12:56:09 29.03.2024
Stiri

Moldovenii VÂNAȚI de Interpol: un terorist și un gangster sângeros din R. Moldova, căutați de ruși

Social 11.10.2015 10:01 Vizualizări9250 Autor: Stela Mihailovici
Moldovenii VÂNAȚI de Interpol: un terorist și un gangster sângeros din R. Moldova, căutați de ruși


FUGARI // Zeci de cetățeni ai R. Moldova, printre care trei femei care au comis crime grave, sunt urmăriți în întreaga lume pentru a fi încătușați

Abilitatea unor infractori, legislația permisivă sau deciziile tolerante ale unor magistrați au făcut ca sute de moldoveni periculoși să dispară din vizorul polițiștilor. Pe lângă persoanele anunțate în căutare de către inspectoratele teritoriale de poliție, 48 de moldoveni au ajuns pe site-ul biroului Interpol, fiind căutați în toată lumea. Organizatorul celui mai complicat atac electronic realizat vreodată în SUA, cel mai sângeros gangster căutat în Rusia, un terorist care-și dorea să arunce în aer orașul Astana sunt moldovenii din lista neagră.

Potrivit paginii electronice a Interpolului, autoritățile de la Chișinău au anunțat în căutare 16 criminali, zece basarabeni sunt căutați la cererea României, nouă sunt urmăriți de Rusia, patru – de Ucraina, câte doi de Kazahstan, Cehia, Cipru și SUA și unul este urmărit la cererea Luxemburgului.

Un milion pentru capul lui „Timoha”

Un criminal de temut care figurează în baza de date a Interpolului ca fiind cetățean al R. Moldova, Ucrainei și Rusiei, Oleg Timoșenko, este „vânat” de autoritățile noastre încă din anul 1999. Acesta a fost încarcerat pentru omor, dar a reușit să evadeze din penitenciar. Ulterior, a săvârșit mai multe crime în Ucraina, iar în Rusia a fost condamnat pentru banditism, racket și multiple omoruri.

Anul trecut, banditul a fost localizat în Rusia, după ce a lăsat amprente digitale la locul infracțiunii, iar autoritățile de la Moscova au anunțat o recompensă de un milion de ruble pentru cei care pot oferi informații pentru capturarea individului.

Presa rusă a scris că „cel mai sângeros gangster”, poreclit Timoha, ar avea câteva pașapoarte pe nume diferite: Serbin, Iandulski, Lașmanov și Chiperi.

Hackerul care a dat lovitura în SUA

Chișinăueanul Victor Covelin este căutat de Interpol după ce a săvârșit cel mai sofisticat atac electronic din SUA, înregistrat în 2008. Acesta, împreună cu un grup de hackeri au sustras într-o singură zi peste nouă milioane de dolari din 2 100 de bancomate din opt state ale lumii.




Cinci membri ai grupării au fost reținuți anterior de americani, iar Covelin mai este căutat. Moldoveanul riscă cel puțin 30 de ani de detenţie, cu amendă de 3,5 milioane de dolari.

Chiar dacă ar fi localizat în R. Moldova, Covelin nu poate fi transmis americanilor, pentru că legislația nu permite extrădarea propriilor cetățeni.

„În asemenea cazuri există alte instrumente: recunoașterea dosarului sau transferul cauzei penale în R. Moldova pentru aplicarea pedepsei”, explică Fredolin Lecari, șeful Centrului cooperare poliţienească internaţională al Inspectoratului General al Poliţiei.

Omul legii dezvăluie că există moldoveni prinși acasă care cer să fie extrădați. „Un tânăr căutat în SUA ne-a spus că nu vrea să fie fugar toată viața pentru că a comis o infracțiune minoră și a vrut să plece în America și să răspundă pentru fapta sa”, exemplifică șeful biroului Interpol din Chișinău.


Primul terorist moldovean în baza de date a Interpolului

Un alt nume greu din lista neagră este Alexandr Pavlov, cetățean al R. Moldova și al Kazahstanului. Autoritățile de la Astana îl caută pentru escrocherie și terorism. În martie 2012, Pavlov ar fi planificat o serie de explozii în fața unor clădiri administrative din Astana, parcări și pasaje subterane „pentru a destabiliza situația social-politică din țară”, scria presa kazahă.

Atentatul a fost dejucat, iar persoanele plătite de Pavlov pentru a plasa explozibilul au fost reținute și au depus mărturii împotriva organizatorului.

Datele oferite de biroul Interpol din Chișinău arată că Pavlov are o altă identitate în R. Moldova și ar fi obținut buletin și pașaport moldovenesc în februarie 2012, adică cu o lună înainte de atacul care urma să se producă în Astana.

În actele moldovenești, bărbatul și-a schimbat și data nașterii, declarându-se cu trei ani mai tânăr, născut în 1978. În ultima perioadă, Pavlov lucra în serviciul de pază al unui bancher kazah, cercetat pentru fraudă în proporții mari.

Criminali peste Prut

În baza de date a Interpolului au ajuns câțiva bărbați cu cetățenie româno-moldovenească, care au comis infracțiuni în România.

Deși a fost reținut la Chișinău pentru o altă crimă, cunoscutul interlop Ion Druță, alias Pisatel, mai figurează pe site-ul Interpolului „pentru că România îl vrea” și „nu va dispărea de acolo până nu va răspunde pentru crima comisă în statul vecin”, explică Fredolin Lecari.

Asasinul Robert Gârleanu, condamnat în luna iunie de Curtea de Apel București la detenție pe viață pentru triplu omor, a reușit să fugă din România, chiar dacă avea interdicție la frontieră. În luna martie, acesta fusese eliberat condiționat din detenție și a scăpat ca printre degete polițiștilor.

Un alt moldovean fugar, Ivan Grigor, care deține șase firme în România, a fost condamnat pentru evaziune fiscală și spălare de bani, fiindu-i sechestrate mai multe bunuri: utilaje, terenuri, vile și mașini care îi aparțineau.




Nume sonore din spațiul public

În vizorul Interpolului se află și câteva persoane publice care au săvârșit infracțiuni în R. Moldova și au fugit de oamenii legii.

Este vorba despre fostul șef al Inspectoratului Fiscal, Nicolae Vicol, condamnat în luna iunie, de prima instanță, la șase ani de detenție pentru abuz în serviciu, dar și polițistul Ion Perju, condamnat la zece ani de închisoare în dosarul 7 aprilie. Potrivit unor surse, Vicol s-ar ascunde în România, iar Perju – în Transnistria.

Fugar este și ex-deputatul democrat Valeriu Guma condamnat în România la patru ani de închisoare pentru corupție.

Numele fostului ministru de Interne, Gheorghe Papuc, care fusese condamnat la patru ani de închisoare pentru abuz în serviciu în dosarul 7 aprilie, nu a ajuns în baza de date a Interpolului pentru că a refuzat Secretariatul General OIPC Interpol din Lyon.

„Instituția refuză comunicarea în cazuri de ordin politic, militar, religios și rasial, iar acest dosar a fost catalogat drept politic. Noi am trimis toate actele în termen, care este de maximum 40 de zile, dar am primit refuz de la Lyon”, explică Fredolin Lecari. Gheorghe Papuc a reapărut după ce a fost achitat în iunie de Curtea Supremă de Justiție, fiindu-i aplicată doar o amendă.

R. Moldova, într-un top de laudă

În ultimii ani, R. Moldova și-a modernizat utilajul din punctele de frontieră și a ajuns în topul primelor zece state din cei 190 de membri Interpol după capacitatea de procesare a datelor.

Toate persoanele și unitățile de transport care trec hotarul sunt verificate automat și rapid prin baza de date a Interpolului. Electronic sunt monitorizate și pașapoartele declarate dispărute sau furate. Astfel, nimeni nu scapă de urmărire, ne asigură Fredolin Lecari. Autoritățile din Chișinău au o statistică care vizează numărul criminalilor reținuți prin intermediul Interpol, dar este „pentru uz intern” și constituie un secret pentru publicul larg.

Deși pe site-ul Interpol sunt incluși doar 48 de moldoveni, în realitate numărul fugarilor este de ordinul sutelor. „În unele cazuri, noi considerăm că plasarea informației online nu ne va ajuta să-i identificăm și numele nu apar pe site. Avem și bănuiți de crime grave în baza noastră de date care nu știu că sunt căutați. Dacă facem gălăgie, se ascund mai bine”, motivează șeful biroului Interpol Fredolin Lecari.

Dispăruți fără urmă

Doi cetățeni ai R. Moldova au ajuns pe site-ul Interpol la compartimentul „persoane dispărute”.

Vladimir Șeremet, originar din Telenești, s-a pierdut în orașul Antwerp din Belgia încă în 1972. Bărbatul ar avea în prezent 64 de ani.

Veniamin Ambrosi, un băiețel de șapte ani, a fost declarat dispărut în Chișinău pe 22 iulie curent. Autoritățile afirmă că micuțul a fost identificat deja la granița româno-maghiară. Acesta se afla într-un autobuz, împreună cu mama sa. Femeia este divorțată de tatăl copilului și a prezentat o declarație prin care acesta ar fi permis călătoria minorului. Polițiștii urmează să stabilească dacă actul este veridic și să-l chestioneze pe bărbatul care a anunțat dispariția copilului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md