13:11:59 25.04.2024
Stiri

„Proprietarul de benzinărie” și interesele lui în Moldova

Opinii 31.10.2014 09:00 Vizualizări2608 Autor: Vasile Gârneț
„Proprietarul de benzinărie” și interesele lui în Moldova


Contre-jour // Impresia generală este că „șeful benzinăriei”, ale cărui afaceri s-au gripat, are momente de isterie, de confuzie a planurilor și chiar delir

Cine a ascultat poliloghia lui Vladimir Putin de la Clubul Valdai – basarabenii au acest privilegiu, întrucât conectarea noastră la mașinăria propagandei rusești funcționează perfect, pe orice anotimp politic –, a reținut retorica sa agresivă împotriva ordinii mondiale, pe care liderul de la Kremlin o vede ca o „stare de haos”, în care Rusia va trebui să-și apere valorile sale și ale umanității. Au răsunat reproșuri neputincioase, dar cu atât mai vehemente, la adresa Americii, pe care Rusia, spune Putin, a ajutat-o să-și capete independența. Iar astăzi americanii, ingrați, se bagă peste tot, vor să instaureze democrația și liberalismul lor dezmățat. Americanii, țările occidentale au refuzat „dialogul civilizat” cu Rusia în problema Ucrainei, iar consecințele acestui refuz arogant se văd: avem război civil în Ucraina.

Și parcă uitând brusc de rolul de pacificator planetar, Putin declară cu nonșalanță, câteva fraze mai jos: „Ursul n-are să ceară nimănui permisiunea să facă ce crede de cuviință. Singura supremație la care pretinde Rusia este apărarea dreptului internațional (!)”. Și mai departe, în aceeași notă: „Dacă Ucraina vrea să-și păstreze independența și integritatea teritorială, n-ar trebui să se cramponeze de orice sătuc al ei” (!).

Declarații stupefiante, care trădează nu doar un multisecular complex rusesc, ci și psihologia particulară a lui Putin, care rătăcește printr-un hățiș paralogic. Sau poate e doar expresia unui cinism fără margini?...

Urmând același tipic, la fel ar putea să ne spună și nouă, moldovenilor, că n-ar trebui să ne agățăm de Transnistria ocupată și guvernată în mod samavolnic de Rusia, pentru că altfel riscăm să pierdem și restul teritoriului. Și după ce face asemenea declarații războinice, Putin afirmă, cu același zâmbet relaxat, că obiectivul său este întărirea instituțiilor democratice în Rusia și că cine a înțeles că el își dorește o revenire la vechiul imperiu sovietic, la totalitarism, se află într-o gravă eroare.

Am citit destule comentarii ironice despre acest discurs în presa rusă și occidentală, la fel și analize serioase, care afișau o sinceră preocupare pentru discernământul liderului de la Moscova și al camarilei sale, fiind vorba totuși de o țară care posedă arme nucleare. Impresia generală este că „șeful benzinăriei”, ale cărui afaceri s-au gripat, are momente de isterie, de confuzie a planurilor și chiar delir. Comentatorii serioși cred că avem de a face cu un pacient dificil, care are nevoie de o terapie complexă, din care n-ar trebui să lipsească dialogul…

Se pare însă că prestația lui Putin din ultimul timp și evoluțiile din Rusia nu sunt sesizate și de agenții săi de la Chișinău. La felul cum agită steagul integrării în Uniunea Vamală – o uniune de care vor să scape până și Belarusul, și Kazahstanul, așa cum rezultă din declarațiile celor doi președinți, Lukașenko și Nazarbaiev –, Voronin și ultimele vlăstare ale rețelei rusești, socialiștii lui Dodon și aventurierul Usatîi, ne cheamă spre o Rusie armonioasă, prietenoasă, pacifistă. Iar Rusia e în plin război cu Ucraina, se află sub tirul sancțiunilor economice, amenințată de o criză devastatoare. Întreaga lume o percepe ca pe un agresor cu un comportament imprevizibil.

Doar filorușii din R. Moldova nu văd nimic. Retorica lor este ca un patefon stricat, de care nimeni nu are timp să se apropie să schimbe placa. Or, „melodia” demult a sărit din topuri. Ei ne cheamă să fim alături de „partenerul strategic”, dar între timp Rusia ne-a pus atâtea embargouri, pe care nimeni nu le poate înțelege, încât România a devenit primul partener economic al R. Moldova.

Discursul lui Putin de la Valdai nu-i ajută deloc pe promotorii intereselor rusești din R. Moldova. La câte elucubrații conține, orice om normal ar lua imediat o distanță sanitară față de un asemenea lider și o asemenea țară. Însă Voronin, Dodon și Usatîi pesemne cred că moldovenii sunt suficient de proști ca să râvnească în continuare să fie „tractați” în paradisul rusesc.

Poate că rusofonii din R. Moldova încă se mai lasă înșelați. Ar trebui totuși să încerce o privire spre Ucraina, acolo unde mulți etnici ruși, după ce au văzut dezastrul provocat de mercenarii lui Putin în Crimeea și în Donbas, s-au solidarizat cu noua conducere din Ucraina. Nu mai vor să fie „eliberați”. Preferă să admire cultura rusă din cărți și pe internet.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md