11:07:41 27.05.2018
 
Stiri

Plahotniuc o ACUZĂ pe Maia Sandu că ar încerca să LEGIFEREZE finanțarea unor partide din fonduri obscure ale Federației Ruse

Politică 20.04.2017 16:38 Vizualizări3155 Autor: Ziarul National
Plahotniuc o ACUZĂ pe Maia Sandu că ar încerca să LEGIFEREZE finanțarea unor partide din fonduri obscure ale Federației Ruse

Partidul Democrat (PD), condus de Vlad Plahotniuc, dezaprobă inițiativa anunțată de Maia Sandu, privind finanțarea partidelor politice din fonduri provenite de la cetățeni din exteriorul țării. „Acest lucru ar permite amestecul unor puteri sau organizații străine în politica internă din R. Moldova și promovarea unor interese străine țării noastre”, consideră democrații.

Cei din PD spun că sunt surprinși că „liderul unui partid al opoziției de dreapta încearcă în acest fel să legifereze inclusiv atât de mult discutatele finanțări venite din Federația Rusă pentru anumite partide politice”.

„Prin inițiativa propusă, PAS și Maia Sandu nu fac altceva decât să contribuie la dezvoltarea partidelor pro-ruse, care vor fi cele mai importante beneficiare ale legiferării fondurilor de la cetățeni străini pentru partidele din R. Moldova”, se arată într-un comunicat de presă al PD.

Totuși, democrații speră că inițiativa „reprezintă doar o nouă gafă marca PAS-Maia Sandu și nu ascunde alte intenții cinice sau care ar putea atrage amestecul unor puteri străine în politica internă din Moldova”.

„PD este deschis să discute soluțiile privind îmbunătățirea cadrului electoral, inclusiv în ceea ce privește finanțarea partidelor, dar nu va accepta o inițiativă care facilitează implicarea unor factori străini în activitatea partidelor politice din R. Moldova, ceea ce ar putea duce inclusiv la afectarea gravă a independenței țării noastre”.

Amintim că Maia Sandu, împreună cu colegii săi din PAS, au propus astăzi modificări la actualul sistem electoral.

Prima propunere făcute de PAS se referă la procesul de votare în diaspora. Astfel, formațiunea propune ca peste hotarele țării să fie deschise circa 150 de secții de votare și să fie exclusă limita de 3000 de buletine pentru fiecare dintre acestea. La fiecare secție de votare urmează să fie repartizate câte 8000 de buletine, iar procesul de votare să aibă loc în zilele de sâmbătă și duminică.

O altă propunere a celor de la PAS se referă la finanțarea partidelor. „Propunem micșorarea cuantumului donațiilor din partea persoanelor fizice și juridice pentru un partid. Actualmente o persoană fizică poate acorda unui partid donații de peste un milion de lei, iar persoanele fizice peste două milioane de lei. Noi credem că o persoană fizică poate să facă donații de până la 31 800 de lei, iar persoanele juridice peste 63 de mii de lei. De asemenea, propunem să fie eliminată interdicția privind donațiile cetățenilor aflați peste hotare. Moldovenii din afara țării să poată avea posibilitatea să doneze până la 16 mii de lei”, a menționat juristul PAS, Sergiu Litvinenco.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Dorel 22.04.2017 11:21

Mister Plahotniuc ar trebui sa-l traga la raspundere conform legii pe Dodon pentru nenumarate infractiuni, inclusiv financiare, care AU FOST SAVARSITE si crimele sale, îmbogățirea ilicită, desfrânare (au fost acuzari de proxenetism), uzurparea puterii in stat, inclusiv prin uzurparea justiției și prin persoane "без лести предан" - uzurpare de titluri oficiale s. a. m. d. Mister Plahotniuc, mai intai sa raspunda cei ce DEJA AU SAVARSIT INFRACTIUNI SI SĂVÂRȘESC ACUM!

Comentarii
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că va câștiga turul doi al alegerilor locale noi din municipiul Chișinău?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md