14:44:16 24.05.2018
 
Stiri

Iluzia Ambasadorului american

Opinii 16.06.2017 09:17 Vizualizări5075 Autor: Nicolae Negru
Iluzia Ambasadorului american

Semne diacritice

Retorică sau nu, întrebarea Ambasadorului american James Pettit ar merita un răspuns, pentru noi înșine în primul rând: de ce o bună parte din cetățenii noștri nu apreciază sau par să nu aprecieze asistența financiară generoasă, permanentă, pe care ne o acordă SUA și UE de-a lungul multor ani de zile, de ce nu prețuiesc ajutorul pe care ni-l oferă în procesul de democratizare și reformare a statului Republica Moldova, preferând să se orienteze spre Rusia, care nu numai că nu ne ajută, ci ne și pedepsește economic, închizând ușa pieței sale pentru produsele moldovenești. Ca să nu mai vorbim despre faptul că ocupă o parte a teritoriului nostru și întreține regimul separatist, marionetă, de la Tiraspol. Dl James Pettit nu spune că atitudinea unora dintre noi i se pare irațională, ilogică, dar întrebarea sugerează acest lucru.

Există o categorie de cetățeni care îl admiră pe Putin și poartă cu ostentație panglica „colorado” stropită de sânge georgian și ucrainean, urând Occidentul pentru simplul fapt că acesta există și concurează cu Rusia, dar, probabil, nu la ei se referă Ambasadorul. Categoria respectivă este inflexibilă și, de altfel, se întâlnește oriunde au emigrat foștii cetățeni sovietici, inclusiv în SUA. Factorul etnic joacă un rol, dar nu este singurul în acest caz. Deși mai puțini, pentru Dodon au votat și persoane care muncesc în Europa, inclusiv în România.

Dacă am decis că trebuie să ne modernizăm și să ne integrăm în Europa, este ilogic să ne răzgândim din cauza că liderii care au promis să ne ducă în Europa sunt niște canalii, niște ticăloși, niște hoți. Evident, mulți cetățeni moldoveni sunt dezamăgiți de liderii proeuropeni. Și au de ce. Dar cine i-a ales? Nu chiar noi înșine? Dacă observi că șoferul autobuzului în care ai urcat e beat sau neîngrijit, schimbi autobuzul, urci în altul, nu te îndrepți din această cauză în direcție opusă. Dacă firește, te-ai gândit bine, ți-ai ales în mod logic, rațional, destinația, punctul final al călătoriei. De ce se răzgândesc o parte din cetățenii moldoveni? – aceasta-i întrebarea. „Oscilația” lor e și o chestiune de educație, de studii, de inteligență. O confirmă și sondajele de opinie.

Unii politicieni, analiști consideră că problema se rezolvă dacă eliminăm din competiția politică dihotomia est-vest, dacă transformăm Republica Moldova într-o „punte„ dintre Occident și Rusia. Numai că nu spun cum. Nici chiar dacă ar dispărea Uniunea Europeană și România, fuga noastră de Rusia nu ar înceta. Ea nu se schimbă. Ea are nevoie de „neutralitatea” noastră doar până reușește să ne „elibereze” din nou. Experiența proaspătă a Georgiei, a Ucrainei ar trebui să ne învețe minte.

Iluzia „punții” o are și Ambasadorul James Pettit: „De ce trebuie să existe o alegere? Eu nu înțeleg. De ce trebuie de ales Uniunea Euroasiatică sau Uniunea Europeană? De ce? De ce o alegere o exclude pe cealaltă? Nu este corect”. Ba este corect. Și inevitabil. Căci trebuie să alegi între ziua de ieri și cea de mâine, între democrație și autoritarism, independență și dependență, modernizare și stagnare.

Singura soluție e să forțăm o soluție. Toate sondajele arată că majoritatea tinerilor sunt proeuropeni, vor să meargă în Europa. Lor le aparține viitorul. Ne-ar aparține și nouă, dacă unii dintre moldoveni ar gândi rațional.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Andrei 16.06.2017 11:10

Sa nu ne mire sfatul care ni-l da dl Pettit. Ma refer la sfatul ca RM nu trebuie sa aleaga, de exemplu, intre Uniunea Euroasiatica si Uniunea Europeana. Un diplomat adevarat ar spune mai explicit ca RM are de ales intre valorile unei formatiuni (Uniunea Euroasiatica) aflate incă in fașă, dar care este creată in frunte cu un stat profund cleptocratic, ghidat de o ideologie național-bolșevică si valorile promovate de catre SUA (se pare că in pofida actualului sau Presedinte) si Uniunea Europeana. Apropo, dl Pettit este unul din putinii ambasadori neschimbati din post dupa venirea la Casa Alba a unui nou Presedinte cu vederi atât de rusofile, încât trezeste suspiciunea intregului establishment ameriacan, dar si contrariaza cei mai buni prieteni/aliati ai SUA.

Miticu Mitica 16.06.2017 12:03

Sloganul pentru politie. Cetatenii au nevoie de siguranta iar organul are lipsa increderii cetatenilor ei. Suntem sigur in slujba cetatenilor.

Polilogu 18.06.2017 13:43

Semn bun! Unii analisti din Republica Molotoveana incep sa gandeasca singuri si ne impinsi de la spate de nicio ingerinta . Una dintre cele mai nocive ”sugestii” americane pe termen lung a fost banerul pus pe frontispiciul ambasadei sale la Chisinau !” MOLDOVA NU E ROMANIA” -zicea domnia SA ! Acum se mira !! Traiasca OBAMA !! Si dati-mi voie sa parafrazez ” RUSIA NU E ROMANIA” !

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.05.2018 20:02 Ziarul National Aleksandr Soljenițîn: „Oamenii L-au u...

21.05.2018 09:19 Nicolae Negru Iluzii și deziluzii electorale

18.05.2018 09:19 Nicolae Negru Paradoxuri electorale sau cu cine votăm

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că va câștiga turul doi al alegerilor locale noi din municipiul Chișinău?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md