21:30:58 20.06.2018
 
Stiri

„Novaia Gazeta” din Rusia a publicat INVESTIGAȚIA privind spălarea celor 22 de MILIARDE de dolari printr-o bancă din R. Moldova. Unde au ajuns BANII și implicațiile FSB

Anticorupție 20.03.2017 13:00 Vizualizări2948 Autor: Ziarul National

Jurnaliștii de la „Novaia Gazeta” din Federația Rusă au intrat în posesia unor documente privind spălarea celor 22 de miliarde de dolari prin intermediul unei bănci din R. Moldova, în baza unor decizii judecătorești din țara noastră.

Jurnaliștii au studiat circa 76 de mii documente bancare, care presupun tranzacții de 156 de miliarde de dolari. Banii scoși din Rusia au ajuns în 732 de bănci din 96 de țări ale lumii. Resursele financiare au fost recepționate de 5 140 de companii din lume.

Aceste documente privind „spălarea miliardelor” au fost transmise la 61 de jurnaliști din 32 țări ale lumii. Cei de la „Novaia Gazeta” scriu că schema a fost pusă la cale în Federația Rusă încă în 2010, iar reprezentanți ai serviciilor secrete ruse, FSB, au venit la Chișinău în toamna anului 2014 și, sub pretextul de a ajuta ancheta moldovenească în acest caz, au avut doar scopul să afle ce cunosc organele de drept din R. Moldova, să obțină documente și să torpileze investigația autorităților de la Chișinău.

Un rol în această schemă ar fi avut-o și verișorul liderului rus, Igor Putin.

Vizita unor agenți FSB la Chișinău

În septembrie 2014, la Chișinău au sosit cu o misiune foarte importantă doi oameni. La trecerea frontierei aceștia puteau fi remarcați foarte ușor: pașapoartele le-au fost eliberate de MID-ul rusesc cu puțin timp înainte de a sosi în Moldova. Totuși, serviciile speciale moldovenești au fost prevenite despre această vizită. Oaspeții din Moscova erau așteptați.

Cei doi tineri (aveau puțin peste 30 de ani) se numeau Alexei Șmatkov și Evgheni Volotovski. Ambii erau ofițeri ai direcției „K” din cadrul FSB-ului rusesc. Această direcție se ocupă cu descifrarea schemelor ilegale din sistemul bancar. Șmatkov și Volotovski au sosit la Chișinău pentru a reprezenta FSB-ul la o ședință comună cu organele de drept din R. Moldova.

Serviciile speciale ale celor două țări urmau să desfășoare o anchetă comună în privința spălării a 22 de miliarde de dolari din Rusia prin intermediul unor decizii ale instanțelor judecătorești din Moldova.

Cei doi ofițeri ai FSB au fost însoțiți de un angajat al Ambasadei Rusiei la Chișinău. Aceștia au stat două zile în Moldova, iar ulterior s-au întors la Moscova. După acea vizită, potrivit organelor de drept din R. Moldova, solicitările Chișinăului rămâneau fără răspuns, iar serviciile secrete rusești au împiedicat avansarea acesteia.

„Am avut senzația că cei doi au venit nu pentru a ne ajuta, dar să afle cât de departe am ajuns noi în investigație și să primească materiale. După asta, au început să joace cu noi ping-pong și să trimită adresările noastre dintr-o structură în alta a FSB-ului”, a declarat o sursă din cadrul organelor de drept din R. Moldova.

Ce rol a avut Svetlana Mocan și alți cetățeni moldoveni, dar și ruși în această schemă, precum și pentru ce erau cheltuite aceste miliarde de dolari aflați AICI.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!


Stiri relevante

elena 20.03.2017 16:37

e vorba de Svetlana Mocan, nu Stela Mocan.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2018 09:37 Ziarul National Aleea Clasicilor de sub peretele unui...

15.06.2018 09:38 Nicolae Negru Ceva nu se leagă în „strategia de rec...

11.06.2018 15:31 Ziarul National Gheorghe Erizanu: Gaudeamus și Carol ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Considerați judicioasă decizia Curții Constituționale din 4 iunie prin care a fost anulată Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldoveneşti, adoptată în 1989, care îi oferea limbii ruse statut de „limbă de comunicare”?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md