11:17:30 22.05.2018
 
Stiri

Reclamația avocaților lui Renato Usatîi a ajuns la CEDO: „Dosarele sunt fabricate și demonstrează degradarea justiției”

Social 13.09.2017 16:00 Vizualizări646 Autor: Ziarul National
Reclamația avocaților lui Renato Usatîi a ajuns la CEDO: „Dosarele sunt fabricate și demonstrează degradarea justiției”

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a recepționat și a admis spre examinare reclamația avocaților liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, privind „multiplele încălcări” care au fost admise de procurori. Despre aceasta au anunțat astăzi avocații lui Usatîi, în cadrul unei conferințe de presă

Potrivit acestora, CEDO a fost sesizată în legătură cu încălcările grave care ar fi fost comise de organul de urmărire penală, inclusiv mandatul de arest eliberat pe numele lui Usatîi de către judecătorul Sergiu Burlacu, care ar fi activat în calitate de jurist al Partidului Democrat.

„Există practica formulată de către judecătoriile moldovenești și CEDO, care arată potrivit căror circumstanțe poate fi utilizat arestul preventiv. Considerăm că mandatul de arest a fost emis ilegal, iar acest lucru este confirmat și de CEDO. Noi am primit deja scrisoarea de la CEDO prin care am fost avizați despre atribuirea unui număr dosarului”, a declarat avocatul Ion Cerga.

Avocații prezenți la conferință au explicat ce ilegalități s-au comis atunci când a fost deschis dosarul penal pe numele lui Usatîi, aflat acum la Moscova. „Dosarul a fost pornit prin intermediul unei proceduri care nu e prevăzută de legislația țării. Reluarea unui dosar este dreptul exclusiv al judecătorului. Dosarul penal privind fraudele a fost reînnoit în septembrie 2016 de către procurorul general Eduard Harunjen. El este nevalabil, deoarece a fost demarat de către un subiect ce nu are asemenea competențe”, a spus avocatul Angela Istrate.

Aceasta a făcut trimitere la o decizie a Curții Constituționale, care a recunoscut nevalabilă norma Codului de Procedură Penală, ce prevede dreptul procurorului la reînnoirea dosarului penal. „În afară faptului că dosarul penal a fost reînnoit de către o persoană ce nu are dreptul la aceasta, el de asemenea contravine principiului securității juridice. Prin dispoziția procurorului general a fost anulată doar hotărârea de suspendare a dosarului penal, alte două dispoziții – ale procurorului sus-numit și ale judecătoriei au rămas neatinse și valabile până în ziua de astăzi. În acest dosar a apărut un colaps ciudat”, a subliniat Istrate.

În același context, avocatul Anatol Istrate a invocat și faptul că a expirat și termenul de prescripție,care în acest caz este doar de un an: „În plus, nu au fost specificate noi circumstanțe în rezoluția privind redeschiderea cauzei, ceea ce prevede legislația. Dosarele penale deschise împotriva activiștilor „Partidului Nostru” sunt fabricate și demonstrează degradarea continuă a justiției în R. Moldova. Vedem că procuratura are o abordare selectivă atunci când comite un act de justiție”.

De menționat că dosarul penal pe numele lui Renato Usatîi, care este acuzat de fraude, a fost redeschis în toamna anului trecut. De asemenea, acesta este cercetat într-un dosar în care este suspect că ar fi pus la cale asasinarea bancherul rus Gherman Gorbunțov. Usatîi a declarat în mai multe rânduri că aceste dosare sunt politice.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Pumnal 13.09.2017 16:34

Avocatii cred ca CEDO e RISE? Au gresit adresa fara dreptate nu ai ce cauta la CEDO, am vazut si cu Filat.

Danu Golban 13.09.2017 17:19

Nu va avea noroc nici la CEDO, acolo bandiții ce reprezintă mafia rusească nu prea sunt iubiți. Și chiar dacă sunt careva încălcări de procedură, scopul scuză mijloacele.

Rustin 13.09.2017 18:45

Da faptul că Usatâi comandă omoruri asta ce fel de degradare e? Renato e un criminal și doar pușcăria e soarta lui!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.05.2018 09:19 Nicolae Negru Iluzii și deziluzii electorale

18.05.2018 09:19 Nicolae Negru Paradoxuri electorale sau cu cine votăm

16.05.2018 10:40 Vasile Gârneț Fragmente de jurnal – „Moartea lui St...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că va câștiga turul doi al alegerilor locale noi din municipiul Chișinău?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md