11:07:44 19.04.2024
Stiri

R. Moldova, „țară FĂRĂ poliomielită” și stat în care rujeola și rubeola au fost ELIMINATE: Nivelul de acoperire cu vaccinare este de 90%

Social 24.02.2018 14:00 Vizualizări1725 Autor: Ziarul National
R. Moldova, „țară FĂRĂ poliomielită” și stat în care rujeola și rubeola au fost ELIMINATE: Nivelul de acoperire cu vaccinare este de 90%


R. Moldova are statut de „țară fără poliomielită”, precum și de țară unde sunt eliminate rujeola și rubeola.

Declarația a fost făcută de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor Sănătății din Europa de Sud-Est, desfășurată în această săptămână la Podgorica, Muntenegru, în cadrul căreia s-a discutat despre importanța vaccinării ca o intervenție esențială pentru sănătatea publică.

„Programul de imunizare în Republica Moldova continuă să aducă rezultate pozitive, nivelul de acoperire cu vaccinare fiind de aproximativ 90%. (...) Vom consolida în continuare capacitățile naționale în domeniul imunizării prin derularea campaniilor de comunicare, utilizarea inovațiilor și reactualizarea instrumentelor de promovare a imunizărilor și eliminarea neîncrederii populației privind imunizarea”, a declarat Svetlana Cebotari.

Svetlana Cebotari a semnat, alături de miniștrii Sănătății din 10 țări - Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Israel, Malta, Muntenegru, Republica Moldova, România, Serbia și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Declarația de intenție prin care își asumă angajamentul privind importanța imunizării, aceasta fiind o prioritate pentru regiunea Europei de Sud-Est. Conform documentului, aceștia urmează să contribuie la elaborarea și implementarea unui cadru de imunizare pe un termen de 5 ani pentru Europa de Sud-Est.

Astfel, responsabilii din aceste state urmează să realizeze acțiuni pentru asigurarea accesului durabil la finanţare previzibilă și la vaccinuri de înaltă calitate și la prețuti accesibile, depăşirea provocărilor legate de furnizarea vaccinurilor, revizuirea calendarului de vaccinare, asigurarea unui acces echitabil la vaccinuri și servicii de imunizare, contracararea sentimentului de anti-vaccinare și stimularea cererii de vaccinare în copilărie prin includerea în programul național de imunizare a vaccinurilor noi și a celor utilizate insuficient, prin consolidarea eforturilor de comunicare, mobilizare socială, advocacy și educație pentru sănătate.

„Țările din Europa de Sud-Est se confruntă cu provocări comune privind imunizarea, inclusiv deficiențe de finanțare, prețuri mari la vaccinuri, întârzieri în procesul de procurare și aprovizionare cu vaccinuri, ezitarea de a administra vaccinurile. Toate aceste provocări afectează progresul de prevenire și combatere a bolilor precum rujeola, rubeola, difteria la nivel național și regional. Prin semnarea Declarației de intenție de la Montenegro, cele 11 țări au decis să depună mai mult efort și să stabilească o mai bună colaborare în vederea soluționării acestor provocări, pentru a ne asigura că fiecare copil este protejat de bolile ce pot fi prevenite prin vaccinare”, a menționat Dr Zsuzsanna Jakab, directorul regional pentru Europa al OMS.

Reuniunea a fost organizată de Ministerul Sănătății din Muntenegru și Oficiul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md