22:47:25 22.04.2018
 
Stiri

Pavel Filip: „Chiar dacă s-a scurs abia un an, Tekwill poate fi numit una dintre LOCOMOTIVELE industriei IT din Moldova”

Știri 15.03.2018 13:20 Vizualizări741 Autor: Ziarul National
Pavel Filip: „Chiar dacă s-a scurs abia un an, Tekwill poate fi numit una dintre LOCOMOTIVELE industriei IT din Moldova”

Premierul Pavel Filip, unul dintre inițiatorii creării Centrului de Excelență în domeniul TIC Tekwill, este convins că acest Centru, chiar dacă a trecut abia un an de la înființare, poate fi una dintre locomotivele industriei IT din R. Moldova.

„Viziunea noastră inițială și așteptările de la proiectul Tekwill sunt legate de una din problemele cheie ale industriei IT din țara noastră – nevoia tot mai mare de resurse umane calificate. Prin realizarea acestui proiect s-a creat un Centru educațional, inovațional și de antreprenoriat IT, care oferă planuri de instruire, formatori și laboratoare moderne, asistență pentru lansarea și susținerea afacerilor în IT, precum și oportunități de cercetare și dezvoltare. Chiar dacă s-a scurs abia un an, Tekwill poate fi numit una dintre locomotivele industriei IT din Moldova”, a declarat Filip într-un interviu pentru point.md.

Potrivit oficialului, realizările au fost posibile și datorită partenerilor de dezvoltare - Guvernul SUA (USAID) și Guvernul Suediei, Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC, Universitatea Tehnică a Moldovei, precum și companiile internaționale (IBM, Microsoft, etc).

„Pentru realizarea politicilor sale în anumite domenii, Guvernul are nevoie de asemenea gen de parteneriate. Industria informaticii e un motor important al creșterii economice din Moldova. Inițiativele Tekwill se înscriu perfect și contribuie mult la realizarea obiectivelor politicilor promovate de Guvern, în mod special a Strategiei Moldova Digitală 2020 și a Strategiei de creștere a industriei IT. Contribuția vine în special în partea care ține de furnizarea unui mediu potrivit pentru dezvoltarea capitalului uman IT și a inovației IT, facilitarea și consilierea în lansarea și dezvoltarea afacerilor IT, identificarea și formarea echipelor pentru proiecte IT”, e de părere premierul, care anterior a ocupat funcția de ministru al Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor.

Filip a vorbit și despre așteptările pe care le are față de Tekwill pentru următorii 5 ani, precum și despre parteneriatul stabilit între Guvern, donator și sectorul privat.

„Contribuția și suportul continuu al partenerilor de dezvoltare – SUA și Suedia – precum și a companiilor private partenere, atât din țară, cât și de peste hotare, au făcut din Centrul Tekwill o instituție modernă. Pe lângă conținut și programe, acest parteneriat oferă și resurse financiare considerabile, necesare pentru constituirea Centrului ca o platformă autosustenabilă. Tekwill constituie astăzi, indiscutabil, un proiect, care trebuie să fie un model și pentru alte centre universitare. Noi ne dorim ca acest proiect să fie sustenabil și de durată, să atragă tineri talentați și inventivi, oferind personal bine calificat industriei IT de la noi. Tekwill este deja un brand de succes și un punct de atracție pentru investitorii și profesioniștii IT. Vreau ca tot mai mulți tineri talentați și pasionați de IT să aibă acces la infrastructura Tekwill sau la o infrastructură similară. Guvernul va continua să ajute acest sector strategic și cu un enorm potențial de dezvoltare, care poate crește și mai mult în anii următori”, a conchis prim-ministrul.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Cornel 15.03.2018 14:17

Domeniul IT poate deveni unul strategic pentru economia țării dacă guvernul va continua să sprijine dezvoltarea lui

Andrei 15.03.2018 16:03

Parcurile IT, întradevăr ar putea deveni un pilon de bază în economia țării, de aceea și trebuie de investit în ele, mai ales că Moldova nu dispune de resurse naturale.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.04.2018 09:19 Nicolae Negru Halal clasă politică nouă!

19.04.2018 09:19 Ziarul National Octavian Țâcu // Nodul sirian: Cine c...

16.04.2018 10:02 Ziarul National Akela a ratat ținta

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că are cele mai mari șanse să devină primar general al municipiului Chișinău?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md