06:34:04 20.04.2024
Stiri

Pădurile-fantomă din R. Moldova: Cum cheltuiește statul MILIOANE de lei în vânt

Social 13.04.2016 09:40 Vizualizări2619 Autor: Stela Mihailovici
Pădurile-fantomă din R. Moldova: Cum cheltuiește statul MILIOANE de lei în vânt
Potrivit auditorilor, „Moldsilva” cheltuiește circa 25 de mii de lei pentru a împăduri un hectar de teren degradat și a-l îngriji timp de cinci ani


RISIPĂ // Statul cheltuiește anual zeci de milioane de lei pentru împădurire, dar la câțiva ani distanță abia de zărești câte un copac pe terenurile ajunse pârloagă

În ultimul deceniu, statul a alocat milioane pentru a salva terenurile degradate din satele R. Moldova de eroziuni, plantând pe ele păduri, însă neglijența face ca, în câțiva ani, să nu mai fie nici pomeneală de copac pe aceste pământuri.

În timp ce sutele de hectare împădurite figurează în documente, în realitate poți găsi gunoiști sau animale păscând în pădurile-fantomă.

Reprezentanții întreprinderilor silvice și autoritățile locale se acuză reciproc de iresponsabilitate, iar Curtea de Conturi dă alarma și atenționează că nu mai pot fi aruncați în vânt banii publici.

Între anii 2002 și 2014, Întreprinderea Silvică „Nisporeni-Silva” a împădurit 814 hectare de terenuri degradate, care se află în gestiunea a 19 primării din raion. Până astăzi, 358 de hectare nu au fost trecute oficial în categoria terenurilor silvice, chiar dacă din bugetul de stat au fost cheltuite 7,3 milioane de lei pentru împădurirea lor. Unii primari invocă lipsa banilor pentru a întocmi aranjamentele silvice, iar alții spun deschis că nu modifică actele, pentru că n-au pădure.

Nucii au dispărut

O situație penibilă se atestă în satul Vânători din raionul Nisporeni. În 2009, întreprinderea silvică a sădit nuci pe 32,5 hectare de teren degradat din această localitate, cheltuind peste 60 de mii de lei pentru puieți și lucrările de pregătire a solului și plantare.

În 2011, așa-numitul teren împădurit a fost transmis în grija Primăriei Vânători, iar astăzi abia de mai zărești câte un copac de nuc. „Ca urmare a lipsei unei administrări conforme, suprafețele nu mai au pe ele vegetație forestieră. În cadastrul localității, 4,5 ha figurează în continuare ca pășuni, iar 28 ha – vii și livezi. Primăria nu a schimbat destinația pământului și nici nu a trecut terenul împădurit în bilanțul contabil, să aibă o anumită valoare”, afirmă Vasile Moșoi, controlor de stat principal la Curtea de Conturi, care a prezentat recent un raport de audit, care vizează activitatea Agenției „Moldsilva”.

Primarul satului Vânători, Ecaterina Lazăr, confirmă că nucii plantați acum șase ani pot fi numărați pe degete: „A mai rămas câte unul, dar nu-i adevărat că nu am îngrijit copacii. Ei nu s-au prins de la bun început. Terenul degradat care a fost împădurit se află în pantă, chiar este cel mai înalt deal din Moldova. Anul acela a fost secetos. Când plouă, apele curg la vale. Aici e problema”.

Potrivit alesului local, inginerul cadastral chiar a refuzat să semneze actele atunci când întreprinderea „Nisporeni-Silva” a retrocedat terenurile împădurite. „Și mie îmi pare rău că am semnat atunci actele și acum trebuie să răspund”, adaugă Ecaterina Lazăr.

Conducătorul întreprinderii „Nisporeni-Silva”, Sergiu Movileanu, combate acuzațiile. Acesta spune că nu era în funcție în 2009, dar din acte reiese că plantarea nucilor la Vânători a avut un rezultat bun. În momentul retrocedării terenurilor către primărie, pe una dintre suprafețe erau prinși 75% din puieți, iar pe alt teren reușita era de 48 la sută - un nivel satisfăcător.

Pășunat ilegal

Tot în 2009, Întreprinderea Silvică Soroca a împădurit 34 de hectare de terenuri degradate din satul Nicoreni, raionul Drochia, cheltuind zeci de mii de lei din banii publici. Deși, potrivit contractului încheiat cu primăria, trebuiau să îngrijească mai mulți ani tânăra pădure, cei de la „Moldsilva” au retrocedat peste trei ani terenurile autorităților locale.

Din salcâmii care au fost plantați nu a mai rămas practic nimic. Auditorii Curții de Conturi acuză autoritățile locale că nu au asigurat paza pădurii și au permis pășunatul pe acele terenuri.

„Materialul săditor nu a fost de calitate. Pe unele porțiuni nu s-au prins bine copacii, dar oricum sunt mulțumit de ceea ce este. Nu-i pădure, dar sunt copaci mai rari care să protejeze solul de eroziune”, se apără primarul de Nicoreni, Mihail Rotăraș, care precizează că nu a primit niciun act de recepție finală a lucrărilor de împădurire de la întreprinderea silvică.

Întrebat despre pășunat, alesul local își amintește că a fost un incident cu o stână de capre din zonă, al cărei cioban ducea ilegal animalele la păscut pe terenul împădurit.

„Proprietarul stânei a fost sancționat și chiar a plantat ulterior mai mulți copaci pentru a recupera pagubele”, dă asigurări primarul. „Eu nu pot să mă duc în fiecare zi să controlez copacii. La „Niva” primăriei îmi trebuie câte zece litri de benzină să mă duc o dată pe deal”, adaugă acesta.

Locuitorii au făcut gunoiște

Alte 19 hectare de terenuri degradate din satul Zastânca, raionul Soroca, care au fost împădurite în anul 2007, s-au transformat pe parcurs în gunoiște.





Autoritățile locale susțin că au un contract încheiat cu Întreprinderea Silvică Soroca, pentru o perioadă de zece ani și ar trebui și reprezentanții acesteia să îngrijească de pădurea- fantomă.

Primarul Pavel Covalciuc se plânge că s-a săturat să lupte cu gunoiștile neautorizate din satul pe care îl gestionează.

„Chiar zilele astea lucrează două buldozere. Încărcăm gunoiul, nivelăm terenul, dar aici aduc deșeuri și din Soroca”. Pe trenurile care au fost împădurite cară gunoi mai mult localnicii. „E aproape de sat și ei se duc noaptea cu roabele. Eu nu pot sta mereu la pândă. Mai multe persoane au fost avertizate, dar amenzi nu aplicăm. La toți e greu azi”, punctează domnul Covalciuc.

Controlorii Curții de Conturi susțin că ar trebui modificată legislația, astfel încât să fie prevăzut un mecanism clar la transmiterea terenurilor împădurite autorităților locale, să fie capitalizate cheltuielile care s-au făcut pentru plantarea copacilor, iar astfel primarii vor fi mai responsabili și vor proteja tinerele păduri, în caz contrar, să poată fi sancționați.

„Am cerut Ministerului Mediului să inițieze în cel mult 18 luni completarea cadrului legislativ aferent împăduririi terenurilor degradate din proprietatea autorităților publice locale. Trebuie să ne raporteze semestrial ce s-a făcut în acest sens”, a precizat controlorul Curții de Conturi, Vasile Moșoi.

28 de milioane de lei pentru anul curent

Anul trecut, autoritățile planificau să împădurească 2 500 ha de terenuri degradate din întreaga republică, în acest scop fiind prevăzute 28 de milioane de lei.

Banii urmau a fi alocați din Fondul Ecologic administrat de Ministerul Mediului. Lucrările nu au avut loc și au fost amânate pentru anul curent.







Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md