00:13:55 20.03.2018
Stiri

De ce s-a speriat Dodon într-un hal fără de hal?

Opinii 21.04.2017 10:38 Vizualizări6823 Autor: Nicolae Negru
De ce s-a speriat Dodon într-un hal fără de hal?

Semne diacritice

Stihia politică din Chișinău concurează cu stihia naturii. Pe neprins de veste, când părea că adepții scrutinului uninominal au început să se epuizeze, să se repete, Dodon a ieșit la rampă cu o inițiativă de schimbare a sistemului electoral actual cu unul mixt, ca 51 de deputați să fie aleși pe liste de partid, iar 50 – în circumscripții uninominale, propunând PD-ului să renunțe la introducerea sistemului electoral majoritar. În caz contrar, socialiștii nu vor participa la viitoarele alegeri parlamentare, a avertizat el. E cum ți-ai speria adversarul că te retragi din luptă.

Până și fracțiunea socialiștilor a rămas derutată de pasul lui Dodon, declarând că se mai gândește până ia o decizie, ca la scurt timp după aceasta să se alinieze disciplinată în spatele președintelui lor, care și-a motivat demersul prin faptul că ar exista deja un număr de 55 de deputați dispuși să voteze proiectul democraților. Majoritatea politicienilor din opoziție consideră că, prin contra-inițiativa sa, Dodon vine în ajutorul lui Plahotniuc, care urmărește de fapt instalarea sistemului electoral mixt.

PD a răspuns brutal, printr-un comunicat, că „ceea ce fac socialiștii acum este un truc politic, o încercare de a împiedica votarea sistemului uninominal și de a muta atenția societății spre altceva, pentru a crea confuzie”. „S-au strâns aproape un milion de semnături în favoarea votului uninominal, o susținere fără precedent pentru o inițiativă în Republica Moldova”, s-au lăudat democrații, confirmând că „există voturile necesare pentru schimbarea actualului sistem electoral”.

Ca să nu existe alte interpretări ale mesajului pedist, Plahotniuc a scris pe blogul său că „inițiativa PSRM e o ficțiune politică” și că evenutuala neparticipare a socialiștilor la alegerile parlamentare după adoptarea sistemului electoral majoritar nu este „cel mai rău lucru”, că el l-ar trece la „capitolul avantaje pentru introducerea sistemului uninominal de vot”.

Dodon a reacționat la această batjocură ca „buhaiul colhoznic” la vederea drapelului URSS. Încordându-și mușchii de președinte ales de „întregul popor”, el a amenințat că va „bloca prin toate instrumentele” de care dispune „votarea și eventuala intrare în vigoare a proiectului de modificare a legislației electorale a democraților”, chemând „toată lumea” să se „organizeze pentru a riposta inițiativei, să protesteze până la capitularea definitivă a guvernării și anunțării alegerilor parlamentare anticipate”.

Tonalitatea, retorica, dar mai cu seamă viteza cu care s-a ajuns la scoaterea „pistoalelor” în confruntarea aceasta creează impresia unei încleștări a doi gangsteri politici care vor să demonstreze cine e „cel mai tare din parcare”, fiecare dintre ei pretinzând să reprezinte preferințele „poporului”. Se blufează, se trișează din ambele părți, Plahotniuc minte cu nerușinare că „există consens în societate pe acest subiect”, iar Dodon se umflă în pene ca și cum ar dispune de mijloace constituționale pentru a bloca votul majorității parlamentare.

La o privire mai atentă însă, pozițiile lor nu diferă în mod esențial, ambii luptă pentru o schimbare radicală a sistemului electoral actual. Diferă doar gradul de schimbare. Că 101 sau că doar 50 de deputați vor fi aleși prin scrutin uninominal, consecințele negative pe care le vor provoca sunt aceleași. Dodon cere „sprijinul cetățenilor, al societății, al partenerilor străini” pentru a face presiuni asupra PD ca acesta să renunțe la proiectul său și să-l accepte pe al PSRM, care e asemănător. Orice rezultat al confruntării îl avantajează pe Plahotniuc. El poate câștiga pierzând. Așa că da, inițiativa lui Dodon e o „ficțiune politică”.

Dar și inițiativa PD e la fel, din alt punct de vedere. Că deputații aleși prin scrutin uninominal se vor deosebi în bine de deputații aleși pe liste de partid, că vor fi mai puțin coruptibili, că astfel se va produce schimbarea clasei politice pot să creadă doar alegătorii care își vând votul pentru un pachet de orez.

Dodon ar fi fost mai convingător în motivația sa pentru sistemul mixt, dacă dădea mai multe detalii cu privire la numărul de voturi de care dispune PD pentru a introduce uninominalul. După ce fracțiunile PL și PLDM au ocupat ferm poziții opuse, insistând asupra menținerii sistemului electoral proporțional, după ce Valeriu Ghilețchi a declarat că deputații din grupul „popularilor europeni” nu vor sprijini adoptarea sistemului electoral majoritar, PD nu are cum aduna numărul suficient de voturi, decât dacă majorității parlamentare i se vor alătura o parte din deputații socialiști.

De aceasta se teme Dodon, acesta să fie motivul adevărat al intervenției sale surprinzătoare? Perspectiva ruperii PSRM să-l fi alarmat, să-l fi speriat într-un hal fără de hal?

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!


Stiri relevante
16.03.2018 09:16 2006 Răzvan Ivanovici (?) Vonko
12.03.2018 09:16 2347 Acrobațiile „fratelui” Frattini
05.03.2018 09:18 3393 Să ieșim de sub ruinele URSS
26.02.2018 09:09 4676 De ce se agită din nou găgăuzii?
23.02.2018 09:20 2923 Unirea japoneză

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.03.2018 09:15 Ziarul National „Cu mintea nu poți înțelege Rusia”

16.03.2018 14:40 Ziarul National Aurelia Peru-Bălan // CÂTEVA NOTIȚE d...

16.03.2018 09:16 Nicolae Negru Răzvan Ivanovici (?) Vonko

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Parlamentul va reuși, în 2018, să modifice art. 13 din Constituție, astfel încât limba ROMÂNĂ să devină oficială în R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md