11:07:51 27.05.2018
 
Stiri

Plahotniuc are nevoie de o pauză de somn sau nori negri la orizontul relațiilor dintre Chișinău și Bruxelles

Opinii 15.05.2017 09:18 Vizualizări5747 Autor: Nicolae Negru
Plahotniuc are nevoie de o pauză de somn sau nori negri la orizontul relațiilor dintre Chișinău și Bruxelles

Semne diacritice

1. Ca martor ocular, pot să confirm că duminică numărul protestatarilor din fața Parlamentului a fost mai mare decât și-ar fi dorit Plahotniuc, dar mai mic decât și-ar fi dorit organizatorii. Au fost prezenți nu câteva sute, ci câteva mii de oameni. Se poate da vina pe vremea ploioasă, pe suspendarea circulației trenurilor, sub un pretext real sau fals, s-a văzut însă pe parcursul săptămânii trecute că apetitul chișinăuenilor pentru demersul civic a fost scăzut, flash-moburile organizare în fiecare seară de un grup de organizații neguvernamentale atrăgeau puțini adepți ai sistemului electoral proporțional.

De ce ne-am ascunde după deget: miza că cetățenii Republicii Moldova, mobilizați de ONG-uri și de partide, îl vor opri pe Plahotniuc să nu modifice sistemul electoral nu se justifică deocamdată. Să vedem ce va fi mâine, dacă liderii politici vor reuși să-i convingă pe simpatizanții lor să iasă în stradă într-un număr mai mare. Dacă nu, rămâne să ne salveze doar Uniunea Europeană, care a și făcut primul pas în acest sens.

2. Radio Europa Liberă a aflat din surse sigure că Parlamentul European a decis să amâne cu o lună de zile aprobarea ajutorului macrofinanciar de 100 de milioane de euro, pe care UE urma să-l dea Republicii Moldova. De ce?

Potrivit lui Petras Austrevicius, membru al Parlamentului European (Lituania), raportor pentru Moldova din partea Comisiei pentru politică externă, Bruxelles-ul este îngrijorat de concentrarea mass-media, delipsa de transparență a deciziilor luate în domeniul justiției”, de „valul de arestări din ultimul timp care par mai degrabă motivate politic”, dar și de „decizia foarte grăbită și nemotivată a coaliției de guvernământ de a forța schimbarea sistemului electoral”. „De ce acum, de ce așa de grăbit și pentru ce motiv ? În acest moment, în Republica Moldova sunt probleme mult mai complicate care ar trebui rezolvate decât schimbarea sistemului electoral”, a punctat Austrevicius, citat de europalibera.org. Dacă Chișinăul nu va demonstra că ține cont de aceste îngrijorări ale UE, amânarea ar putea fi prelungită, a precizat europarlamentarul.

3. Îngrijorările formulate de dl Austrevicius nu sunt noi, cu excepția celei ce ține de schimbarea sistemului electoral. Putem presupune că anume aceasta e picătura care a umplut paharul răbdării. Ca oligarh, Plahotniuc se comportă provocator: în loc să dea impresia că „povestea” despre statul capturat este una exagerată, o ficțiune, el își iese din pene să demonstreze că e reală, că în Republica Moldova el dictează regulile de joc. Chiar faptul cum a renunțat la 2 din cele 4 televiziuni pe care le are în proprietate, trecându-le în posesia unuia din consilierii săi, e o bătaie de joc. Ca și insistența asupra votului uninominal, apoi mixt, sub pretextul că aceasta ar fi „voința poporului”.

4. Dodon s-a grăbit să reacționeze prostește, salutând intențiile Bruxelles-ului de a suspenda acordarea ajutorului financiar suplimentar. E greu de crezut că un președinte normal se poate bucura în asemenea situație. El, de fapt, și-a trădat rolul său de „băiat rău” în tandem cu Plahotniuc, care îl joacă pe „băiatul bun”. Se pare că și Ghimpu a fost convins să voteze sistemul electoral mixt. În orice caz, nu mai este atât de tranșant contra acestuia cum era împotriva votului uninominal.

5. Ar fi un semnal că liderul PD nu are de gând să cedeze în fața presiunilor dinspre Parlamentul European. Din cauza sa, la orizontul relațiilor dintre Chiținău și Bruxelles apare, după furtul miliardului, un alt nor, care se numește visul lui Plahotniuc de a deveni prim-ministru al Republicii Moldova cu orice preț.

Prioritățile poporului sunt altele. În realitate, votul mixt va crea doar probleme suplimentare și nu va rezolva nicio problemă urgentă. În interesul Republicii Moldova ar fi ca Plahotniuc să-și ia o pauză de somn și să renunțe, cel puțin temporar, la visul de a deveni prim-ministru prin schimbarea sistemului electoral. Să demonstreze că o poate face în condițiile sistemului actual!

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Realist 15.05.2017 10:10

Fii serios domnule)) Insasi Comisia de la Venetia a recomandat schimbarea sistemului electoral pentru Moldova

Oleg 15.05.2017 10:19

Corect spus lumea din Chisinau nu este asa de naiva ca cei de la tara, acum mai la mina pentru Nastase si Maia sa preia capete naive din colb si lut , cu care sa strige ce isi doresc in fata parlamentului.

Andrei Bunu 15.05.2017 10:30

Pentru Realist. Fii bun si da-ne si noua link-ul de acces la documentul in care Comisia de la Venetia recomanda schimbarea sistemului electoral. Poate perfectarea sistemului electoral actual, tinand cont de incalcarile flagrante iesite in evidenta, de exemplu, la alegerile prezidentiale din 2016, in consens si cu recomandarile pe care CC le-a facut Parlamentului RM? Atunci da, acestea sunt schimbarile la care se asteapta lumea de buna credinta.

andrei 15.05.2017 11:09

Păcat că vedeți totul doar dintr-o parte! Atrageți atenția la cei care stau în spatele opoziției! ei acum doresc destabilizarea situației în țară!

Mihai 15.05.2017 19:03

Pentru astia care insista cu schimbarea sistemului electoral: de ce nu se ia in calcul experienta negativa a Romaniei si Ucrainei cu votul mixt si uninominal? Aceste state au renuntat la votul mixt si au revenit la votul pe liste de partid,caci cu votul mixt in Parlament ajungeau interlopi si cei cu saci cu bani,nu cei care meritau sa ajunga. Comisia de la Venetia a dat aviz negativ la votul mixt in R.Moldova inca in 2013,cand Plahotniuc a venit prima data cu acest proiect,pe care acum l-au propus socialistii lui Dodon - salvatorii PD-ului.

Comentarii
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că va câștiga turul doi al alegerilor locale noi din municipiul Chișinău?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md