09:23:07 24.05.2018
 
Stiri

Plahotniuc schimbă sistemul electoral pentru că vrea să ajungă prim-ministru

Opinii 14.04.2017 09:18 Vizualizări3788 Autor: Nicolae Negru
Plahotniuc schimbă sistemul electoral pentru că vrea să ajungă prim-ministru

Semne diacritice

De ce dorește Plahotniuc schimbarea sistemului electoral cu orice preț? Opinia generală e că se agață disperat de putere, că încearcă să preîntâmpine inevitabilul - victoria socialiștilor în alegerile parlamentare viitoare. E o ipoteză devenită aproape axiomă, bazată pe datele majorității sondajelor de opinie care indică o preferință clară a electoratului pentru PSRM și liderul său Dodon, în timp ce PD riscă să nu treacă pragul Parlamentului.

E ciudat că această ipoteză a fost lansată tocmai de cei care consideră că Dodon nu este o figură politică independentă, că se află sub controlul lui Plahotniuc. Într-adevăr, între ei există o relație mai veche, de când Dodon era responsabil de privatizări, aflându-se în fruntea Ministerului Economiei. Dacă liderul socialist nu este decât marioneta lui Putin, se pune întrebarea de ce El Coordonatore l-a „aburcat” în scaunul de președinte? Nu și-a putut stăpâni emoțiile și supărarea pe Maia Sandu? S-a temut să nu piardă „Prime”-ul, e dependent el însuși de Moscova? A făcut un calcul greșit?

Curios, „coordonatorul executiv” a rupt până acum mai mulți deputați din fracțiunile de opoziție, PLDM și PCRM, dar nu și din PSRM. Să nu fi reușit sau nu a avut nevoie? S-a mai spus: faptul că Dodon a devenit mai demonstrativ proestic, mai agresiv, decât în campania electorală, dă apă la moara lui Plahotniuc, sugerează o împărțire a rolurilor între președinție, pe de o parte, și majoritatea parlamentară, Guvern, pe de altă parte, care sunt clar proeuropene. Plahotniuc l-a făcut pe Dodon președinte, iar acum ne spune că se teme de el. Să-l credem?

Cu resursele administrative de care dispune, PD nu are cum să nu intre în viitorul Parlament. Dar în condițiile sistemului electoral proporțional, cu alegeri pe listele de partid, democrații nu vor reuși să câștige majoritatea. Ei pot pierde puterea. Ceea ce nu înseamnă neapărat că o va pierde și El Coordonatore. Dacă a reușit să-și plaseze oamenii săi în PCRM, de ce nu ar reuși lucrul acesta și cu PSRM?

El va pierde doar dreptul moral de a pretinde funcția de premier, de a intra în Guvern pe cal alb. Însă, după ce a fost umilit într-un hal fără de hal la începutul anului 2016, Nicolae Timofti refuzând să-i încredințeze formarea Guvernului, în pofida semnăturilor majorității deputaților, liderul PD nu poate renunța la visul său de a deveni prim-ministru. Aceasta e șansa lui de reabilitare și legitimare ca politician. Devenind șef al Guvernului, el își va demonstra capacitățile manageriale, îi va eclipsa pe toți predecesorii săi și cetățenii care l-au blamat și au aruncat în el cu pietre îl vor aclama și-l vor întâmpina cu flori, o fi visând oligarhul general.

Plahotniuc speră că alegătorii dezamăgiți de partide se vor lăsa ademeniți de candidați „independenți”, de „baroni locali”. Aceasta pare să fie adevărata cauză a schimbării sistemului electoral proporțional cu unul majoritar. Numai în aceste condiții PD va deveni cel mai mare partid politic, înlocuind, în sfârșit, PLDM-ul. Faptul că astfel facem un pas înapoi, că federalizăm de facto Republica Moldova, că îi nedreptățim pe cei care muncesc peste hotare, că deprofesionalizăm Legislativul, deschizând și mai larg ușa pentru „sacii cu bani”, pentru demagogi și incompetenți, pentru corupți, nu poate să-l oprească. După ce are televiziune, „Moldova” trebuie să aibă și prim-ministru, nu-i așa? Fiți pe pace, luptători pentru dreptate și democrație, devenind prim-ministru, Plahotniuc va ordona restabilirea vechiului sistem electoral.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Mihai 14.04.2017 13:53

Sistemul electoral uninominal nu este altceva decat cresterea pragului de trecere a partidelor in parlament de la 6% la 50%. PD risca sa nu treaca pragul de 6%, cu atat mai putin pragul de 50%, respectiv sistemul acesta este pregatit nu pentru candidatii PD, dar pentru candidatii PSRM, unicul partid care la moment are reating de peste 50% in majoritatea circumscriptiilor, cu exceptia raioanelor din centrul Republicii Moldova si diaspora! Daca urmarim harta electorala de la ultimele alegeri prezidentiale, in urma schimbarii sistemului, PSRM urmeaza sa obtina, in mod cert, cel putin 3/4 din locurile in parlament, iar in cazul organizarii alegerilor intr-un singur tur, PSRM va obtine toate 100% din locurile in parlament! Celelalte partide, inclusiv PD, urmeaza sa fie excluse nu doar de la guvernare, dar sa piarda chiar si reprezentantii in opozitia parlamentara! Sistemul votului uninominal este un sistem al dictaturii majoritatii relative, castigatorul obtine totul, nici un candidat care se situiaza dupa reating pe locul doi sau trei, nu va mai avea nici o sansa de reprezentare!

Mihai 14.04.2017 14:37

Sistemul cu vot uninominal este un sistem electoral majoritar, candidatul care obține cel mai mare număr de voturi, fie printr-o majoritate relativă fie printr-o majoritate absolută, câștigă cursa electorală, obținând mandatul pus în joc în circumscripția respectivă. Cei care pierd, deci, nu vor fi reprezentați, chiar dacă numărul lor depășește 50%, atunci când regula câștigării este majoritatea relativă. Daca PSRM obține în urma alegerilor 37% din opțiunile alegătorilor, fiind plasat pe primul loc în circumscripția uninominală respectivă, va primi mandatul, chiar dacă 63% din totalul alegătorilor nu își regăsesc opțiunile reprezentate de PSRM! Pentru că majoritatea populației rămâne nereprezentată, sistemul majoritar distorsionează rezultatele, suprareprezentând partidele mari care câștigă de obicei cursa electorală și subreprezentând partidele perdante, mai mici, cum este PD. Acest sistem încurajează teoria votului util: diminuează șansele unui partid mic deoarece raționamentul spune că un vot pentru un partid care nu are șanse să câștige cursa electorală este un vot irosit. Pentru cine Plahotniuc incearca schimbarea sistemului electoral, daca PD, nici pe departe, nu are cel mai mare reating in Republica Moldova?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.05.2018 20:02 Ziarul National Aleksandr Soljenițîn: „Oamenii L-au u...

21.05.2018 09:19 Nicolae Negru Iluzii și deziluzii electorale

18.05.2018 09:19 Nicolae Negru Paradoxuri electorale sau cu cine votăm

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că va câștiga turul doi al alegerilor locale noi din municipiul Chișinău?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md