03:05:13 24.04.2024
Stiri

Pactul salvator

Opinii 09.10.2015 09:00 Vizualizări2595 Autor: Nicolae Negru
Pactul salvator


Semne diacritice // E o șansă de ieșire onorabilă din joc pentru cei care nu acceptă escaladarea și riscul unor violențe

Rusia își freacă mâinile de bucurie, instabilitatea din Republica Moldova îi convine, iar evoluția evenimentelor după scenariul ucrainean i-ar conveni și mai mult. Nereușind să învingă în alegerile parlamentare ordinare din R. Moldova, ea speră să-și atingă scopul în cele anticipate, profitând de revolta în urma diversiunii de la BEM, realizată de FSB cu ajutorul oligarhilor și politicienilor locali, lacomi și nesimțiți.

România ne vine în ajutor, printr-un împrumut de 150 de milioane de euro, tocmai pentru a nu admite evoluția evenimentelor din R. Moldova după scenariul dorit de Moscova. A spus-o franc premierul Victor Ponta. Și Ucraina, conform ambasadorului său Serghei Pirojkov, privește cu neliniște la încercările Rusiei de a torpila cursul european și a transforma Republica Moldova într-un cap de pod anti-ucrainean. Reputata agenție americană de informații Stratfor confirmă aceste temeri.

Doar liderii Platformei civice „Demnitate și Adevăr” se arată încrezători în faptul că alegerile anticipate nu vor aduce la putere forțele proruse, nu vor periclita cursul european al R. Moldova, ci, dimpotrivă, îi vor conferi concretețe, îl vor consolida prin reforme reale, nu doar declarate. Din păcate, afirmațiile lor nu sunt susținute de studii sociologice, sunt doar supoziții care nu rezistă unei analize serioase. Convingerea unor „dadaiști” că alegerile anticipate prezintă o soluție optimă pentru R. Moldova este alimentată de sentimentul de ură și revoltă față de liderii AIE. Chiar dacă sunt sincere și îndreptățite, sentimentele nu sunt un argument adecvat în situația noastră.

În sfârșit, guvernarea vine cu o idee nouă, rațională, care ar putea calma întrucâtva spiritele și reduce amploarea protestelor. A fost lansată în spațiul public de premierul Valeriu Streleț, după revenirea din SUA. El le-a propus protestatarilor stabilirea în comun a unui „plan de acțiuni” care să conțină angajamente cu termene concrete de îndeplinire a revendicărilor înaintate de ei și, doar în cazul în care guvernarea nu se va ține de cuvânt sau va eșua în efectuarea reformelor asumate, să se ajungă la dizolvarea Parlamentului și alegeri anticipate. Joi, conducerea de vârf a R. Moldova a lansat un apel către societate, propunând încheierea unui „pact social” care să conțină și o „agendă de acțiuni”, cuprinzând „angajamente și responsabilități reciproce ale părților participante la dialog, obiective și termene de realizare practică a acestora”.

Oferta are sens și nu va putea fi respinsă de membrii Platformei DA fără pierderi serioase de imagine. Într-adevăr, dacă președintele Nicolae Timofti, spicherul Andrian Candu, premierul Valeriu Streleț semnează un document cu măsuri și termene concrete de scoatere a Republicii Moldova din „ghearele” oligarhilor, de depolitizare și însănătoșire a instituțiilor statului, a sistemului judecătoresc, de eliminare a monopolurilor economice, de pedepsire a funcționarilor care nu și-au făcut datoria, de întoarcere a miliardului furat, ce-și mai pot dori organizatorii protestelor din centrul Chișinăului? Trucul cu „vă așteptăm la Biblioteca Națională”, „refuzăm să ne întâlnim la Ministerul Agriculturii” nu mai merge. Tăcerea, lipsa de reacție la ideea lui Streleț, expusă în fața jurnaliștilor, ridică deja unele semne de întrebare: sunt „dadaiștii” într-adevăr interesați de schimbare, de îmbunătățirea stării de lucruri sau pur și simplu ard de nerăbdare să provoace alegeri anticipate, oricare ar fi atitudinea față de revendicările lor?

Nu e un pact cu „diavolul”. E o șansă de ieșire onorabilă din joc pentru cei care nu acceptă escaladarea și riscul unor violențe, care nu urmăresc scopuri politice și vor să mențină platforma civică pe terenul presiunilor legale. Ideea unui pact cu guvernarea e aproape o victorie. În condițiile în care numărul protestatarilor va continua să scadă, actuala strategie a liderilor DA poate eșua lamentabil.

Pactul avantajează și AIE, și Republica Moldova în general, oferindu-i un moment de răgaz, „developând” interesele obscure, scopul adevărat al celor care vor să profite de revolta sinceră și justificată a cetățenilor R. Moldova.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md