11:10:47 29.03.2024
Stiri

Premierul Filip nu este de acord cu modalitatea de SALARIZARE a judecătorilor Curții Constituționale: „Nu mă lasă INIMA să mergem în continuare așa”

Social 07.02.2018 16:29 Vizualizări2787 Autor: Ziarul National
Premierul Filip nu este de acord cu modalitatea de SALARIZARE a judecătorilor Curții Constituționale: „Nu mă lasă INIMA să mergem în continuare așa”


Premierul Pavel Filip susține proiectul de lege cu privire la Curtea Constituțională, propus de ministrul Justiției, Alexandru Tănase, dar nu și articolul 21 al acestuia, care se referă la garanțiile sociale de exercitare a funcției de judecător al Înaltei Curți.

Potrivit premierului, nu trebuie să existe inechitate în ceea ce privește pensiile plătite în R. Moldova.

„Avem o inechitate pe care nu am putut s-o depășim în urma unei hotărâri a Curții Constituționale. Eu înțeleg această solidaritate a sistemului judecătoresc, dar vreau să avem o abordare corectă. Din punctul nostru de vedere, mă refer la cei care am lucrat la reforma sistemului de pensii, abordarea trebuie să fie una absolut echitabilă pentru toți. Mărimea pensiilor trebuie să fie proporțională cu contribuțiile făcute. De exemplu, un medic care are un salariu de 7 000 de lei are o rată de înlocuire de 26%, iar un judecător cu un salariu de 15 000 de lei – o rată de 80%. Rata de înlocuire trebuie să fie una și aceeași pentru toate categoriile. Trebuie să fie o abordare unică pentru toți”, a spus Filip.

La rândul său, ministrul Justiției și fostul judecător și președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a propus că acest proiect să fie aprobat de Guvern și să fie deja dezbătut în Parlament. „Aceste prevederi sunt și la ora actuală”, a argumentat Tănase.

Filip nu s-a lăsat înduplecat. „Pe mine nu mă lasă inima să mergem în continuare așa, deoarece eu știu cât ne-a costat această reformă a pensiilor. Hai să fim onești și această prevedere să fie revăzută împreună cu cei de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale”, a conchis premierul, spre nemulțumirea lui Alexandru Tănase.

Redăm integral articolul 21 din proiectul de lege, care a stârnit nemulțumirea lui Pavel Filip:

Articolul 21. Garanțiile sociale de exercitare a funcției

(1) Salarizarea preşedintelui şi judecătorilor Curţii Constituţionale se efectuează în modul, condiţiile şi mărimile prevăzute de Legea nr. 328 din 23 decembrie 2013 privind salarizarea judecătorilor și procurorilor.

(2) Judecătorul Curții Constituționale care a atins vârsta de 50 de ani și are o vechime în muncă de cel puțin 20 de ani calendaristici, inclusiv în funcția de judecător al Curții Constituționale pe perioada unui mandat deplin, are dreptul la pensie pentru vechime în muncă în proporție de 55% faţă de salariul lui mediu, iar pentru fiecare an complet de muncă peste vechimea de 20 de ani – de 3%, dar în total nu mai mult de 80% față de salariul lui mediu, ținându-se cont de indexarea salariului. Pensia judecătorului se recalculează ţinându-se cont de mărimea salariului lunar al judecătorului.

(3) Pensia pentru vechime în muncă se plătește integral judecătorului în funcție.

(4) După pensionare, judecătorul are dreptul să se angajeze și să primească atât pensia, cât și salariul integral.

(5) Judecătorului Curții Constituționale demisionat sau a cărui mandat a expirat i se plăteşte o indemnizaţie unică de concediere egală cu 50% din produsul înmulţirii salariului său mediu lunar la numărul de ani lucraţi complet în funcţia de judecător al Curții Constituționale.

(6) Pensiile şi indemnizaţiile lunare viagere se stabilesc şi se plătesc de organele de asigurări sociale, care au dreptul de control asupra autenticităţii actelor ce confirmă stagiul de muncă şi venitul asigurat, eliberate de organele abilitate.

(7) Cheltuielile pentru achitarea pensiilor şi indemnizaţiilor lunare viagere se suportă după cum urmează: 50% din mărimea stabilită – de la bugetul asigurărilor sociale de stat şi 50% – de la bugetul de stat.

(8) Durata de executare a mandatului de judecător se include în vechimea în muncă totală şi neîntreruptă în specialitatea precedentă.

(9) Judecătorul are dreptul la concediu anual plătit pe o durată de 42 de zile calendaristice, precum și la concediu neplătit, în condițiile legii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md