14:19:21 29.03.2024
Stiri

Cum ne apărăm de cuşca rusească?

Opinii 17.09.2014 10:07 Vizualizări3299 Autor: Petru Bogatu
Cum ne apărăm de cuşca rusească?


Prezentul continuu

În ziua în care preşedintele Nicolae Timofti ne asigura optimist că va rămâne preşedinte până la încheierea mandatului, comandantul suprem al Forțelor aliate NATO în Europa (SACEUR), generalul american Philip Breedlove, ne avertiza îngrijorat că toate planurile noastre, ale tuturora, riscă să fie răsturnate. Potrivit lui, războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova nu-i doar o ameninţare. E deja o realitate.

Invazia clandestină

Cum nu-i nici diplomat, nici politician, ci militar, generalul Breedlove spune lucrurilor pe nume fără să se ascundă îndărătul eufemismelor. Moscova începe să utilizeze în Republica Moldova şi în Transnistria, afirmă el, scenariul „războiului hibrid”, aplicat în Ucraina.

Comandatul forţelor aliate dezvăluie că NATO „observă o invazie clandestină” contra Chişinăului. El a mai lăsat să se întrevadă că, după anexarea Crimeii, Occidentul urmăreşte infiltrarea secretă a comandourilor şi a spionilor Rusiei pe teritoriul nostru, Alianţa fiind „pregătită să reacţioneze”.

Aşadar, agresiunea ruşilor, deocamdată latentă, e în curs de desfăşurare. Sună înfiorător. Totuşi, nu avem de a face cu o noutate absolută, ci doar cu o confirmare a unei informaţii ceva mai vechi.

Acum o săptămână şi directorul SIS, Mihai Balan, atenţiona că „omuleţii verzi” au apărut în Republica Moldova. În sud au fost demascate, declara el, „grupuri de provocatori şi organizatori, care recrutau cetățeni pentru a destabiliza situaţia”.

Ceva mai înainte, precum se ştie, au fost reţinute şi judecate persoane din Autonomia Găgăuză care se antrenaseră la o bază militară din regiunea Rostov. Câteva zile mai târziu, chiar oficiosul „Rossiiskaia gazeta” recunoştea că tineri din Republica Moldova au participat la un cantonament militar dintr-un lagăr rusesc din Kîrgîzstan.

Fapte cunoscute de conspiraţie rusească sunt astfel o sumedenie. Ca să nu mai vorbesc de cele care încă nu au fost date publicităţii.

Şi acestea nu-s deloc puţine, probabil, de vreme ce generalul Breedlove spune că suveranitatea Republicii Moldova ar putea fi încălcată. El dă de înţeles că NATO şi serviciile secrete occidentale supraveghează atent uneltirile forţelor speciale ruse împotriva Chişinăului.

În cuşca ruşilor

Or, chiar şi fără omuleţii verzi pe care îi urmăresc SIS, SRI, CIA şi NATO, războiul rusesc împotriva Republicii Moldova se vede cu ochiul liber. Şi nici n-are cum fi altfel. Nu toţi agenţii ruşi se ascund prin stepele Bugeacului în uniforme fără însemne.

Unii dintre ei acţionează cu tupeu la scenă deschisă. Ies în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Intră în studiourilor principalelor canale de televiziune de la Chişinău. Organizează conferinţe de presă. Merg la ţară, unde împart pomeni sătenilor. Se oploşesc confortabil în fotoliile de deputaţi etc.

Iată oamenii pe care mizează Kremlinul: Igor Dodon, un provocator care meneşte moartea Ucrainei; Renato Usatîi, un impostor sub acoperire de businessman; Markel, un aventurier sub sutană de arhiereu.

Toţi aceştia, dar şi alţii alde ei, sunt cozile de topor care netezesc drumul unei posibile incursiuni ruse în Republica Moldova despre care vorbeşte generalul Philip Breedlove. Când coloana a cincea iese din subterană la suprafaţă, înseamnă că atacul inamicului este aproape.

Obrăznicia acesteia este explicabilă. Diversioniştii ruşi se simt în apele lor în fostele republici sovietice.

În ajunul declaraţiilor făcute de generalul Breedlove, bunăoară, ofiţerul estonian de informaţii Eston Kohver fusese răpit, la Tallinn, de un comando rus şi adus la Moscova într-o cuşcă. Şi asta s-a întâmplat nu undeva, ci într-o ţară membră a NATO.

Ce să mai zicem de noi, care ne încăpăţânăm să rămânem „neutri” şi dormim în ghete ziua în amiaza mare? Nu m-aş mira, Doamne fereşte, să-i văd mâine într-o cuşcă la Moscova pe prim-ministrul Leancă, pe preşedintele Parlamentului Corman sau pe directorul SIS Balan.

Oricât ar părea de neverosimile, aceste lucruri se pot întâmpla, dacă nu vom învăţa de urgenţă lecţia ucraineană. Dacă nu ne vom da seama că lumea de acum jumătate de an nu mai există. Dacă nu vom realiza că în condiţiile războiului din est, între Chişinău şi Moscova trece o linie a frontului.

Slugile ruşilor din interior

Alianţa Nord-Atlantică are nevoie de un cadru legal pentru a apăra ţările care nu sunt membre NATO, spune comandantul trupelor aliate din Europa. Sunt convins că în curând va fi identificată o soluţie pentru a pune Republica Moldova la adăpostul occidental.

Numai că toate aceste eforturi vor fi zadarnice dacă noi înşine nu ne vom lua nişte măsuri de precauţie. Înainte de a fi ajutaţi din exterior, trebuie să avem o strategie defensivă în interiorul ţării.

Principalele vulnerabilităţi sunt slugile Moscovei din sânul clasei politice. Dar şi idioţii utili care subminează cursul european din inconştienţă sau din interese meschine. Rămân o problemă serioasă corupţia la nivel înalt, propaganda televizuală putinistă, poziţia dominantă a capitalului rus în economia naţională, clericalismul fundamentalist pravoslavnic.

Toate aceste hibe urmează a fi îndreptate sau măcar diminuate încă până la alegeri. În cazul unui mare pericol, democraţia trebuie să se apere cu toate mijloacele constituţionale posibile.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md