14:44:52 24.05.2018
 
Stiri

PREMIERĂ în R. Moldova: Absolvenții care NU au susținut examenele la școală

Social 19.06.2017 10:30 Vizualizări4643 Autor: Ziarul National
PREMIERĂ în R. Moldova: Absolvenții care NU au susținut examenele la școală edu.gov.md

Au absolvit instituția în care au învățat, susținând examenele în altă parte decât în sălile de clasă, ceea ce reprezintă o noutate a sistemului de învățământ autohton.

Treisprezece elevi de la meseria „tencuitor”, absolvenți ai Școlii Profesionale nr.7 din Chișinău, au susținut, săptămâna trecută, proba practică a examenului de calificare în incinta unui bloc de apartamente ce aparține unei companii de construcții.

Absolvenții spun că nu au avut emoții la susținerea examenului în fața agentului economic, dimpotrivă - acest lucru i-a motivat să depună eforturi pentru a demonstra că sunt cei mai buni și a prinde un loc de muncă imediat după absolvire.

„În felul acesta, avem posibilitatea să ne manifestăm în fața angajatorului, obținând șanse reale de angajare. Consider că este o practică binevenită. Meseria de tencuitor este una utilă și bineplătită, de aceea sper să mă angajez cât mai curând”, a declarat Mihai Vulpe, unul dintre absolvenți, imediat după examen.

Cei 13 elevi au susținut proba teoretică în formă scrisă la școală, iar pe cea practică - direct la agentul economic. În comisia care i-a notat au participat, pe lângă profesorii lor, și reprezentanții agentului economic, dar și monitori din exterior.

Pe viitor, practica de organizare a examenului de calificare la companie urmează să fie extinsă pentru toate meseriile predate în învățământul profesional din R. Moldova, iar parteneriatele dintre comitetele sectoriale de profil, instituția de învățământ și agentul economic vor fi dezvoltate, promite Ministerul Educației.

„Suntem printre primii agenți economici care s-au implicat într-un proiect de formare profesională a viitorilor specialiști. În felul acesta, ne propunem să identificăm absolvenți buni pe care să-i angajăm în companie. Chemăm și alte companii să colaboreze cu școlile profesionale pentru a ajuta sistemul educațional să pregătească specialiști calificați, conform cerințelor actuale de pe piață”, a îndemnat Andrei Ghimpu, responsabil tehnic la compania „Reconscivil”, cea care a acceptat această parctică.

„Ordinul cu privire la experimentarea evaluării și calificării absolvenților școlilor profesionale”, aprobat de Ministerul Educației încă în 2015, își propune să apropie sistemul educațional din R. Moldova de necesitățile pieței muncii și să sporească șansele de angajare a absolvenților.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.05.2018 20:02 Ziarul National Aleksandr Soljenițîn: „Oamenii L-au u...

21.05.2018 09:19 Nicolae Negru Iluzii și deziluzii electorale

18.05.2018 09:19 Nicolae Negru Paradoxuri electorale sau cu cine votăm

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că va câștiga turul doi al alegerilor locale noi din municipiul Chișinău?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md