01:20:25 26.04.2024
Stiri

R. Moldova, fluturii și MASONII

Social 17.05.2015 09:28 Vizualizări4495 Autor: Victoria Bortă


R. Moldova, fluturii și MASONII

Valoare // Banca Națională română în perioadă ceaușistă păstra câte un exemplar din toate timbrele din lume

Deși este o pasiune considerată de mulți neînsemnată și chițibușară, colecționarea timbrelor încă reușește să capteze mulți pasionați. Printre aceștia este și filatelistul Alexandru Rufanda, care a adunat în colecția sa circa două mii de timbre. Cu toate acestea, numărul nu are importanță pentru colecționar, ci mai degrabă valoarea timbrelor.

Alexandru Rufanda și-a grupat mărcile poștale în trei teme de colecție: Republica Moldova de la statalitate până astăzi; Fluturii; Masonii și organizațiile secrete și discrete.

Copilărie de colecționar

Filatelistul își ia pasiunea în serios și acordă o mare importanță calității. „Fiecare timbru trebuie să corespundă standardelor cataloagelor internaționale, trebuie să aduni toate timbrele dintr-o serie, dacă apar în serie, și să cunoști istoria fiecărui timbru în parte”, menționează colecționarul.

Această pasiune a venit însă de la sora sa, care i-a transmis colecția ei de mărci poștale. De asemenea, a fost învățată „din cărțile sovietice, acolo unde erau octombrei și aveau niște ocupații mai intelectuale”, își amintește Alexandru Rufanda. Încă din copilărie, filatelistul a fost un colecționar înrăit, pentru că a adunat monede, numismatică, minerale ș.a.

Tot în copilărie a colecționat fluturi și insecte, continuând tematica fluturilor și în colecția de timbre. De asemenea, filatelistul mai colecționează cărți vechi și rare, doar că acestea necesită investiții mari.

Timbrul cu eroare

Una dintre cele mai valoroase piese din colecția filatelistului este un timbru din Tuva. „Colecționarii au o vorbă: o piesă te caută pe tine la un moment dat, nu tu o cauți pe ea”, spune Alexandru Rufanda. Istoria specială a acestui timbru constă în faptul că acesta reprezintă „o cale ferată pe care fuge o cămilă. În Tuva, însă, nu a fost niciodată cale ferată, mai ales în 1936, atunci când este datat timbrul”, spune entuziasmat colecționarul.

Timbrul este valoros și prin faptul că Tuva editează pe moment mărci poștale ca parte componentă a Federației Ruse, iar atunci era republică aparte. „Chiar dacă statele dispar, mărcile din acea perioadă sunt foarte prețioase”, ne convinge filatelistul.

Masonii și societățile secrete

Unele dintre timbrele pe care le preferă în mod special Alexandru Rufanda sunt cele din tema de colecție Masonerie și alte organizații secrete și discrete.

„Este o temă care nu se tipărește atât de des și nu de către oricine. În Moldova nu s-a editat nicio serie. În România deja nu le mai găsești pe piață, iar dacă le găsești sunt la un preț foarte mare”, spune colecționarul.

Când vine vorba de adunarea pieselor, colecționarii fac schimb între ei, cumpără unul de la altul. „Interacționez și cu colecționarii de peste hotare, ei solicită timbre din R. Moldova, mai ales din perioada sovietică, care sunt deja deficitare în Europa și în Statele Unite. În schimb, primim altele, astfel ne ajutăm reciproc”, povestește Alexandru Rufanda. El colaborează și cu cluburile de colecționari din Chișinău, care, deși par discrete, sunt prietenoase.

Valoare fiscală

Uneori, colecționarea timbrelor devine o pasiune costisitoare. „Au fost și cazuri când am dat chiar și ultimii bani din buzunar pentru timbre”, mărturisește colecționarul.

„Puțină lume știe sau nu înțelege că Moldova poate să aibă timbre valoroase. De exemplu, niște timbre care au fost scoase într-un tiraj limitat, unele au mai ajuns peste hotare și în Moldova au rămas puține. Respectiv, acestea sunt la mare căutare. Le găsești doar în cadrul cluburilor de colecționari și valorează circa 100 de euro pentru două piese”, remarcă Alexandru Rufanda care a studiat Medicina.

Timbrele reprezintă și o valoare fiscală. De exemplu, Banca Națională română în perioadă ceaușistă păstra câte un exemplar din toate timbrele din lume care ieșeau.

„Eu, de exemplu, am un timbru din perioada lui Nicolae I și pe verso scrie acest timbru are aceeași valoare ca o monedă de argint”, menționează filatelistul. Cu toate acestea, pentru Alexandru Rufanda nu contează valoarea fiscală, ci însăși pasiunea, care este o valoare sentimentală deosebită.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md