10:33:09 19.04.2024
Stiri

Cronica unei înfrângeri anunţate a Rusiei în Republica Moldova

Opinii 11.05.2016 14:00 Vizualizări8829 Autor: Petru Bogatu
Cronica unei înfrângeri anunţate a Rusiei în Republica Moldova


Prezentul continuu

Ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatol Şalaru, invitându-i pe pacificatorii Federaţiei Ruse să-şi expună tehnica de luptă în Piaţa Marii Adunări Naţionale, alături de militarii americani, nu risca absolut nimic. Refuzul Kremlinului era previzibil.

Cum Anatol Şalaru a pus în încurcătură Moscova

Propunând Moscovei să comemoreze împreună cu SUA sfârşitul războiului, Chişinăul n-a făcut decât s-o pună în încurcătură. Acesta-i genul de moment când ambasadorului Rusiei în Republica Moldova i-a picat, pesemne, în poală cafeaua.

Kremlinul nu avea cum să dea curs invitaţiei lui Şalaru, oricât poate şi-ar fi dorit asta. În condiţiile în care Federaţia Rusă se încovoaie sub greutatea sufocantă a sancţiunilor americane, iar Washingtonul este prezentat de propaganda lui Putin drept inamicul numărul 1, orice demonstraţie militară comună cu SUA este exclusă.

Pe de altă parte, Chişinăul, anticipând acest deznodământ, s-a spălat pe mâini şi a închis gura Moscovei. Tocmai de aceea, MID-ul, în treacăt fie spus, nu a înfierat manevrele moldo-americane, spre deosebire de cele americano-georgiene, desfăşurate simultan, pe care le-a făcut cu ou şi cu oţet.

Foc în paie ude

În aceste împrejurări, nevroza pe care Dodon şi acoliţii săi au încercat s-o inducă în societate s-a dovedit a fi un foc aprins în paie ude. Fronda unui bărbat îmbrăcat în uniformă sovietică, care s-a căznit să ofere panglicile Sfântului Gheorghe militarilor americani, n-a făcut decât să scoată în evidenţă eşecul tentativelor de-a provoca o isterie antiamericană.

Toate eforturile coloanei a cincea a Moscovei în Republica Moldova de-a tulbura periculos apele între Prut şi Nistru au dat chix. Expoziţia tehnicii de luptă a Statelor Unite s-a soldat cu un succes total, provocând o spectaculoasă fraternizare a chişinăuenilor cu militarii de peste Ocean.

Astfel, Rusia, prin refuzul ambasadorului său la Chişinău de a participa alături de militarii americani la o expoziţie comună de tehnică de luptă, şi-a recunoscut de fapt o capitală înfrângere politică. Şederea Regimentului 2 Cavalerie din SUA în Piaţa Marii Adunări Naţionale a pus capăt unei făcături propagandistice folosite de Kremlin pentru a menţine în viaţă stereotipul potrivit căruia ziua de 9 mai ar fi sărbătoarea eliberării sovietice.

S-a zis cu vrăjeala! Victoria în faţa nazismului a fost opera comună a unei mari alianţe internaţionale şi nu doar a URSS, iar sosirea militarilor americani în Republica Moldova a repus acest adevăr incontestabil în drepturile sale legitime.

Sfârşitul războiului – începutul ocupaţiei sovietice

În plus, faptul că expoziţia militară americană a avut loc nu la 9, ci pe 8 mai, când întreaga Europă sărbătoreşte sfârşitul războiului, se constituie într-un alt pas spre normalitate. Nu este vorba doar de schimbarea datei Zilei Victoriei, care se impune imperios, ci de o nouă abordare a acesteia.

Lumea civilizată a renunţat de ani buni să consemneze triumful militar. Pentru statele UE şi cele de peste Ocean, 8 mai e ziua împăcării şi comemorării victimelor unei macabre conflagraţii mondiale.

Anume acest spirit umanist trebuie să câştige teren şi în Republica Moldova. Furia militaristă care domină an de an ziua de 9 mai în Piaţa Roşie şi în toată Rusia e o nesimţire şi chiar o rătăcire de natură păgână de care urmează să ne descotorosim cât mai curând posibil.

Ca să nu mai spun că teritoriul Republicii Moldova, fiind o parte a României care trecuse deja, la 23 august 1944, de partea aliaţilor, nu a fost eliberat, ci ocupat de Armata Roşie. Sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial este pentru noi începutul tiraniei sovietice.

Militarii SUA vor pleca acasă, dar spiritul conciliant pe care l-a adus prezenţa lor în centrul Chişinăului va rămânea. Oricum ai da, aceste exerciţii militare moldo-americane marchează o profundă schimbare de mentalitate asupra sângerosului conflict armat încheiat acum 71 de ani.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md