17:13:56 21.06.2018
 
Stiri

Înainte de a-l numi pe Dodon trădător, trebuie verificată sănătatea sa mintală

Opinii 04.09.2017 09:35 Vizualizări7587 Autor: Nicolae Negru
Înainte de a-l numi pe Dodon trădător, trebuie verificată sănătatea sa mintală

Semne diacritice

Se întețește și capătă proporția unui război informațional, asemănător cu cel antiucrainean, campania mediatică declanșată de Moscova în legătură cu solicitarea Chișinăului ca pe ordinea de zi a Adunării Generale a ONU să fie inclusă chestiunea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Declarația lui Serghei Lavrov de la început de an școlar, la întâlnirea cu studenții de la MGIMO, e ca o linie directoare pentru mașina propagandistică a Rusiei.

Șeful MID-ului sugerează în mod cinic că inițiativa diplomatică a Chișinăului ar pune în pericol pacea de pe Nistru și stabilitatea din regiune, că ideea de a se adresa către ONU nu s-a născut în capul guvernanților moldoveni, ci le-a fost „propusă” din afară de către cei care „doresc un război” între Rusia și Ucraina, între Rusia și Republica Moldova. Deși MAIE a precizat pentru Ambasadorul rus că inițiativa Chișinăului nu vizează miliarii ruși din misiunea de pacificare pe Nistru, Moscova se face a nu auzi, ignorând ostentativ acest detaliu important.

Presa rusă nu a așteptat comanda lui Lavrov, ea a distorsionat de la bun început intențiile Chișinăului, speriind lumea cu spectrul unui nou război pe Nistru odată cu primele declarații ale lui Plahotniuc, la Consiliul Internaționalei Socialiste, privind necesitate retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

Dodon asistă activ, disciplinat propaganda rusă în campania de dezinformare și manipulare a cetățenilor ruși și moldoveni, contribuind la ațâțarea unei isterii de „război”. Însă, spre deosebire de presa rusă, el a negat că Plahotniuc ar fi interesat personal să provoace un conflict pe Nistru, - tema preferată în ultima vreme a televiziunilor rusești. Ca și Lavrov, Dodon a pus accentul pe „forțele antirusești” din SUA. „Cred, coaliția de partide proeuropene de dreapta nu are nevoie de un război deplin. Dar o provocare care va duce la escaladarea tensiunii din jurul Transnistriei, în ajunul alegerilor prezidențiale din Rusia, și a campaniei electorale parlamentare din Moldavia – e un pas câștigător care va permite să certe și mai mult Bruxelles-ul cu Moscova, ceea ce încearcă în mod forțat să obțină politicienii antiruși din SUA”, declara Dodon, pentru TASS, la 21 august, în legătură cu minciuna din presa rusă, lansată de vicepremierul rus Dmitri Rogozin, precum că americanii ar pregăti militarii moldoveni de război.

Dodon dezvolta această temă, în cadrul unui interviu din 22 august, pentru IPN, când încă nu se știa despre demersul guvernului la ONU: „Există un scenariu despre care se vorbește tot mai frecvent – că se dorește amplasarea unor trupe străine pe Nistru, eventual din garnitura militară a NATO, pentru a consolida prezența militară a Occidentului în regiune. Nu este exclus că se intenționează dezghețarea forțată a problemei transnistrene, pentru a provoca Rusia și a crea o nouă zonă de destabilizare. Cineva de peste Ocean mută pionii pe tabla de șah geopolitică. Iar aici, în Moldova, poate suferi o societate întreagă, poate fi provocată o tragedie ca în 1992, putem pierde vieți omenești.”Avem aici „ingredientele” unei manipulări crase. Cine, în afară de Dodon, vorbește la Chișinău despre „scenariul amplasării unor trupe străine pe Nistru? De ce nu se face referință la vreo sursă? „Nu este exclus că se intenționează dezghețarea forțată a problemei transnistrene pentru a provoca Rusia” – e iarăși o afirmație lipsită de orice suport informațional, logic și referința la acel „cineva de peste Ocean” care „mută pionii pe tabla de șah geopolitică” nu clarifică nimic, amintind de un clișeu sovietic, moștenit de propaganda rusă.

Din nimic, invocând un „scenariu” existent doar în imaginația sa inflamată, președintele Republicii Moldova creează un cazus belli și amenință să „demoleze” actuala guvernare. „În caz că Guvernul împreună cu majoritatea parlamentară, motivați din exterior, vor încerca să implice Moldova într-un conflict militar regional ca parte a luptei geopolitice din regiune, atunci eu… împreună cu poporul vom fi îndreptățiți să demolăm această guvernare prin toate căile posibile (sublinierea ne aparține - n.n.), inclusiv să convocăm Marea Adunare Națională și să organizăm proteste non-stop”, declara Dodon în același interviu pentru IPN.

Este cererea de discutare la ONU a retragerii trupelor ruse de pe teritoriul nostru o „încercare de implicare a Republicii Moldova într-un conflict militar regional”? Se vede că da, odată ce Dodon a anunțat, vinerea trecută, că, începând cu 24 septembrie, când planificase referendumul consultativ, anulat de Curtea Constituțională, va scoate oamenii în stradă și „nu este exclus” că, spre sfârșitul anului, va convoca „Marea Adunare Națională” pentru „a pune punct pe tot”, dacă guvernarea „nu va pleca cu binișorul”.

În ultima vreme se vorbește mult despre „trădarea” lui Dodon, despre faptul că el ar acționa ca un cal troian al Moscovei la Chișinău. Comportamentul, afirmațiile sale antioccidentale, antiromânești, dar și antimoldovenești se sincronizează în mod evident cu cele ale Moscovei. Dar înainte de vorbi despre loialitatea, patriotismul și respectul său față de Constituția Republicii Moldova, s-ar cere, din punctul nostru de vedere, o verificare a sănătății sale mintale, s-ar putea ca obținerea funcției de președinte să-i fi dereglat definitiv echilibrul psihic.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Dragos 04.09.2017 10:57

S-ar putea ca prin "obtinerea" - prin alegeri libertine, democrizante, transnistrizante si transhumante, sub auspiciile samodurului Plahoit, cetatean FR, filorus si russofil, si sub stindardul Kremlinului - lui Dodoloaie sa I se fi urcat urina, MIXTurina, la cap.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2018 09:37 Ziarul National Aleea Clasicilor de sub peretele unui...

15.06.2018 09:38 Nicolae Negru Ceva nu se leagă în „strategia de rec...

11.06.2018 15:31 Ziarul National Gheorghe Erizanu: Gaudeamus și Carol ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Considerați judicioasă decizia Curții Constituționale din 4 iunie prin care a fost anulată Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldoveneşti, adoptată în 1989, care îi oferea limbii ruse statut de „limbă de comunicare”?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md