15:16:40 28.03.2024
Stiri

MINUNILE României: chei spectaculoase şi foarte puţin cunoscute

Știri 14.04.2015 10:10 Vizualizări2374 Autor: Galina Munteanu
 MINUNILE României: chei spectaculoase şi foarte puţin cunoscute


Cu siguranţă ai auzit de locuri spectaculoase precum Cheile Bicazului, Cheile Nerei sau Cheile Turzii, dar în România există şi alte locuri la fel de impresionante şi mult mai puţin cunoscute.



Cheile Tătarului Aria naturală cu o suprafaţă de 144,30 hectare se află în extremitatea nord-estică a judeţului Dâmboviţa (aproape de limita teritorială cu judeţul Prahova) în Munţii Bucegi, între platoul Padina şi Lacul Bolboci, la o altitudine medie de 1 800 m, în bazinul superior al râului Ialomiţa. Aria protejată Cheile Tătarului este inclusă în Parcul Natural Bucegi. Dacă ajungi în zonă, vizitează biserica din Moroieni, construită în 1825, cimitirul mediaveal Muscel, din secolul VXII şi hidrocentrala Dobreşit, monument istoric care datează din 1930.



Cheile Bistriţei
se întind pe o distanţă de 4 km, valea având o lăţime ce variază între 150 şi 200 m, pereţii avand şi ei înălţimi ce variază între 200 şi 300 m. Dacă mergi în vacanţă în zonă, poţi alege să parcurgi trasee turistice, să dai o tură cu tiroliana, să pescuieşti, sau, dacă e iarnă, să faci escaladă pe gheaţă.



Cheile Sohodolului
sunt formate dintr-un sector de chei de aproximativ cinci kilometri, mărginit pe o parte şi pe alta de pereţi de calcar cu înălţimi cuprinse între 10 şi 60 m. Zona este uşor accesibilă, cheile fiind străbătute de o şosea asfaltată care duce la o cabană aflată la capătul cheilor. Dacă ajungi aici, mergi musai în localitatea Runcu, pentru o porţie delicioasă de castane, la un kilometru de aici poţi vedea desene rupestre, iar la doi kilometri de Runcu, admiră spectacolul oferit de tunelul natural prin care apele Soholodului se pierd în adâncul muntelui.



Cheile Dobrogei
Rezervaţia se întinde pe o suprafaţă de 285 de hectare, speciile de fosile care se găsesc în pereţii calcaroşi fiind unice în ţară şi perfect conservate. Formaţiunile muntoase din zonă sunt foste recifuri coraliere ale Mării Thetis. Aici poţi găsi o mulţime de situri arheologice, care au resturi de unelte, vânat şi chiar urme osteologice ale tipului de oameni care populau această zonă în epoca preistorică.



Cheile Cibinului
s-au format în şisturi cristaline şi apar sub forma unor pereţi înalţi, abrupţi şi lipsiţi de vegetaţie. Sunt situate la o altitudine de 850 m, iar Râul Mare le străbate printr-o vale îngustă prin care apa curge în cascade. În zonă poţi face drumeţii şi este un loc perfect pentru escaladă.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md