10:28:37 19.04.2024
Stiri

Propaganda rusă și mintea noastră de pe urmă

Opinii 24.11.2014 10:08 Vizualizări2584 Autor: Nicolae Negru
Propaganda rusă și mintea noastră de pe urmă


Semne diacritice

Neînțelegând de ce poporul rus suportă și nu se revoltă în legătură cu invazia Rusiei în Ucraina, un blogger american, investitor instituțional de profesie, Vitaliy Katseleson, și-a propus să afle cum se văd evenimentele din Ucraina din perspectiva rusă. În acest scop, timp de o săptămână, el a urmărit doar știrile postului de televiziune „Pervîi kanal” și a citit ziarul „Pravda”.

Concluziile sale, publicate în „Business Insider”, sunt interesante și pentru noi, cei aflați în „zona de influență” a propagandei ruse. Pe lângă faptul că a „asimilat” în acest răstimp un set de minciuni – că Ucraina a fost destabilizată de SUA, că dacă Rusia nu ocupa Crimeea, flota rusă avea să fie alungată de acolo, iar porturile din peninsulă aveau să fie folosite ca baze ale flotei militare americane, că nu există trupe ruse în Ucraina, că puterea de la Kiev a fost acaparată de rusofobi și neonaziști ș.a.m.d. –, autorul s-a ales cu impresia că „e greu să nu pui foarte mult la îndoială punctele de vedere pe care le-ai avut anterior”. Ca să reziști acestei influențe, trebuie „să-ți amintești că în Rusia lui Putin nu există presă liberă”, că „Guvernul controlează majoritatea canalelor tv, radio și ziare”, că „ceea ce rușii văd pe ecrane, citesc în ziare și ascultă la radio este propagandă directă de la Kremlin”, scrie fostul cetățean sovietic, emigrat din Rusia la începutul anilor ’90.

Internetul nu i se mai pare „o forță democratică de neoprit”, credința sa că acesta poate fisura și strecura adevărul „prin cele mai groase ziduri de propagandă” s-a năruit. „După ce te uiți la televiziunea rusă, nu vei mai vrea să citești presa occidentală, fiindcă vei fi convins că aceasta minte. Televiziunea rusă este atât de potentă, încât nu vei mai dori să te uiți la altceva, deoarece vei fi convins că te afli în posesia unor fapte indiscutabile”, a descoperit Katsenelson.

Aceasta o fi fiind explicația faptului că o mare parte din cetățenii Republicii Moldova nu se informează decât privind televiziunile ruse, refuzând alte surse de informație, pe care le au la dispoziție, spre deosebire de cetățenii ruși. Îngrădirea accesului la mass-media din afară a început în Rusia în 1995, pe timpul lui Elțin, odată cu adoptarea unei „strategii de protecție a spațiului informațional”. În ultima vreme, au fost adoptate măsuri de îngrădire a accesului la rețeaua Internet, iar recent a intrat în vigoare o lege care interzice cetățenilor străini să dețină mai mult de 20 la sută din acțiunile companiilor mass-media din Federația Rusă. Ca urmare a acestei legi, CNN a anunțat că părăsește piața rusă.

„Propaganda rusă lucrează forțând emisfera dreaptă a creierului (cea emoțională) să o domine pe cea stângă (cea logică), blocând toate filtrele sale logice”, scrie bloggerul, aducând drept exemplu imaginile unor școli din estul Ucrainei, bombardate de armata ucraineană. „Orice inimă ar sângera, văzând aceste imagini monstruoase. Este imposibil să nu simți ură față de oamenii care ar efectua asemenea atrocități asupra propriei populații... Faptul că Putin a contribuit la instigarea acestui război nu a fost menționat niciodată. Faptele însă nu e ceea ce preocupă televiziunea rusă. În timp ce imaginile emoționale și multă dezinformare umplu emisfera dreaptă a creierului tău, acesta o biruie pe cea dreaptă, care capitulează și încetează a mai cerceta informația prezentată”, conchide el.

Iarăși, e o observație care își găsește confirmarea în realitățile din Republica Moldova. Cetățenii care privesc doar televiziunea rusă adoptă punctul de vedere al Kremlinului asupra evenimentelor din Ucraina. Și nu numai din Ucraina, ci și asupra evenimentelor din... Republica Moldova.

Ca niciodată, alegerile recente sunt un test de rezistență a moldovenilor în fața propagandei rusești care se revarsă zilnic, în volum industrial, peste capetele noastre, fără ca autoritățile să încerce niște măsuri elementare de protecție. Mai este capabil creierul nostru de operații logice, mai poate analiza faptele și filtra minciuna cu multe fețe, vom vedea pe 30 noiembrie 2014. Cei care nu sunt dependenți de televiziunile ruse, care simt că mai pot cugeta, că ambele emisfere ale creierului lor funcționează cum se cuvine, trebuie să-și ajute confrații să voteze rațional. Numai așa ne putem salva: mintea de pe urmă să o folosim acum.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md