03:44:56 19.04.2024
Stiri

Radu Ceban din Glodeni brodează cu mărgelușe tablouri personalizate în Marea Britanie: Are clienți din Italia, Cehia, Rusia, SUA sau Canada

Moldovenii în lume 20.02.2018 08:30 Vizualizări14609 Autor: Ziarul National
Radu Ceban din Glodeni brodează cu mărgelușe tablouri personalizate în Marea Britanie: Are clienți din Italia, Cehia, Rusia, SUA sau Canada


Brodatul nu mai este demult o ocupație exclusiv feminină, iar Radu Ceban din orașul Glodeni sparge acest stereotip, reușind să devină un meșter iscusit al tablourilor personalizate, realizate din mărgele.

Radu a emigrat acum jumătate de an cu familia în Marea Britanie și, chiar dacă are un serviciu acolo, nu a renunțat la pasiunea sa pe care a practicat-o în R. Moldova în ultimii opt ani.

Întâmplarea

Tânărul ne-a povestit că acum opt ani a rămas uluit de un tablou brodat cu mărgelușe și a doua zi și-a luat un ac, pânză și mărgelușe colorate și s-a apucat de lucru.

„Pasiunea pentru brodat a apărut în viața mea acum opt ani, când am văzut o lucrare frumoasă la niște prieteni de-ai mei. După aceasta, toată ziua m-am gândit că vreau și eu să creez așa ceva și chiar a doua zi m-am apucat de treabă. Așa a început totul. Prima mea lucrare a fost o icoană cu Sfântul Nicolae, icoana de cununie a familiei noastre. Am lucrat la ea aproximativ o lună, dar am fost atât de entuziasmat în procesul de creație, încât nici nu am observat cum trece timpul. De la această icoană a început totul, a fost o motivare pentru mine de a realiza noi lucrări mai mari și mai complexe”, își amintește tânărul.

A însușit arta brodatului cu mărgele de sine stătător.

„Nu este neapărat nevoie să ai studii în acest domeniu, de altfel nici nu cred că există așa ceva. Este nevoie de dorință, răbdare și muncă asiduă pentru a crea ceva frumos. Broderiile trebuie sa fie făcute cu gust, să aibă un aspect frumos, să fie calitative și unice. În Marea Britanie, meșterii în domeniul brodatului au diferite cluburi, unde se adună, organizează diferite seminare, șezători, învață unul de la celălalt diferite tehnici speciale de brodat și își împărtășesc cunoștințele. În Republica Moldova nu avem, din păcate, așa posibilități”, zice tânărul pasionat de brodat.

Rudele, împotrivă, soția l-a susținut

Prietenii și rudele au încercat să îl convingă de nenumărate ori că pasiunea sa nu e deloc „bărbătească” și i-au sugerat să își aleagă altă ocupație. Totuși, după ce au văzut prima lui lucrare brodată cu mărgele, și-au retras imediat cuvintele. Soția sa, însă, a fost cea care l-a susținut de la primele încercări și a crezut în talentul creativului său soț.

„La început, rudele și prietenii îmi spuneau că acest meșteșug se potrivește mai mult femeilor și că ar trebui să mă ocup cu altceva. A durat așa până când au văzut prima lucrare și și-au schimbat radical părerea. Familia mea m-a susținut în ceea ce fac de la bun început. Soția mă ajută cu sfaturi, în alegerea culorilor și tematicilor pentru lucrările mele. Stereotipul că această ocupație este pentru femei vine din secolele trecute, când bărbații făceau munca grea, iar femeile stăteau acasă și aveau grijă de gospodărie. În secolul XXI, femeile și bărbații au aceleași drepturi și calități care le-ar permite să creeze frumosul. Nu văd vreo diferență prin care femeile ar putea fi catalogate ca fiind mai bune în acest domeniu”, explică meșterul hand-made.

Mereu în căutare de ceva nou, Radu și-a dorit să descopere un procedeu nou, necunoscut până atunci în R. Moldova, și anume tehnica de broderie cu pietricele 3D și 5D, fiind primul meșter hand-made de la noi care a început să creeze astfel de tablouri. Această tehnică inovativă permite executarea oricăror tipuri de imagini personalizate sau fotografii de orice complexitate cu efect vizual de mișcare.

Broderii cu pietricele 3D și 5D

„Am adus tehnica Diamond Painting în țara noastră acum trei ani și am fost primul care a prezentat publicului larg lucrări personalizate, adică după poza persoanei. Această tehnică se diferențiază de brodatul cu mărgele prin faptul că pietricelele se lipesc pe pânză cu ajutorul unui clei special. Prin această tehnică poate fi creat orice tip de imagini și de orice complexitate. Se numește tehnica 3D și 5D, deoarece pietricelele au 9 sau chiar 13 fețe, caracteristică ce permite efectul de mișcare în tablouri. Prima lucrare pe care am creat-o prin aceasta tehnică a fost poza noastră de nunta, pe care i-am făcut-o cadou soției mele. Materialele le comand predominant de peste hotare, iar schemele pentru lucrările mele le fac cu ajutorul unei aplicații”, explică Radu.

Pentru fiecare lucrare are de parcurs o cale lungă, dar interesantă. Dedică zile și chiar luni întregi ca în cele din urmă să le ofere clienților său un tablou de toată frumusețea, care să bucure nu doar ochii, dar și inima oamenilor din toate colțurile lumii. Are momente când, obosit, lasă la o parte pânza și mărgelele pentru câteva zile, dar în scurt timp revine cu același entuziasm de altă dată la pasiunea sa.

„Calea parcursă pentru crearea unei lucrări hand-made este una simplă, dar în același timp complicată. Primul pas este achiziționarea mărgelelor și schemelor, după care mă gândesc cum să combin culorile, nu-mi place să mă conduc după anumite reguli, am întotdeauna o viziune aparte. După ce aleg culorile, trec la procesul de brodat propriu-zis. Acesta durează în funcție de mărimea lucrării, de la câteva zile până la câteva luni. La unele lucrări nu am răbdare să le termin cât mai repede, de aceea câteodată lucrez și câte 18 ore pe zi, până când obosesc și le dau la o parte, dar trec 2-3 zile și mă apuc iar de ele. Majoritatea clienților mei sunt moldoveni stabiliți peste hotare. Pentru că astfel de lucrări hand-made necesită mult timp și efort depus, au și un preț mai mare. Cred că anume din acest motiv am mai puțini clienți din R. Moldova. Totuși, în ultimul timp și cei de acasă încep să se intereseze de tablourile mele. Cei mai loiali clienți rămân a fi străinii. Lucrările mele au plecat în Italia, Cehia, Federația Rusă, SUA, Canada și, desigur, în Marea Britanie”, ne spune tânărul din Glodeni.

Visează la un atelier și restaurant propriu

Recent, pe lista sa de pasiuni s-au mai adăugat câteva ocupații, este tătic de fată, lucrează la o fabrică de ciocolată dintr-un orășel englez și adoră să gătească cele mai gustoase și speciale bunătăți pentru familia sa. În acest amalgam de activități, s-ar părea că brodatul rămâne în umbră, dar nu, Radu găsește timp îndeajuns și pentru arta mărgelelor aranjate pe pânză.

„De când sunt stabilit împreună cu familia în Marea Britanie, pe lângă brodat, activez și la fabrică de ciocolată dintr-un oraș englez, iar de un an și jumătate îndeplinesc și rolul de tată, participând activ la educarea fiicei mele, Armin. Recent, mi-am mai luat o responsabilitate și anume aceea de a mă ocupa cu treburile casei: să fac cumpărături și să gătesc, de altfel gătitul este al doilea hobby al meu. Respectiv, timp pentru broderii am mult mai puțin decât înainte, dar mă strădui să valorific fiecare moment liber și să îl dedic pasiunii mele dintâi. Creez lucrările mele acasă, dar preconizez într-un an sau doi să îmi deschid un atelier în acest domeniu”, plănuiește meșterul.

Pe lângă faptul că se vede peste ani proprietarul unui atelier de broderie, Radu visează să aibă și un restaurant propriu, pentru ca cele două pasiuni ale sale să se țină de mână.

„Dacă îți dorești ceva cu adevărat, succesul îți va surâde neapărat. Succesul și aprecierea din partea oamenilor pot fi obținute doar prin muncă. Cât despre mine, planuri de viitor am foarte multe, inclusiv și să îmi deschid un atelier de broderie, unde voi avea posibilitatea să prezint lucrările mele și să îmi împărtășesc cunoștințele despre tehnicile folosite. Curând voi începe să lucrez la un tablou mare în pietricele 3D și 5Dcu o dimensiune de 2 metri. Peste ani mă vad la fel, cu pânza și acul în mâna și neapărat un bucătar de succes și poate cu un restaurant”, zâmbește moldoveanul stabilit de șapte luni în Marea Britanie.

Text de Cristina Arhip


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md