11:17:21 22.05.2018
 
Stiri

PREMIERĂ // Trei familii din R. Moldova au decis, practic odată, să doneze organele rudelor decedate altor persoane

Știri 16.08.2017 08:30 Vizualizări1401 Autor: Ziarul National
PREMIERĂ // Trei familii din R. Moldova au decis, practic odată, să doneze organele rudelor decedate altor persoane SCR

Trei familii din R. Moldova au decis, practic odată, să doneze organele rudelor decedate altor persoane. Acest lucru s-a întâmplat pe parcursul săptămânii trecute, iar responsabilili de la Agenţia Naţională de Transplant afirmă că este vorba de o premieră și că oamenii au început să conștientizeze tot mai mult importanța unor asemenea decizii.

Datorită acestui fapt, medicii au efectuat cinci transplanturi în doar trei zile. Doi bărbaţi şi o femeie au beneficiat de transplant de ficat.

„Beneficiarii au fost într-o stare foarte gravă. Au avut ciroză hepatică. Nu am avut în istorie niciodată pacienţi atât de gravi. Pe unul din aceştia, dacă nu îl operam, deceda în 24 de ore”, a declarat şeful secţiei Chirurgie hepatobiliopancreatică, prof. Adrian Hotineanu.

Alte două persoane au avut parte de transplant de rinichi. „Aceştia au fost o femeie de 35 de ani şi un bărbat de 38 de ani, ambii diagnosticaţi cu glomerulonefrită cronică difuză, boală cronică renală stadiul 5. Operaţiile au decurs cu succes. Deocamdată, pacienţii sunt încă în stare gravă stabilă. Echipa de medici îi supraveghează”, a menţionat Olga Usatâi, şefă interimară a Secţiei Reanimare transplant, neuro, hepatobilio-chirurgie.

„Doar de la începutul acestui an s-au efectuat 17 transplanturi de rinichi, iar în 2016 pe tot parcursul anului - doar 22. Acest fapt demonstrează că oamenii au început să conștientizeze că pot salva alte vieți, atunci când cei dragi nu mai au nicio șansă de supravieţuire”, a subliniat Sergiu Gaibu, şeful Secţiei hemodializă şi transplant renal de la Spitalul Clinic Republican.

De la începutul anului, au fost efectuate și 11 transplanturi de ficat din totalul celor 38 realizate până acum în R. Moldova.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.05.2018 09:19 Nicolae Negru Iluzii și deziluzii electorale

18.05.2018 09:19 Nicolae Negru Paradoxuri electorale sau cu cine votăm

16.05.2018 10:40 Vasile Gârneț Fragmente de jurnal – „Moartea lui St...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că va câștiga turul doi al alegerilor locale noi din municipiul Chișinău?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md