16:27:17 20.04.2024
Stiri

Oamenii de afaceri din nordul R. Moldova își doresc preluarea de către R. Moldova a experienței din Austria și Portugalia: Impozit unic și controale ZERO

Economie 19.10.2016 16:00 Vizualizări1634 Autor: Ziarul National
Oamenii de afaceri din nordul R. Moldova își doresc preluarea de către R. Moldova a experienței din Austria și Portugalia: Impozit unic și controale ZERO


În Austria, un fermier achită un impozit unic la stat, iar în Portugalia - autoritățile te felicită pentru că ai deschis o afacere, își mulțumesc că ai creat locuri de muncă și te anunță că nu vei avea parte de niciun control fiscal în primul an de activitate.

Exemplele au fost oferite, astăzi, de directorul unei societăți pe acțiuni din nordul R. Moldova, Vsevolod Ursachi, care a participat la o masă rotundă privind agenda economică a R. Moldova, organizată de Camera de Comerț și Industrie și Agenda Locală de Business a IDIS„Viitorul”.

„Am fost în Austria în 2010 și am studiat activitatea unei ferme ecologice. Fermierul avea 60 de vaci și 50 de hectare de teren. Când l-am întrebat cât plătește la stat, cum este impozitat, el nu putea să răspundă. Până la urmă, am găsit cheia ca să ne explice ce relație are el cu statul. Avea o plată unică, impozitul funciar, care există și în R. Moldova, de 1 400 de euro pentru toate cele 50 de ha. Mai plătea 400 de euro pentru polița de asigurare medicală și încă 400 de euro fondul social. Avea și vreo doi-trei lucrători care îl ajutau. Am întrebat atunci un funcționar de la Ministerul nostru al Agriculturii de ce la noi, în R. Moldova, mama mea are gospodărie țărănească, o vacă și un hectar de pământ, dar ea trebuie să depună declarație la Inspectoratul Fiscal de Stat, să plătească 7% impozit pe venit, să ducă evidența contabilă în formă simplificată și tot așa… Ar fi un bun exemplu pe care să-l preluăm de la statele dezvoltate, pentru a ridica economia prin fermieri”, a povestit Vsevolod Ursachi.

Tot el a oferit și exemplul unui prieten de-al său al cărei fiică a deschis o afacere în Portugalia. El spune că, la o lună după ce și-a deschis localul, au venit autoritățile, au felicitat-o, i-au mulțumit că a deschis noi locuri de muncă și au anunțat-o că în primul an de activitate nu va avea niciun control.

În schimb, controalele fiscale în R. Moldova ar fi foarte frecvente, spun oamenii de afaceri din nord. Ei reclamă, de asemenea, impozitele și taxele prea mari pe care trebuie să le achite la stat, dar și tarifele mari la întreținere.

„Pentru a susține businessul mic și mijlociu, tarifele pentru lumina electrică, motorină și gaz trebuie să fie mai mici. Așa s-ar menține și lucrătorii, am avea de unde să adăugăm câtuși de puțin la salarii. Însă, datorită acestor prețuri, noi nu putem face față tuturor cheltuielilor. Majorând prețurile la producție, această greutate pică tot pe umerii acelui pensionar, medic, profesor care și așa cu greu face față. Dacă prețul barilului scade, la noi de ce prețul la motorină se ridică?”, a întrebat Gheorghe Marchitan, administratorul unei afaceri din domeniul industriei alimentare.

Participanții la masa rotundă au remarcat importanța unei agende economice pe care s-o urmeze viitorul președinte al R. Moldova, care este responsabil de securitatea economică a statului, și și-au exprimat speranța că acesta va fi „mai aproape de oameni, un președinte care să se gândească la țară și care să ridice economia”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md