03:25:39 29.03.2024
Stiri

Vești bune și vești proaste pentru „coordonatorul executiv”

Opinii 05.05.2017 09:30 Vizualizări6409 Autor: Ziarul National
Vești bune și vești proaste pentru „coordonatorul executiv”


Semne diacritice

Vestea bună vine de la Washington. Consiliul Directorilor FMI apreciază în termeni laudativi activitatea guvernanților noștri, care „și-au asumat cu fermitate implementarea” acordului semnat cu FMI și „sunt consecvenți în asigurarea unei gestionări sănătoase a economiei”. Din punctul de vedere al acestei importante structuri de supraveghere a economiei mondiale, „autorităţile Republicii Moldova înregistrează în continuare progrese semnificative în eliminarea vulnerabilităţilor persistente de mult timp în sectorul financiar-bancar şi în avansarea implementării reformelor structurale. Eforturile depuse au contribuit la consolidarea stabilităţii financiare și s-a înregistrat o relansare a creşterii economice. În 2017, se prognozează o creştere economică de 4,5 la sută, mai mare decât s-a prognozat anterior”, se spune într-un comunicat de presă al FMI, citat de ziarulnational.md.

În consecință, Consiliul FMI va aloca Republicii Moldova o nouă tranșă de împrumut în sumă de 21,5 milioane de dolari, din care o jumătate va putea fi folosită pentru cheltuieli bugetare curente, inclusiv plata pensiilor și salariilor. Ceea ce înseamnă că „stabilitatea” se întărește și riscul unor zguduiri de „amploare” descrește. Trebuie să recunoaștem că nu numai conținutul, dar și tonalitatea mesajului FMI este surprinzătoare, venind din partea unor finanțatori.

Pe de altă parte, ca o palmă răsunătoare vine declarația comună a președinților Partidului Popular European și a Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa, Joseph Daul și Hans Van Baalen, în legătură cu intenția de schimbare a sistemului electoral din Republica Moldova. PPE și ALDE se opun cu „vehemență” oricăror intenții de acest fel și avertizează că orice încercare de a efectua introducerea votului uninominal fără sprijinul deplin al opoziției și al societății civile îi va determina să ceară ca finanțarea europeană a Republicii Moldova să fie stopată total. Plahotniuc a încercat să diminueze importanța acestei declarații, publicând pe site-ul PD un mesaj de sprijin din partea secretarului general al Internaționalei Socialiste, Luis Ayala, dar mesajul respectiv nici pe departe nu poate fi considerat simetric cu al președinților PPE și ALDE, care dețin o majoritate relativă în Parlamentul European. De menționat că președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene, dar și Merkel, și Iohannis sunt reprezentanți ai PPE.

Al doilea ca reprezentare în Parlamentul European, Partidul Socialiștilor Europeni, (grupul Alianței Progresive a Socialiștilor și Democraților) , nu a sărit în ajutorul în ajutorul lui Plahotniuc, deși PD este asociat PES. Poate o va face mâine.

Nu e greu de ghicit că demersul PPE și ALDE este motivat și de riscul imploziei PAS, PPDA și PL în cazul introducerii sistemului majoritar, dar consensul larg în asemenea situații este o condiție sine qua non a europenilor, asupra căreia a insistat și președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, când a vizitat Republica Moldova la începutul lunii martie.

Totuși, cea mai proastă veste pentru Plahotniuc e că cetățenii par să scape de vraja votului uninominal, că dezbaterile publice și-au avut efectul. PD nu mai poate pretinde că vrea să schimbe sistemul electoral pentru că aceasta e dorința cetățenilor. O fi fost dar nu mai este, ultimele două sondaje – Barometrul de Opinie Publică al IPP, efectuat de Magenta Consulting, și sondajul efectuat de CBS Axa la comanda IDIS „Viitorul” indică o preferință evidentă a alegătorilor pentru sistemul electoral proporțional (pe liste de partid) și cel mixt. Dacă nu va convinge opoziția și societatea civilă să se răzgândească, lucru puțin probabil, încercarea de a forța adoptarea votului uninominal prin presiuni asupra deputaților „nealiniați” va compromite și mai mult PD-ul, pe liderul său, nu numai în interior, ci și în afara Republicii Moldova.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md