13:34:43 22.04.2018
Stiri

Cocoșul moldovenist ciugulind din palma României

Opinii 14.07.2017 09:18 Vizualizări4720 Autor: Nicolae Negru
Cocoșul moldovenist ciugulind din palma României

Semne diacritice

Presupun că Dodon și-a dezamăgit cumplit alegătorii românofobi, participând la inaugurarea grădiniței din satul său de baștină, renovată cu bani românești, donați de Guvernul „țării vecine”.

Cocoșul moldovenist, binecuvântat de Putin, care i-a dăruit harta Moldovei de până la 1812, provocându-i regretul de extremă inepție că Rusia nu s-a extins și peste Prut, a ciugulit în public din palma României, lăudând-o pentru efortul ei nobil de a contribui financiar la reparația capitală a peste 800 de grădinițe din Republica Moldova. E adevărat, el a strecurat aluziv și o mică lecție de bună purtare între „vecini”, dar rostite în timpul cigulitului aluziile sale nu au provocat decât impresia că sunt un pic nelalocul lor. Cel care trăiește din pomană nu dă lecții de caritate.

În semn de recunoștință și sinceritate a sentimentelor sale, Dodon l-a invitat pe Ambasadorul României, Daniel Ioniță, să-i arate casa și gospodăria părintească, ceea ce în tradiția locală e un semn de maximă onoare și considerație. Ce l-a determinat totuși pe înfocatul și înverșunatul românofob, care vede zi și noapte pericol unionist venind de peste Prut, să schimbe macazul și să participe la un eveniment de esență unionistă, care modifică percepția populației spălate pe creier de propaganda rusă față de România și apropie reunirea mai mult decât orice manifestări de românism declarativ.

De altfel, e vorba tocmai de grădinița la care se lăudase că a contribuit și el cu o sumă de bani, ca apoi presa să descopere, cu concursul primarului din Sadova, că Dodon nu a contribuit cu nimic, că își atribuise gestul nobil al reprezentantului „Moldova-Gaz”, filiala Ungheni. Să fie vorba despre o tacită renunțare la declarațiile false din partea liderului socialist? Puțin probabil, el spune minciuni cum respiră și o minciună în plus sau în minus nu contează pentru imaginea sa.

Posibil, Dodon nu s-a putut abține să rateze o ocazie de a se lustrui pe gratis, profitând de investiția României. El a devenit dependent de publicitate. Iar tăierea de panglici e cea mai simplă și eficientă formă de a te afla în treabă. Însă mai este ceva la mijloc. Orice ar spune, ca președinte el nu poate să nu simtă izolarea sa pe plan internațional. În mod paradoxal, aceasta iese la iveală cu orice călătorie făcută în străinătate.

După șase luni și ceva de mandat, Dodon are vreo cinci vizite în Rusia (majoritatea dintre ele fără rezultate concrete), una la Bruxelles, una la Teheran (unde a participat la deschiderea campionatului mondial feminin la șah), una la Istanbul și una, recentă, în Belarus, unde va participa la deschiderea festivalului de muzică pop „Slaveanski bazar” (devine președintele Republicii Moldova un fel de „general de paie”, bun de invitat la tot felul evenimente mondene?).

Și nicio vizită prezidențială întreprinsă în România și Ucraina, între care ne aflăm și pe care nu le putem ocoli. Faptul bate la ochi, e un indiciu clar de eșec, de dezechilibru în politica sa externă. Chiar fiind un președinte decorativ, „pudel” al lui Putin, are nevoie de a se prezenta drept președinte adevărat. De aceea, nu este exclusă încercarea sa de a-și face drum spre București, apoi și spre Kiev. Dar până a obține aceasta e o cale lungă de parcurs, Bucureștiul nu poate accepta ca normală retorica antiromânească, interpretarea istoriei de pe pozițiile intereselor rusești. Iar pentru Kiev, Dodon va trebui să spună că Crimeea aparține Ucrainei.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Andrei Biunu 14.07.2017 12:52

Dodon isi poate schimba orice retorica (inclusiv cea româneasca) insa esenta lui oricum va ramane, din pacate, aceeasi. Acest aspect este mai important, dincolo de orice retorica. Asa ca, chiar daca Dodon, va avea acces, fie in Romania fie in Ucraina, cei de acolo stiu f. bine cu cine au de a face. In acest sens, Dodon este un tip predictibil in fapte, nu in vorbe.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.04.2018 09:19 Nicolae Negru Halal clasă politică nouă!

19.04.2018 09:19 Ziarul National Octavian Țâcu // Nodul sirian: Cine c...

16.04.2018 10:02 Ziarul National Akela a ratat ținta

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că are cele mai mari șanse să devină primar general al municipiului Chișinău?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md