17:35:29 23.01.2018
Stiri

O reprezentantă a diasporei a câștigat la CEDO dosarul împotriva R. Moldova

Moldovenii în lume 02.05.2017 13:30 Vizualizări9282 Autor: Ziarul National
O reprezentantă a diasporei a câștigat la CEDO dosarul împotriva R. Moldova

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat, astăzi, R. Moldova într-un dosar inițiat de o cetățeană plecată la muncă peste hotare, statul fiind obligat să achite aproape 4 000 de euro drept prejudiciu moral și costuri de judecată.

Din cauza deciziilor organelor de drept moldovenești, femeia a stat închisă aproape o lună într-un stat din UE.

Axenia Vasiliciuc lucrează de mai mulți ani în Grecia. Pe 15 septembrie 2008, când se întorcea în Grecia, a fost oprită la punctul vamal din Aeroport pentru că avea la ea o cutie cu bijuterii, pe care nu a declarat-o. Femeia era sigură că bunurile cu o valoare mai mică de 5 000 de euro nu trebuie declarate la vamă.

Totuși, Poliţia i-a întocmit un proces-verbal, iar doamna Vasilciuc a pierdut zborul. Tot atunci, dânsa a semnat o declaraţie prin care se obliga să se prezinte în faţa autorităţilor naţionale la solicitare, indicând și datele de contact din Grecia.

Pe 1 octombrie 2008, reclamanta s-a întors în Grecia prin acelaşi Aeroport, fără să întâmpine dificultăţi la ieşirea din ţară. Potrivit Asociației „Juriștii pentru Drepturile Omului”, șapte zile mai târziu poliţia a iniţiat formal proceduri penale împotriva femeii pentru tentativă de contrabandă cu bijuterii, fără să o informeze. Ulterior, la 19 iunie 2009, Judecătoria Botanica a emis mandat de arest pe numele său pentru 15 zile.

Reclamanta a aflat despre acest mandat mai târziu şi a angajat un avocat, care a depus o cerere habeas corpus în instanța de judecată, în care a susţinut, printre altele, că reclamanta nu a ştiut despre cauza penală intentată împotriva sa, că nu a fost niciodată invitată să se prezinte la Procuratură şi că nu a fost informată despre obligativitatea de nepărăsire a localităţii. Însă toate demersurile avocatului au fost respinse de Judecătoria Botanica și Curtea de Apel Chișinău.

În iulie 2011, după comunicarea cererii Guvernului, autoritățile moldovene au solicitat Interpolului un mandat internațional de arestare pe numele reclamantei, care a fost arestată în Grecia și deținută pentru o perioadă de douăzeci și trei de zile, în așteptarea procedurii de extrădare. Statul elen, însă, a respins cererea de extrădare.

În faţa Curţii reclamanta s-a plâns că a fost reținută nemotivat, iar CEDO a găsit R. Moldova vinovată de încălcarea dreptului la libertate și siguranță. R. Moldova a fost obligată să-i achite reclamantei 3 000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 890 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Comentarii
Promo
Promo
Punct de vedere NAȚIONAL
23.01.2018 14:00 Ziarul National Octavian Țâcu // Ce ar spune Machiave...

22.01.2018 08:50 Nicolae Negru Va îndrăzni mielul moldav să tragă de...

19.01.2018 09:10 Nicolae Negru De ce Alexandru Tănase nu are încrede...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Parlamentul va reuși, în 2018, să modifice art. 13 din Constituție, astfel încât limba ROMÂNĂ să devină oficială în R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2017. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md