09:40:47 23.04.2024
Stiri

Plăcinta de la Năpădeni, sarmalele pitice de la Lalova sau salamul de Domulgeni, produsele cu care R. Moldova se poate mândri în Europa

Economie 16.01.2018 15:40 Vizualizări3551 Autor: Ziarul National
Plăcinta de la Năpădeni, sarmalele pitice de la Lalova sau salamul de Domulgeni, produsele cu care R. Moldova se poate mândri în Europa


Plăcinta de la Năpădeni, sarmalele pitice de la Lalova sau brânza de capră de la Nord sunt doar câteva dintre produsele pe care Republica Moldova ar putea să le promoveze ca Indicații Geografice Protejate (IGP), Denumiri de Origine Protejate (DOP) sau Specialități Tradiționale Garantate (STG) în Europa.

Autorii unui Studiu național de profil au identificat în total 61 de produse și obiecte de meșteșugărit autohtone cu potențial de înregistrat sub IGP, DOP și recunoscute ca STG. Rezultatele prealabile ale acestei cercetări au fost prezentate recent la Conferința Inovațională Internațională „Proprietate Intelectuală – Inovații – Calitatea Vieții”, desfășurată în cadrul celei de-a XV-a ediții a Expoziției Internaționale Specializate „INFOINVENT”.

Studiul național a fost realizat în cadrul proiectului „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală”, finanțat de UE, iar printre produsele care ar putea fi promovate ca Indicații Geografice Protejate se numără plăcinta rece de Șerpeni, plăcinta miresei din Crocmaz, salamul de Domulgeni, castraveții murați de Colibași, măceșul de Țaul, căpșunele de la Sadova, covorul găgăuz din satul Gaidar, brânza de capră de la Nord etc.

„Din păcate, patrimoniul agroalimentar al Republicii Moldova nu este valorificat pe deplin. Însă, produsele locale, ce ar putea fi promovate sub IGP, DOP sau STG au potențialul de a crea o valoare adăugată înaltă în sectorul agroalimentar național și de a spori capacitățile de producere și de export pe piețele externe” , consideră Anatolie Fală, autorul studiului, citat de buletinul „Cooperare Europeană”.

Pentru a fi înregistrat sub simbolul IGP, produsul trebuie să respecte următoarele reguli - să fie originar dintr-o regiune sau localitate; să posede o calitate specifică, reputație și alte caracteristici ce pot fi atribuite unei origini geografice și producerea lui să se desfășoare în aria geografică delimitată.

Proiectul de asistență tehnică „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală”, finanțat de UE, a fost lansat în luna noiembrie 2016, pentru o perioada de doi ani. Principala beneficiară a proiectului este Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, iar unul dintre obiectivele-cheie ale acestuia este îmbunătățirea sistemului de indicații geografice în Republica Moldova.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md