03:57:11 24.01.2018
Stiri

OPINIE // Partea morală a referendumului din 19 noiembrie

Alegeri 2016 07.11.2017 16:20 Vizualizări2202 Autor: Ziarul National
OPINIE // Partea morală a referendumului din 19 noiembrie

„Dorin Chirtoacă din nou are nevoie de voturile noastre, ale electoratului proeuropean. Așa cum a avut nevoie de voturile noastre în 2007, 2011 și 2015 pentru a ajunge primar al capitalei, acum are nevoie de voturile noastre pentru a-și păstra fotoliul și în urma referendumului din 19 noiembrie 2017. Și la fel ca și în 2007, 2011, 2015, din nou am fost împărțiți în proruși și proeuropeni și din nou am fost urcați pe baricade să luptăm într-un război din care nu avem cum să ieșim învingători”, scrie Iana Meriuța pentru Breaking Blog.

Potrivit acesteia, rolurile au fost deja distribuite, iar învingătorul se știe deja.

„Acum, să ne referim la un aspect ce nu a mai fost scos în prim plan în această campanie – partea morală ce ține de referendum.

Îmi amintesc cât de mult l-am disprețuit pe Dorin Chirtoacă cu o săptămână înainte de alegerile locale generale din 2015. Atunci, circa o sută de mii de oameni au ieșit în centrul capitalei pentru a cere socoteală corupților de la guvernare pentru miliardul furat din sistemul bancar, întoarcerea căruia a fost pusă ulterior în spatele cetățenilor. Dar oamenii nu au putut protesta în PMAN pentru că acolo au ieșit liberalii în frunte cu Dorin Chirtoacă. Nu voi uita niciodată cuvintele de ocară pe care le aruncau liberalii, inclusiv Dorin Chirtoacă și Mihai Ghimpu, oamenilor ce protestau împotriva furtului miliardului și care au fost înghesuiți în scuarul catedralei. Multe voci au răsunat atunci care i-au acuzat pe liberali că fac jocul puterii corupte ce a furat miliardul. Și, întâmplător sau nu, Dorin Chirtoacă a câștigat un nou mandat de Primar (se zice că nu fără ajutorul puterii corupte ce a furat miliardul), iar încă peste o lună liberalii au fost luați din nou la guvernare, fiindu-le oferite patru ministere și o funcție de vicepremier, dar și conducerea unor agenții și birouri. Dar nu posibila răsplată pe care au primit-o liberalii mă interesează, ci modul în care a fost umilit, cu ajutorul liberalilor, în acea zi întreg electoratul proeuropean (și nu numai) ce a cerut întoarcerea miliardului furat din sistemul bancar.


Îmi mai amintesc și de acea tristă zi de 20 ianuarie 2016 când democrației din R. Moldova i-a fost aplicată ultima lovitură, prin capturarea definitivă a statului ca urmare a învestirii (noaptea, pe ascuns) a Guvernului Filip. Zeci de mii de oameni protestau lângă Parlament și ar fi obținut dizolvarea acestuia și convocarea alegerilor parlamentare anticipate, dacă nu ar fi fost trădarea liberalilor. În goană după bani și putere, aceștia au acceptat să voteze pentru un Guvern ilegal și, dacă astăzi avem o situație gravă de tot la capitolul democrație, acesta e meritul direct al liberalilor. E drept că ei și-au primit o parte din răsplată, pe principiul: „Îmi plac trădările, dar urăsc trădătorii”, dar aceasta nu are cum să ne întoarcă nouă, cetățenilor, statul pe care liberalii l-au pus pe tavă actualului regim.

Acum, liberalii pregătesc o nouă lovitură – eșecul referendumului va pune pe tavă lui Vlad Plahotniuc Primăria capitalei și el o va putea folosi nestingherit încă minimum un an și jumătate sau doi. E clar că acum Primăria e controlată din umbră de Vlad Plahotniuc, inclusiv prin noul primar interimar al capitalei, Silvia Radu şi care va continua să facă şi de acum încolo jocul PD (că de asta a fost pusă în funcţie). E clar că Dorin Chirtoacă poate scăpa de dosare, ieși din arest și reveni la Primărie doar dacă îi va jura credință și supușenie totală lui Vlad Plahotniuc. E clar că, dacă referendumul va eșua, Primăria va rămâne la cheremul lui Vlad Plahotniuc. E clar că astăzi liberalii pregătesc o nouă mare lovitură electoratului proeuropean, pe care l-au trădat în repetate rânduri în numele intereselor lor înguste de partid sau personale.

Iată, cam aceasta e latura morală a referendumului din 19 noiembrie. În rest, să decidă fiecare ce face”.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Comentarii
Promo
Promo
Punct de vedere NAȚIONAL
23.01.2018 14:00 Ziarul National Octavian Țâcu // Ce ar spune Machiave...

22.01.2018 08:50 Nicolae Negru Va îndrăzni mielul moldav să tragă de...

19.01.2018 09:10 Nicolae Negru De ce Alexandru Tănase nu are încrede...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Parlamentul va reuși, în 2018, să modifice art. 13 din Constituție, astfel încât limba ROMÂNĂ să devină oficială în R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2017. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md