02:06:37 22.01.2018
Stiri

OPINIE // Exporturile în Rusia, la CHEREMUL deciziilor politice și a retoricii prezidențiale: „Igor Dodon nu-și onorează promisiunile din campania electorală”

Economie 13.09.2017 15:00 Vizualizări1697 Autor: Ziarul National
OPINIE // Exporturile în Rusia, la CHEREMUL deciziilor politice și a retoricii prezidențiale: „Igor Dodon nu-și onorează promisiunile din campania electorală”

„Relațiile comerciale ale R. Moldova cu Rusia au intrat într-un impas din august 2014, după ce Chișinăul a semnat Acordul de Asociere cu UE. Or, la puțin timp Moscova a introdus taxe vamale pentru produsele moldovenești, iar ulterior embargourile au venit unul după altul și continuă și astăzi. Livrările de fructe și legume în Federația Rusă sunt la cheremul deciziilor politice, iar promisiunile de restabilire a exporturilor sunt doar la nivel de retorică”.

De această părere este expertul IDIS Viitorul, Ion Tăbârță.

Sursa citată menționează că președintele Igor Dodon a declarat în mai multe rânduri că va soluționa problema exporturilor de fructe și legume în Federația Rusă, însă fără niciun rezultat. Asta în pofida faptului că a avut mai multe întrevederi cu Vladimir Putin, premierul Dmitri Medvedev sau cu vicepremierul Dmitri Rogozin

„Menținerea embargourilor relevă că președintele Igor Dodon nu-și onorează promisiunile din campania electorală, atunci când declara că restricțiile vor fi scoase imediat după ce va ajunge la cârma statului. Ba mai mult, Dodon spunea și despre simplificarea condițiilor de aflare la muncă a moldovenilor în Federația Rusă, situația cărora a rămas neschimbată. Promisiunea de lungă durată, neonorată a șefului statului a fost și soluționarea conflictului transnistrean”, a amintit Tăbârță.

Potrivit expertului, Dodon declară, de câte ori are ocazia, că R. Moldova și-a majorat exporturile în Federația Rusă, dar statisticile îl contrazic.

„Ponderea este sub 20%, iar UE rămâne principalul partener comercial al Moldovei cu o cotă de 63,4% în primul semestru. Logica afirmațiilor lui Igor Dodon se înscrie în misiunea geopolitică a Federației Ruse pe care o are acesta în R. Moldova și face parte din scenariul politic de restabilire a influenței Moscovei în spațiul ex-sovietic, iar Transnistria joacă un rol important”, a conchis Tăbârță.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Comentarii
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Parlamentul va reuși, în 2018, să modifice art. 13 din Constituție, astfel încât limba ROMÂNĂ să devină oficială în R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2017. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md