Plafonarea impusă preţului petrolului rusesc nu funcţionează, avertizează companii de asigurare occidentale
Un grup de companii de asigurare occidentale atenţionează că plafonarea tarifară asupra petrolului rusesc a devenit imposibil de aplicat şi a avut ca efect doar creşterea numărului navelor petroliere care se adaugă flotei-fantomă ce livrează petrol rusesc la preţuri peste plafonul impus de grupul celor şapte mari state industrializate (G7) pentru a limita veniturile Rusiei, relatează marţi Reuters, citat de Agerpres.
Statele din G7 au convenit în decembrie 2022 plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl livrează statelor terţe la 60 de dolari barilul, măsură aplicată prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport maritim sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol, obiectivul fiind de a diminua sursele de venit prin care Rusia îşi finanţează războiul în Ucraina.
Complementar, UE a impus un embargo asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă, dar statele occidentale au gândit impunerea acestui plafon tarifar în locul unui embargou total în aşa fel încât să fie diminuate veniturile Rusiei fără a se crea o criză provocată de creşterea cotaţiilor petrolului ca efect al scăderii ofertei.
La mai mult de doi ani de la impunerea acestei măsuri, companiile de asigurare reunite în ,,The International Group of P&I Clubs" au emis o declaraţie în care menţionează că în acest timp plafonul de preţ asupra petrolului rusesc a avut un succes limitat, iar Rusia s-a reorientat către folosirea unei flote de petroliere proprii sau care să nu poată fi controlate de jurisdicţiile occidentale.
,,Plafonul de preţ asupra petrolului devine tot mai inaplicabil pe măsură ce mai multe nave şi servicii asociate se mută în acest comerţ paralel. Estimăm că aproximativ 800 de tancuri petroliere au părăsit deja International Group Clubs ca rezultat direct al introducerii plafonului", observă grupul ce reuneşte companii de asigurare ce oferă servicii pentru 87% din tonajul transportului maritim mondial, într-un document transmis parlamentului britanic pentru o dezbatere pe această temă desfăşurată marţi.
Oficialii americani şi europeni consideră însă că impunerea acestui plafon a reuşit să diminueze veniturile Rusiei, menţinând în acest timp fluxurile de petrol pe piaţa mondială şi evitând un şoc al preţurilor, iar numărul companiilor de transport maritim dispuse să transporte petrol rusesc a scăzut, ceea ce a complicat eforturile Moscovei de a-şi vinde petrolul.
Totuşi, există companii de asigurare ce oferă servicii încălcând plafonul impus, iar acestea ar trebui adăugate pe lista de sancţiuni asociate invaziei ruse în Ucraina, a declarat la dezbaterea din parlamentul britanic Tom Keatinge, director al ,,Royal United Services Institute's Centre for Finance and Security".
Un nou protest anunțat de Ilan Șor în fața Procuraturii Generale: „Degrabă, va fi imposibil de reparat situația”. Acțiunea urmează să aibă loc luni, 28 noiembrie
Prima reacție a Partidului „ȘOR”, după ce poliția a DEMONTAT corturile instalate pe bulevardul Ștefan cel Mare: „Noul simbol al PAS este, de astăzi, bâta și cagula”
Un nou protest de amploare în fața Președinției. Partidul „ȘOR" afirmă că la manifestația împotriva guvernării ar participa „peste 45 de mii” de oameni