11:15:26 22.05.2018
 
Stiri

OPORTUNITATE pentru cetățenii din R. Moldova: CRIZĂ de angajați peste Prut în acest domeniu cu salarii de aproape 15 mii de lei moldovenești pe lună

Moldovenii în lume 09.09.2017 19:30 Vizualizări4823 Autor: Ziarul National
OPORTUNITATE pentru cetățenii din R. Moldova: CRIZĂ de angajați peste Prut în acest domeniu cu salarii de aproape 15 mii de lei moldovenești pe lună Economica

Planurile guvernanţilor din România de a construi mari proiecte cu bani europeni ar putea fi date peste cap. Şi asta pentru că în România sunt doar 377 000 de muncitori în domeniul construcţiilor. La investiţiile anunţate, chiar şi dacă doar o parte dintre ele ar fi realizate, necesarul este de 600 000 de angajaţi, atrage atenţia Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC) de la București.

De acest lucru ar purtea profita cetățenii din R. Moldova, mai ales că ar merge la muncă nu departe de casă la salarii comparabile cu cele pe care le primesc muncind la construcții în Rusia, de exemplu. În plus, nu ar avea nicio barieră de comunicare cu patronii din dreapta Prutului, așa cum se întâmplă în alte state UE.

Potrivit Economica, constructorilor de peste Prut le lipsesc zidari, sudori, instalatori şi chiar şi şoferi.

„Preconizăm că în urmatoarea perioadă, dacă se va intampla ceea ce zic guvernanţii, politicienii, în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, şi dacă motorul privat functionează în continuare cum functionează acum, vor fi necesari aproximativ 600 000 de lucrători în domeniul construcţiilor. Pentru 2016, au fost declaraţi 377 000 de lucrători", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Cristian Erbaşu, preşedintele FPSC şi proprietarul Construcţii Erbaşu.

Un angajat calificat câştigă la o firmă de construcţii un salariu mediu brut de 3 500 de roni (circa 14 mii de lei moldovenești), spune Călin Bichir, directorul general al „Acvatot”.

„Pentru a atrage specialişti, putem face un efort să mărim acest nivel de salarizare, atâta timp cât există facilităţi. Totul este să reuşim să atragem munictori de calitate, pentru a mări productivitatea, şi în felul acesta vom putea mări salariile în mod substanţial. Dacă nu vom reusi să atragem această cateroie de muncitori şi vor veni muncitori mai puţin calificaţi, creşterile nu vor fi semnificative”, mai spune Bichir.

Printre soluțiile propuse de directorul general al „Acvatot” se numără și atragerea forţei de muncă din est. Nu doar în domeniul hotelier au fost aduşi muncitori din ţări exostice pentru noi, ci şi în construcţii.

„În condiţiile în are Guvernul va demara programul de investiţii, pentru că aici e motorul economic, vom avea nevoie şi de anumite facilităţi pentru a atrage forţă de muncă din Republica Moldova, Bulgaria şi de ce nu, din Asia”, a spus Călin Bichir.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.05.2018 09:19 Nicolae Negru Iluzii și deziluzii electorale

18.05.2018 09:19 Nicolae Negru Paradoxuri electorale sau cu cine votăm

16.05.2018 10:40 Vasile Gârneț Fragmente de jurnal – „Moartea lui St...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că va câștiga turul doi al alegerilor locale noi din municipiul Chișinău?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md