11:03:13 27.05.2018
 
Stiri

Noi detalii despre „SPĂLAREA” celor 22 de miliarde de dolari prin sistemul bancar din R. Moldova. INVESTIGAȚIA care face lumină în acest caz

Anticorupție 19.03.2017 14:30 Vizualizări5018 Autor: Ziarul National
Noi detalii despre „SPĂLAREA” celor 22 de miliarde de dolari prin sistemul bancar din R. Moldova. INVESTIGAȚIA care face lumină în acest caz

În spălarea celor 22 de miliarde de dolari prin intermediul sistemului bancar din R. Moldova ar fi implicați unii agenți ai FSB-ului rusesc, informează agenția Reuters, care face referire la surse din cadrul organelor de drept din țara noastră. 61 de jurnaliști din 32 de țări ale lumii au intrat deja în posesia unor documente cu privire la beneficiarii acestor bani, pe ce conturi au ajuns, dar și persoanele implicate în așa-zisă „spălătorie rusească”.

Citește și: BOMBĂ // „Spălătoria rusească” continuă să funcționeze în R. Moldova. În 2015 au fost spălate 10 miliarde de dolari

Novaia Gazeta informează că investigația respectivă va fi făcută publică pe 20 martie în mai multe țări ale lumii, inclusiv Rusia, R. Moldova, Ucraina, Marea Britanie, Finlanda, Danemarca, SUA, Italia, Olanda , Elveția etc.

Citește și: DOC, FOTO, AUDIO // INVESTIGAȚIE: „Spălătorii” de miliarde

Citește și: DOC, FOTO, AUDIO, INFOGRAFIC // INVESTIGAȚIE: „Spălătorii” de miliarde (II)

Citește și: Judecătorii implicați în „spălătoria rusească” sunt acuzați de NOI INFRACȚIUNI

Sursa citată mai scrie că, grație acestor documente, s-a aflat pentru ce s-au folosit 700 de miliarde de ruble. „Acești bani au fost folosiți pentru finanțarea unor partide din Europa sau pentru a plăti unele servicii de contrabandă”, notează Novaia Gazeta.

Citește și: „RĂZBOI rece” între guvernarea de la Chișinău și Moscova. Nici un oficial moldovean nu va mai merge în Rusia până nu vor fi încetate ABUZURILE

De menționat că subiectul spălătoriei rusești a dus la răcirea relațiilor diplomatice între Chișinău și Moscova. Spicherul Andrian Candu și premierul Pavel Filip i-au transmis o notă ambasadorului Rusiei în R. Moldova, în care semnalează mai multe abuzuri ale Rusiei în raport cu oficialii din Parlament, Guvern, serviciile speciale și partidele coaliției de la guvernare din R. Moldova. Toate aceste abuzuri, hărțuirea oficialilor moldoveni la intrarea în Federația Rusă și punerea lor sub monitorizare internațională au luat amploare odată cu avansarea de către anchetatorii moldoveni în investigațiile privind spălarea a 22 de miliarde de dolari prin Moldinconbank, bani proveniți din Federația Rusă, se arată în nota lui Candu și Filip.

În nota transmisă este semnalat și abuzul asupra ofițerilor moldoveni din instituțiile care au în gestiune ancheta menționată, aceștia fiind de asemenea subiecți ai comportamentului abuziv la intrarea în Federația Rusă. Doar în cazul unui angajat al MAI au existat nu mai puțin de 35 de intervenții abuzive asupra lui la intrarea sau la părăsirea unui aeroport din Moscova.

O altă îngrijorare exprimată este legată de lipsa totală de cooperare a instituțiilor de drept din Federația Rusă cu anchetatorii moldoveni în acest caz, precum și refuzul de a răspunde la comisiile rogatorii transmise de procurorii moldoveni în ancheta privind spălarea celor 22 de miliarde de dolari. Au fost încălcate în acest sens mai multe acorduri bilaterale, dar și acorduri internaționale la care Federația Rusă este parte.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că va câștiga turul doi al alegerilor locale noi din municipiul Chișinău?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md