12:03:31 19.04.2024
Stiri

O palmă răsunătoare de la Mogherini

Opinii 30.03.2015 12:47 Vizualizări2631 Autor: Nicolae Negru
O palmă răsunătoare de la Mogherini


Semne diacritice

Declarația Nataliei Gherman despre faptul că momentul depunerii cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană va fi amânat pentru o perioadă indefinită, după summitul Parteneriatului Estic de la Riga, a fost mult comentată de cei care pun la îndoială dorința de integrare europeană a coaliției de guvernământ. Însă, cuvintele ei exprimă altceva, decât o „răzgândire”. Deși nu prevestesc nimic bun, este important să identificăm ce se ascunde în spatele acestei declarații, care contrazice promisiunea ei de mai înainte că cererea de aderare va fi depusă în 2015.

Gherman a vorbit în prezența ministrului de Externe a Letoniei, Edgar Rincevics, care deține președinția UE, și, dacă declarația respectivă ar fi fost contrară așteptărilor Bruxelles-ului, el ar fi spus sau ar fi dat de înțeles lucrul acesta. Dar, cu certitudine, nu arde de nerăbdare Uniunea Europeană să vadă cât mai repede depusă cererea de aderare a Republicii Moldova. Există mai multe motive în acest sens.

Unele dintre ele nu sunt legate de situația noastră. Noul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a și anunțat la instalarea sa în funcție că în viitorii cinci ani, pe perioada mandatului său, procesul de extindere a UE va fi suspendat. Ca să transmită acest mesaj, denumirea funcției comisarului pentru Extindere și Politica de Vecinătate a fost modificată în comisar responsabil cu Politica de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere. Firește, Bruxelles nu ne interzice să sperăm, dar politica de vecinătate prevalează strategic în fața politicii de extindere.

Totuși, trebuie să recunoaștem că și prestația Republicii Moldova pe calea integrării europene lasă de dorit. Și dacă mai înainte Bruxelles evita notele critice, punând accentul pe realizări, vorbind despre „povestea de succes”, acum nu își mai ascunde îngrijorarea. Prezentând raportul despre politica europeană de vecinătate, Federica Mogherini, înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a menționat că, în pofida unor realizări importante, cum ar fi semnarea Acordului de Asociere, Chișinăul nu dă dovadă de voință politică în ce privește reformarea justiției și lupta cu corupția.

„În Moldova se observă o tendință de a mima implementarea reformelor, în special în domeniul justiției”, a menționat Mogherini, citată de „Deutsche Welle”. Este o palmă răsunătoare aplicată actualilor guvernanți și nu ar trebui să simuleze că nu au simțit-o.

Cea mai concludentă dovadă că Occidentul își pierde răbdarea, că nu mai crede vorbelor, ci așteaptă fapte concrete este nota informativă înmânată la începutul lunii martie premierului Chiril Gaburici de către „partenerii de dezvoltare”, în special SUA și UE, care notă conține un șir de recomandări cu indicarea termenului concret de realizare. Prima recomandare se referă, de altfel, la cazul BEM: „Dezvăluirea către public a valorii pierderii suportate de stat din cauza BEM, Unibank și Băncii Sociale și tragerea la răspundere a celor responsabili în măsura legii”.

Fiindcă veni vorba, avem tot temeiul să spunem că actuala guvernare a ratat momentul să clarifice pentru public cât s-a furat de la aceste bănci, de ce instituțiile statului nu și-au făcut datoria și cum vor fi recuperați banii furați. Impresia de după ședința de marțea trecută a Parlamentului în chestiunea BEM e că au fost identificați niște țapi ispășitori, iar numele adevăraților responsabili care au „girat” jaful nu a fost pronunțat.

Este o reacție nu tocmai adecvată la palma lui Mogherini. Ceea ce înseamnă că vor urma și altele mai răsunătoare. Căci „există senzația în UE că în urma sprijinului necondiționat, sistematic și profund oferit Guvernului de la Chișinău în ultimii cinci ani, eșecurile acestei guvernări se asociază cu ideea de integrare europeană. Probabil, din această cauză, UE va încerca să fie mai dură de acum încolo cu Guvernul de la Chișinău”, opinează, pentru Radio „Europa Liberă”, Nicu Popescu, expert din cadrul Institutului de Studii de Securitate al UE.

Și, atunci, actuala putere se va clătina cu adevărat.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md