04:24:18 19.03.2024
Stiri

Pavel Filip, înaintea Summit-ului PaE: „Parteneriatul este un instrument care, bine folosit, ne va permite ACCELERAREA integrării europene”

Politică 22.11.2017 12:40 Vizualizări1590 Autor: Ziarul National
Pavel Filip, înaintea Summit-ului PaE: „Parteneriatul este un instrument care, bine folosit, ne va permite ACCELERAREA integrării europene”


Premierul Pavel Filip, care astăzi a mers astăzi la Bruxelles pentru a participa la cel de-al cincilea Summit al Parteneriatului Estic (PaE), speră că propunerile făcute de R. Moldova se vor regăsi în concluziile finale ale reuniunii.

„Summit-ul PaE va însemna un angajament reînnoit al UE pentru țările asociate din regiunea noastră. Am făcut propuneri despre cum Parteneriatul poate deveni mai eficient atât separat, cât și alături de celelalte țări asociate. Avem încredere că multe din propunerile noastre se vor regăsi în concluziile summit-ului. Așa cum știm, PaE este un instrument care, bine folosit, ne va permite accelerarea integrării europene. Vom vedea la summit o abordare realistă și constructivă, care ia în considerare lecțiile ultimilor opt ani. Totul depinde de noi, de progresele pe care le vom face și de stabilitatea opțiunii proeuropene. Ca rezultat esențial al summit-ului, PaE va fi consolidat, iar R. Moldova va fi un prim beneficiar”, a declarat premierul într-un interviu pentru agenția „Moldpres”.

În același context, oficialul a subliniat că R. Moldova este determinată să facă progrese. „Sper ca în anii următori să facem progrese care să ne permită să avem o discuție aprofundată despre teme precum: acces la uniunea energetică, digitală și la Spațiul Schengen; mai multe șanse de a beneficia de avantajele pieței unice; racordarea la rețelele europene de transport; parteneriate în zona industrială, participare crescută la programele comunitare și în agențiile UE, mai multă cooperare în domeniul securității; tarife preferențiale, internet de mare viteză și eliminarea tarifelor de roaming. Ce trebuie să facem noi este să ne vedem deciși de treabă și să nu plecăm urechea la tot felul de aventurieri politici. Cu cât mai rapide sunt progresele pe care le facem, cu atât mai repede se vor vedea efectele pozitive și cu atât mai mari vor fi beneficiile. În limbajul europenilor, principiul care operează este „more for more”. Ca şi guvern, prin muncă zi de zi, noi vom continua să ducem R. Moldova tot mai aproape de UE”.

Filip a vorbit și despre înființarea unui fond fiduciar pentru țările din PaE. „În recomandarea PE se vorbește despre implementarea cu succes a Planului de Investiții pentru Europa, despre un mecanism dedicat țărilor asociate și despre stabilirea unui fond pentru cele trei țări prin care să fie finanțate investiții publice și private. Investițiile sunt vitale pentru consolidarea creșterii în țările noastre. Resursele interne sunt limitate, iar aceste mecanisme de finanțare ar însemna proiecte de infrastructură, de exemplu, care să ne permită să creștem în fiecare an cu peste 5%. În plus, parlamentarii europeni vorbesc despre sprijin pentru a preveni campaniile de dezinformare și a limita efectele războiului cibernetic. Moscova este direct menționată pentru acțiunile agresive și neconforme cu dreptul internațional din regiune. Agenda summit-ului este mai restrânsă, dar ea transmite un mesaj politic pozitiv pentru țările asociate și dorința de a optimiza PaE pentru a aduce rezultate mai substanțiale și mai rapide pentru cetățeni”, a precizat Filip.

Premierul a mai adăugat că UE va ajuta R. Moldova să devină mai independentă din punct de vedere energetic. „Acest lucru înseamnă conectare la piața energetică europeană și investiții în infrastructură care să susțină astfel de schimbări. În plus, vom putea să-i ajutăm mai mult pe consumatorii vulnerabili, pe cei care astăzi se chinuiesc să plătească facturile pentru jocurile geopolitice pe care le fac alții. În plus, UE se angajează să dezvolte doar acele proiecte energetice care vor fi aliniate cu prioritățile sale din vecinătatea estică. Așa cum știți, angajamentul nostru cel mai important este de a finaliza anul viitor gazoductul Chișinău-Ungheni, care să ne permită integrarea în piața europeană. Alături de acest proiect, lucrăm și la interconectarea cu rețeaua electrică a României și, prin extensie, a UE. Suntem conștienți că, pe măsură ce avansăm în proiectele energetice, nu doar prețul pentru consumatori va scădea, dar și o mare vulnerabilitate pentru țara noastră va dispărea”, a conchis Pavel Filip.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

15.03.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Raportul lui Dorin R...

11.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cât de naivă e „șefa...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md