PARADOX // Cetățenii R. Moldova cheltuiesc mai mult decât ar câștiga: Pentru ce plătesc cei mai mulți bani


O persoană din R. Moldova a câștigat pe lună, în trimestrul trei al anului curent, 2 224 de lei.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, veniturile din salarii reprezintă cea mai importantă sursă de venit - 43,5% din veniturile totale disponibile. Prestaţiile sociale au contribuit la formarea veniturilor gospodăriilor în proporţie de 25,8%.
Transferurile băneşti din afara ţării rămân a fi o sursă importantă pentru bugetul gospodăriilor din R. Moldova. În medie, acestea reprezintă 14,6% din totalul veniturilor, iar contribuţia acestora este cu 1,5% mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Veniturile obţinute din activităţile pe cont propriu reprezintă 12,4% din veniturile populaţiei, inclusiv 8% sunt veniturile din activitatea individuală agricolă, iar 4,4% – veniturile din activitatea individuală non-agricolă.
Totuși, deși câștigă 2 224 de lei, cheltuielile medii lunare de consum ale populaţiei în trimestrul trei din 2017 au constituit în medie pe o persoană 2 301 lei, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu 4,6%.
Cea mai mare parte a cheltuielilor este destinată, tradițional pentru consumul alimentar – 43%. Pentru întreţinerea locuinţei, o persoană a alocat în medie 19,8% din cheltuielile totale de consum, iar pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte – 10,8%. Celelalte cheltuieli au fost direcţionate pentru serviciile de sănătate - 5,7%, comunicaţii – 4,2%, dotarea locuinţei – 4% , transport – 3,5% etc.
Menționăm că veniturile populaţiei din orașe au fost în medie cu 555,7 lei sau de 1,3 ori mai mari comparativ cu veniturile oamenilor de la sat.



































