10:15:48 25.04.2024
Stiri

PERICOL // Băuturile energizante – ce conţin de fapt şi care sunt efectele reale ale băuturilor energizante

Știri 29.04.2017 09:00 Vizualizări4949 Autor: Ziarul National
PERICOL // Băuturile energizante – ce conţin de fapt şi care sunt efectele reale ale băuturilor energizante Adevarul


Viaţa noastră este ghidată de un ritm alert – muncim din răsputeri, mâncăm pe apucate, dormim cât ne permite timpul şi, în toată această vâltoare zilnică, nu am lăsat loc pentru efortul fizic şi cunoaşterea de lucruri noi. Avem nevoie de rapiditate în toate şi, atunci când ne pierdem încredere în forțele proprii, disperați, cautăm puncte de sprijin.

În ultimul timp, tot mai mulţi copii, tineri, în diferite momente ale vieţii – pentru finalizarea unui proiect sau pentru a învăţa pentru examene – apelează la băuturi energizante, fară să se gândească la consecințe, ajungând, deseori, să le bea şi în loc de apă. Consumate regulat, băuturile energizante pot provoca diverse probleme de sănătate: diabet zaharat, boli de inimă și de ficat, insomnie, nervozitate, anxietate, atacuri de panică.

Ce conțin cu adevărat băuturile energizante?

Cofeină. O cutie de băutură energizantă conține aproximativ 80 mg de cofeină. În cantităţi moderate, cofeina are efecte benefice asupra organismului, stimulând arderea grăsimilor și transformarea acestora în energie, însă, ca aspect negativ, cofeina forţează organismul să producă energie, atunci când acesta nu are resurse suficiente, obosind astfel excesiv mușchii și sistemul nervos. Are și efectul diuretic, care duce la deshidratare.

Zahăr. O cutie de băutură energizantă conține 27-29 g de zahăr, având o valoare energetică de 112,5 kcal. Această cantitate de zahăr încetinește evacuarea gastrică și produce deshidratarea.

Taurină. Este un aminoacid produs și de organism, în special în muşchi şi creier, însă taurina din băuturile energizante este o substanță sintetică, produsă de companii farmaceutice. Printre beneficiile taurinei se numără: protejarea inimii de suprasolicitare, reglarea temperaturii corpului, reducerea stresului, detoxifierea organismului.

Coloranți, vitamine, minerale – sunt prezente în cantităţi mici.

Băuturile energizante mai conțin efedrină. Cofeina, în combinaţie cu efedrina, lucru demonstrat, poate provoca boli de inimă mortale.

Cele mai pericoloase efecte ale consumului de băuturi energizante

  1. Probleme de inimă. După o oră din momentul consumării băuturii energizante, sistemul sanguin nu mai funcționează normal, se comportă ca în cazul persoanelor care suferă de bolile cardiovasculare.
  2. Intoxicarea organismului. Unele băuturi conțin vitamine din complexul B – o persoană sănătoasă nu are nevoie de mai mult de 15 mg de niacină sau B3, în timp ce în unele băuturi energizante această cantitate este dublă.
  3. Hipertensiunea arterială
  4. Anxietatea
  5. Durerile de cap
  6. Insomnii și tulburări de somn

Băuturile energizante sunt etichetate greșit. Ele nu ne energizează, ci ne stimulează. Cei mai expuși sunt de obicei copiii, ei fiind cei care trebuie să renunţe la consumul de astfel de băuturi. În linii generale, ele nu aduc beneficii sănătatii noastre.

De exemplu, băutura Red Bull Drink este interzisă în Franța și Danemarka, deoarece reprezintă un cocktail care poate avea urmări nefaste (amestec de vitamine cu glucuronolactonă, produs sintetic). De asemenea, Red Bull Drink poate provoca hemoragii cerebrale, datorită conţinutului de componente, care se diluează în sânge, iar în consecinţă inima pompează mai repede şi rezultă un efort fizic, care implică de fapt puțin efort.

Se interzice să se amestece Red Bull cu alcool, este o combinaţie fatală, care atacă direct ficatul, anulând regenerarea în zona afectată.

Soluții sănătoase pentru a avea mai multă energie

În momentul când avem nevoie de un plus de energie, trebuie să recurgem la gustările bogate în proteine. Astfel, putem opta pentru nuci, migdale, un ou fiert, hummus, legume crude, iaurt grecesc, produse care îți vor asigura nutrienți de calitate, în loc de cofeină, taurină, zahăr, conservanți, coloranți și arome artificiale dintr-o băutură energizantă.

În locul unei cutii cu energizant, căutaţi cauzele stării de oboseală şi a lipsei de energie. Poate că un somn bun, o dietă sănătoasă, mai puţine ore de muncă şi mai multă relaxare vor avea un efect mai bun şi pentru o perioada mai lungă decât băuturile energizante.

Polina Oprișco, medic igienist, secția Promovarea sănătății din cadrul Centrului de Sănătate Publică a mun. Chișinău


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md