23:15:39 28.03.2024
Stiri

Şi dacă ortacii lui R. Usatîi sunt omuleţii verzi ai lui Putin?

Opinii 10.02.2016 09:03 Vizualizări3197 Autor: Petru Bogatu
Şi dacă ortacii lui R. Usatîi sunt omuleţii verzi ai lui Putin?


Prezentul continuu

Dacă ţinem seama de background-ul geopolitic actual, mesajul NATO transmis deunăzi Chişinăului este simptomatic. Alianţa Nord-Atlantică se pronunţă pentru consolidarea parteneriatului cu Republica Moldova.

Războaie şi veşti de războaie

După întrevederea cu ministrul de Externe, Andrei Galbur, adjunctul secretarului general NATO, Alexander Vershbow, a promis să ni se acorde asistenţă în vederea întăririi dispozitivului militar şi structurilor de securitate naţională. Se vor lua măsuri pentru înfiinţarea „unei armate moderne, dinamice şi echipate corespunzător, interoperabile cu armatele altor state”.

Între timp, face furori ştirea potrivit căreia aerodromul din Tiraspol, neutilizat după războiul din 1992, a fost reconstruit şi modernizat, fapt ce permite Rusiei dislocarea de forţe impresionante în regiunea separatistă. Presa relatează că reutilarea bazei aeriene ruse din stânga Nistrului a fost discutată recent la ultima şedinţă a Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse sub preşedinţia lui Vladimir Putin.

Ca să ne dăm seama de semnificaţia acestor două cazuri, este bine să ne ridicăm puţin deasupra evenimentelor şi să scrutăm nişte orizonturi ceva mai largi. De pretutindeni ne parvin veşti despre războaie reale sau potenţiale.

Spectrul noului conflict mondial

În Donbas provocările separatiştilor se înteţesc, iar trupele ruse nu se retrag, sfidând armistiţiul de la Minsk. În Siria bate la uşă o confruntare armată directă între Ankara şi Moscova, fapt ce va atrage după sine intrarea în conflict a trupelor NATO şi izbucnirea unui război mondial în toată legea.

Pe acest fundal, în Occident sunt întoarse pe faţă şi pe dos scenariile unei confruntări directe dintre Rusia, pe de o parte, şi NATO, pe de alta. Încă de anul trecut mai multe cercetări serioase, între altele European Leadership Network, avertizează că Moscova, patentându-şi strategia războiului hibrid care deocamdată nu are un antidot, se pregăteşte de un conflict cu NATO.

În replică, SUA şi aliaţii lor europeni îşi consolidează prezenţa militară în centrul şi estul Europei, mai cu seamă în state precum România sau Polonia, iar Kremlinul ripostează dur. În atare împrejurări, susţin analiştii militari, zonele cele mai vulnerabile sunt ţările baltice şi Republica Moldova, unde Rusia poate oricând dezlănţui un război hibrid.

Mai mult decât atât. Există suspiciuni că operaţiunea secretă a Moscovei este deja declanşată, fiind la ora actuală în plină desfăşurare. Atâta doar că nu se vede cu ochiul liber.

Într-un reportaj realizat în aceste zile în Republica Moldova, jurnaliştii francezi de la Canal + presupun că ofensiva rusă ar putea porni din tabăra pretinşilor manifestanţi filoruşi oploşiţi între Preşedinţie şi Parlament. Unde mai pui că ei au şi o acoperire beton: protestează împotriva corupţiei şi, datorită Platformei DA, s-au legitimat drept o forţă civilă care luptă pentru o societate curată, fără oligarhi.

Cu pacea pe buze şi Kalaşnikovul în pantaloni

Din depărtări lucrurile adesea, precum se ştie, se văd mai bine. Jurnaliştii sosiţi de la Paris au ochii proaspeţi şi nu-i exclus să fi întrezărit ceea ce nouă, antrenaţi în lupte intestine, să ne fi scăpat.

Pe de altă parte, Canal + reiterează ceea ce subsemnatul spune cu insistenţă de ceva vreme, dar nu este auzit. Ortacii lui Dodon şi Usatîi nu luptă nici cu Plahotniuc, nici cu cleptocraţia, ci pentru interesele lui Putin.

În ceea ce îl priveşte pe preşedintele rus, el nu îşi doreşte altceva în actualul context internaţional decât să arunce în aer Republica Moldova. S-o destabilizeze şi s-o folosească pentru a salva enclava militarizată transnistreană care, la rându-i, va avea misiunea să ţină în şah forţele NATO din zonă în cazul extinderii războiului din Ucraina şi Siria.

Privind lucrurile din acest unghi, miopia unor declaraţi militanţi proeuropeni care pactizează astăzi cu oamenii lui Putin la Chişinău dă de bănuit. Teamă îmi este că la mijloc e ceva mai mult decât o optică defectuoasă.

Ştim că Ucraina a fost înfrântă în Donbas în momentul în care, printre mineriI ezitanţi şi naivi, în grupurile de manifestanţi s-au strecurat ortacii lui Ghirkin-Strelkov şi ai altor agenţi GRU. Ei de asemenea la început protestau paşnic împotriva hoţiei şi oligarhiei. Dar numai până în momentul în care li s-a ordonat să scoată din pantaloni automatul Kalaşnikov.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md