10:44:56 29.03.2024
Stiri

Producătorii de zahăr susțin că ramura va fi DISTRUSĂ! Reacția Ministerului Economiei

Economie 02.09.2014 17:35 Vizualizări1014 Autor: Virginia Nica


Producătorii de zahăr susțin că ramura va fi DISTRUSĂ! Reacția Ministerului Economiei

Companiile specializate în producerea zahărului susțin că nu au unde vinde producția la prețuri convenabile și cer susținerea statului. De cealaltă parte, Ministerul Economiei îndeamnă agenții economici să nu creeze panică.

Mai mulți producători de zahăr și sfeclă de zahăr, dar și reprezentanți ai autorităților centrale s-au întrunit astăzi în cadrul ședinței Consiliului pe filieră. Potrivit agenților economici, taxa vamală de 340 de dolari per tonă stabilită de Rusia face ca acest produs să fie necompetitiv pe această piață.

În același timp, ei spun că cele circa 37 de mii de tone care pot fi exportate pe piața comunitară nu acoperă surplusul înregistrat pe piață după renunțarea de a exporta în Rusia. „Noi exportăm în UE cu 360 de dolari per tonă, preț care nu include și cheltuielile pentru transport. Acest preț este unul foarte mic cum este și cota alocată pentru livrarea acestui produs”, a precizat reprezentantul Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova, Octavian Armașu.

Astfel, companiile susțin că vor intra în colaps economic, dacă nu se va negocia exportarea în regim preferențial cu alte state. Producătorii solicită Guvernului să negocieze cu partenerii europeni majorarea cotei de export în UE, păstrarea politicii fiscale, redeschiderea pieței în regim preferențial în Rusia, subvenții de 100-150 de lei per tonă.

Prezent la discuții, viceministrul Economiei, Octavian Calmâc, susține că în următoarele luni vor avea loc consultări la nivel de experți cu partea rusă și subiectul va fi introdus pe ordinea de zi. De asemenea, viceministrul susține că o soluție ar fi și scăderea prețului la achiziția materiei prime de la agricultorii care au înregistrat o recoltă mai bogată, intenție despre care agenții economici spun că va duce la faptul că producătorii vor renunța să semene sfeclă de zahăr.

„Nimeni nu vrea să spună care sunt costurile de producție, dar cereți subvenții de 300 de lei pentru o tonă. Ramura este una de perspectivă și nu creați panică”, a menționat Octavian Calmâc.

Datele furnizate de Uniunea Producătorilor de Zahăr din Moldova arată că recolta din acest an a sfeclei de zahăr va fi cea mai bogată din ultimii zece ani, de 1,3 milioane tone, din care se vor obține 170 de mii de tone de zahăr, o cantitate record. Consumul intern de zahăr este de 67 de mii de tone, restul cantității fiind destinată exportului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md