16:46:21 28.03.2024
Stiri

DELAPIDĂRI // Platon pariază pe „Cartea verde”?

Economie 09.05.2015 09:35 Vizualizări8053 Autor: Ziarul National
DELAPIDĂRI // Platon pariază pe „Cartea verde”?


DELAPIDĂRI// Cetățenii moldoveni se află în pericolul de a nu mai putea călători cu mașinile proprii peste hotare din cauza unor tranzacții dubioase încheiate de fosta conducere a Biroului Național al Asiguratorilor de Autovehicule din R. Moldova

R. Moldova riscă să fie exclusă din lista țărilor cu drept de a emite asigurări „Carte Verde” după ce, timp de doar cinci săptămâni, de pe conturile Biroului Național al Asiguratorilor de Autovehicule (BNAA), organizație ce reglementează piaţa asigurărilor auto, au fost scoase, în mod fraudulos, 34 de milioane de lei.

Acești bani urmau să facă parte din fondul de garanție financiară externă pentru plata daunelor în caz de accident, condiție stabilită de Consiliul Birourilor Sistemului Internațional de Carte Verde. În loc de asta, banii au ajuns în soldul a două bănci comerciale din R. Moldova, controlate de același om de afaceri despre care presa a scris anterior că ar deține controlul și asupra unei bune părți a companiilor de asigurări care activează pe piața „Carte Verde”, Veaceslav Platon.

Profituri pentru bănci

Pentru a-și păstra dreptul de a putea vinde asigurări „Carte Verde”, BNAA urma să depunăpe un cont deschis într-o bancă europeană de încredere 4,25 de milioane de euro, sumă care reprezintă fondul de garanție stabilit de Consiliul Birourilor Sistemului Internațional de Carte Verde pentru R. Moldova. Banii au fost transferați rapid de cele opt companii de asigurări din R. Moldova, cu drept de a vinde „Carte Verde”, pe conturile BNAA deschise în trei bănci din R. Moldova. Îndată ce au ajuns pe mâinile Biroului, banii au prins a se împuțina.

Cu semnătura unui vicedirector al BNAA, cetățeanul ucrainean OlexandrPinciuk, în perioada 23 ianuarie - 2 martie curent, Biroul a realizat mai multe tranzacții bancare dubioase cu banii prevăzuți pentru fondul de garanție. Numai din operațiuni de convertire a banilor din lei în dolari și invers BNAA a pierdut 16 milioane de lei, care au ajuns profituri ale „Moldindconbank” și „Moldova Agroindbank”. Alte 18 milioane s-au pierdut urmare a semnării de către Pinciuk a unor contracte de depozite dezavantajoase pentru Birou. Contractele încheiate cu cele două bănci prevăd că, în cazul apariției unor litigii între BNAA și instituțiile bancare, acestea urmează a fi examinate de un arbitraj din Moscova, Rusia. Condiții similare apar și în alte afaceri în care s-a vorbit despre implicarea lui Veaceslav Platon.

O schemă cu judecători și bănci

Toate aceste tranzacții au fost încheiate în perioada în care trei dintre companiile membre ale BNAA („Asito”, „Moldasig” și „Victoria Asigurări”), despre care presa a scris anterior că ar fi controlate de omul de afaceri Veaceslav Platon, se războiau în judecată cu alte trei companii de asigurări membre ale Biroului („Grawe Carat”, „Moldcargo” și „Moldova Astrogaz”), care, pe 13 ianuarie curent, în cadrul unei ședințe a BNAA, au decis să numească o nouă conducere a Biroului.

Îndată după ce a fost ales în funcție, noul director al BNAA, fostul ministru al Finanțelor Mihai Manole, a scris scrisori la cele trei bănci la care erau deservite conturile Biroului, cerând să-i fie recunoscute împuternicirile de a gestiona conturile Biroului. Doar „Victoriabank” a acceptat cererea, iar „Moldindconbank” și „Moldova Agroindbank” au refuzat, acceptând tranzacțiile păguboase ale fostului vicedirectorOlexandrPinciuk, susține președintele Consiliului de administrare al BNAA, Victor Gaiciuc.

„Vicedirectorul-fantomă”

Cine este acest Pinciuk nu știe nimeni. „În cadrul BNAA există doar câteva persoane care l-au văzut o singură dată pe acest vicedirector, numit în funcție de un alt vicedirector al BNAA, chiar dacă statutul Biroului prevede că vicedirectorul este ales de Adunarea Generală, iar în organigrama instituției este prevăzută o singură funcție de vicedirector care era deja ocupată”, ne explică avocatul BNAA, Vasile Tarnovschi.

Potrivit lui, Pinciuk a fost adus la BNAA în decembrie 2014, având permis de muncă eliberat de autoritățile moldovenești, pentru funcția de specialist în relații externe la BNAA.

„Nu știm cum a ajuns vicedirector, cert este că, la o lună după ce a venit, Eugen Garabagiu, vicedirectorul BNAA care l-a adus în funcție, a scris subit cerere de demisie și s-a făcut nevăzut. Nici pe Pinciuk nu l-a văzut nimeni pe la Birou. Tranzacțiile bancare efectuate de el cu banii BNAA se făceau în baza unor acte semnate cu facsimila semnăturii lui”, afirmă Tarnovschi.

Astăzi, CNA investighează acțiunile cetățeanului ucrainean în cadrul unui dosar penal. Surse apropiate anchetei ne-au comunicat că au fost depistate contracte semnate de Pinciuk cu una dintre bănci în zile în care acesta nici nu se afla pe teritoriul R. Moldova.

Coincidențe incredibile

Pe lângă semnătura acestuia, în acte mai apare și cea a unei presupuse contabile a BNAA, Silviana Ceban. Femeia neagă că ar fi fost angajată vreodată la BNAA. Totuși, spune avocatul instituției, există documente care arată că Pinciuk, care era deja demis din funcția de vicedirector de către noua conducere a BNAA, a angajat-o pentru un scurt timp pe Ceban în calitate de contabilă a Biroului.

Astăzi, Pinciuk este de negăsit. Întâmplător sau nu, acum un an, în Ucraina a existat un scandal similar pe piața asigurărilor „Carte Verde”, în care a fost implicat un oarecare Andrei Pinciuk, fost deputat din partea partidului fostului președinte al Ucrainei, Victor Ianukovici.

Recent, fostul deputat ucrainean a fost arestat la Kiev, în cadrul unui dosar penal. Nu știm însă dacă există vreo legătură între OlexandrPinciuk care a provocat dezastrul de pe piața „Carte Verde” din R. Moldova și Andrei Pinciuk, cel care a fost implicat în deturnarea fondurilor „Carte Verde” din Ucraina.

Șantaj?

Noua administrație a BNAA consideră că scopul urmărit de cei care au pus la cale deturnarea fondurilor Biroului a fost de a asigura profituri pentru alte două bănci comerciale. Surse din cadrul Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) nu exclud însă că „organizatorii schemei” ar avea și un alt scop:de a șantaja autoritățile de stat să întoarcă Biroului prerogativa de a decide acordarea dreptului unei companii de asigurări de a vinde „Carte Verde”. Vara trecută, acest drept i-a fost acordat CNPF.

„Este complicat să înțelegi de ce i-ar trebui cuiva din cadrul BNAA să piardă dreptul de eliberare a asigurărilor „Carte Verde”. Totuși, Pinciuk a fost angajat de cineva și s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Din păcate, noua conducere a Biroului a fost mult timp legată la mâini și nu a putut să intervină”, susține Peter Hronovsky, membru al Consiliului de Conducere al „Grawe Carat”, precizând că situația de pe piața „Carte Verde” afectează nu doar companiile de asigurări, dar și cetățenii R. Moldova, și credibilitatea statului.

Între timp, noul director al BNAA, Mihai Manole, se află într-o deplasare la Bruxelles încercând să remedieze situația și să evite excluderea R. Moldova din lista țărilor cu drept de a vinde „Carte Verde”.

Bani pentru asigurarea fondului de garanție au fost deja identificați. Urmează să fie convins și Consiliul Birourilor Sistemului Internațional de Carte Verde.

„Acuzațiile trebuie probate”

Ziarul NAȚIONAL a încercat să ia legătura cu Vitalie Bodea, directorul companiei „Moldasig”, cel care deținea funcția de președinte al Consiliului de administrare al BNAA în momentul în care a fost angajat cetățeanul ucrainean. În locul lui, am fost redirecționați să discutăm cu Gheorghe Naforniță, directorul pe vânzări al companiei „Moldasig”,care a negat că la BNAA ar fi existat probleme.

„Despre ce delapidări vorbiți? Toate acuzațiile trebuie probate. Vrem să vedem un raport de audit. Actele de la BNAA sunt în ordine. Nu cred că există vreun risc pentru BNAA de a pierde dreptul de a emite asigurările de Carte Verde”, ne-a răspuns Naforniță.

Veaceslav Platon nu a fost de găsit, telefonul său fiind deconectat.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md