul au căzut 271 mm de precipitații sau jumătate din norma anuală. Numai în luna mai 1991 se înregistrase 207 mm.
Vara anului 2012 a fost de-a dreptul toridă. Potrivit meteorologilor, temperatura medie a aerului pentru acel sezon a fost între plus 21,7 și plus 24,8 grade Celsius, fiind mai ridicată față de valorile normei cu 3 - 4,5 grade Celsius pe 70% din teritoriul țării, fenomen înrgistrat pentru prima dată și depășindu-l pe cel precedent cu peste un grad Celsius.
Pe 7 august 2012, pe teritoriul Republicii Moldova s-a semnalat cea mai înaltă temperatură a aerului în sezonul de vară pentru toată perioada de observaţii instrumentale – plus 42,4 grade Сelsius la Fălești, fiind cu 0,9 grade Ceslius mai ridicată faţă de valoarea maximă absolută înregistrată anterior, în anul 2007.
Numărul de zile cu temperatura maximă a aerului de plus 30 de grade Celsius și mai mult a constituit 39 - 62 de zile, norma fiind de 8 - 27 de zile. Totodată, numărul de zile cu temperatura de plus 35 de grade Celsius și mai ridicată a constituit în general16 - 35 de zile în acea vară, norma fiind de 1 - 2 zile.
Tot în vara 2012, valori ale temperaturii aerului de plus 40 de grade Сelsius și mai mult au fost notate, pentru prima dată, timp de 1 - 3 zile 40% din teritoriul R. Moldova.
Un nou protest anunțat de Ilan Șor în fața Procuraturii Generale: „Degrabă, va fi imposibil de reparat situația”. Acțiunea urmează să aibă loc luni, 28 noiembrie
Prima reacție a Partidului „ȘOR”, după ce poliția a DEMONTAT corturile instalate pe bulevardul Ștefan cel Mare: „Noul simbol al PAS este, de astăzi, bâta și cagula”
Un nou protest de amploare în fața Președinției. Partidul „ȘOR" afirmă că la manifestația împotriva guvernării ar participa „peste 45 de mii” de oameni