Parlamentul dă ÎNAPOI: Așteaptă expertize de la FMI și Banca Mondială pentru inițiativele privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală


Parlamentul ar putea reveni la inițiativele de liberalizare a capitalului și stimulare fiscală, votate în mare grabă în prima lectură, în luna februarie 2017, după ce acestea vor fi expertizate de Banca Mondială, Fondul Monetar Internațional și structurile europene.
Declarația îi aparține spicherului Andrian Candu, unul dintre autorii acestor proiecte de lege, și a fost făcută în cadrul unui interviu la „Europa Liberă”.
„În a doua lectură nu va fi votată, până nu va exista o expertiză completă şi pozitivă din partea Fondului Monetar Internaţional, Banca Mondială, structurile europene. (...) Abia prin februarie am putea să revenim, dar nu neapărat la vot. Foarte mult contează de expertiza pe care noi o vom avea şi discuţiile pe care le vom avea cu experţii internaţionali”, a spus Candu.
CITIȚI și Vladislav Gribincea DEJOACĂ dedesubturile inițiativei Candu&Co: E vorba de „LEGALIZAREA corupției în sectorul public”
Spicherului i s-a amintit de inițiativa similară din anii 2007-2007 care nu a avut efectele scontate și care a descurajat oamenii onești care și-au plătit conștiincioș obligațiile la buget.
„Niciodată aşa-numita amnistie pe care aţi menţionat-o, deşi legea aceasta nu e o amnistie în sensul direct, dar amnistia întotdeauna este privită ca fiind ceva inechitabil, nefiind moral”, a răspuns Andrian Candu.
Potrivit lui, inițiativele legislative puse în discuție astăzi vor încuraja întreprinderile și companiile să-şi plătească datoriile, pentru a fi iertate penalităţile sau sancţiunile de întârziere.
„Dar, în mare parte, se referă la liberalizarea capitalului. Şi nu este un secret pentru nimeni că în Republica Moldova peste 30% din produsul intern brut e economia tenebră. Şi liberalizarea capitalului este unul dintre instrumente. Experienţa internaţională a multor state arată că este unul dintre cele mai eficiente instrumente prin care reuşeşti să aduci ceea ce e în tenebru în economia albă. S-au ridicat anumite semne de întrebare şi speculaţii ce ţin dacă această lege, eventual, ar ierta sau ar ajuta pe cei care au fost implicaţi în fraude bancare şi nu doar. O mai menţionez şi astăzi, aşa cum am făcut-o şi în plenul Parlamentului, că legea cu fir roşu va urmări în aşa fel, încât să fie clar specificat, inclusiv prin legislaţie subsidiară, că toţi cei care sunt parte la fraude, indiferent că e fraudă bancară, activitate economică infracţională, spălare de bani, finanţarea terorismului, nu vor avea niciun fel de excepţie şi nu se va aplica legea lor, pentru a-i declina de răspundere. Şi lucrul, de fapt, nu poate fi altfel, deoarece Republica Moldova este parte la foarte multe mecanisme internaţionale şi convenţii internaţionale privind combaterea spălării banilor, finanţarea terorismului, lupta împotriva criminalităţii economice şi lupta împotriva corupţiei. Şi mai mult ca atât, legea a fost votată în prima lectură”, a spus Candu.









































































