07:58:58 20.04.2024
Stiri

Ministerul Finanțelor NU este de acord cu raportul Curții de Conturi: „Nu au fost abateri și erori” de miliarde

Economie 26.04.2017 14:00 Vizualizări1503 Autor: Ziarul National
Ministerul Finanțelor NU este de acord cu raportul Curții de Conturi: „Nu au fost abateri și erori” de miliarde


Curtea de Conturi a depistat, în anul 2016, nereguli și abateri în gestionarea fondurilor publice din R. Moldova în sumă de 20,8 miliarde de lei.

Potrivit unui raport al Curții de Conturi făcut public recent, neregulile au fost depistate în urma a peste 500 de controale efectuate pe parcursul anului trecut în special la Ministerul Finanțelor - peste 6 miliarde de lei, la Primăria municipiului Chișinău - 4 miliarde, administrația UTA GĂGPUZIA - 1,6 miliarde etc.

În replică, Ministerul Finanțelor, instituția la care auditorii au constatat „erori și abateri” în sumă de peste șase miliarde de lei, susține că instituția este responsabilă de alocarea resurselor, nu şi de efectuarea cheltuielilor, iar raportul Curții ar prezenta date eronate.

„Raportul indică „abateri şi erori” în sumă de cca. 7 miliarde de lei, constatate la Ministerul Finanţelor. Precizăm că suma este formată, preponderent, din estimarea făcută de minister a valorii facilităţilor fiscale şi vamale pentru anul 2015 cu care Curtea nu este de acord. Considerăm că este un lucru firesc ca auditorul să-şi formeze o opinie independentă şi să-şi facă propriile estimări, care nu neapărat trebuie să coincidă cu estimările instituţiei auditate. Însă, astfel de divergenţe de opinie nu pot fi catalogate drept o „abatere sau eroare de administrare a veniturilor bugetare”, așa cum este indicat în raportul respectiv. Ministerul Finanţelor insistă că nu au existat abateri şi erori care ar fi prejudiciat veniturile bugetului de stat şi nici nu au fost, de fapt, identificate de Curtea de Conturi”, arată Ministerul Finanțelor într-un comunicat de presă.

Potrivit aceleiași surse, nu există „abateri şi erori” în sumă de 2,19 miliarde de lei nici la Inspectoratul Principal Fiscal de Stat, așa cum susține Curtea de Conturi:. „Auditorii interpretează drept facilitate fiscală faptul că serviciile financiare nu se supun impozitării cu TVA, respectiv fiscului i se aduc învinuiri că nu a raportat această „facilitate”. De menţionat, că potrivit Codului Fiscal, dar şi directivelor europene, serviciile financiare nu sunt impozabile cu TVA, deci nu reprezintă o facilitate şi nu urma să fie raportată de către fisc”.

Ministerul Finanţelor insistă ca auditul financiar să fie efectuat la fiecare instituţie publică, „nu doar la Ministerul Finanţelor, care este responsabil de alocarea resurselor, nu şi de efectuarea cheltuielilor”.

„O atare acţiune ar ajuta ministerul să gestioneze mai eficient finanţele publice. Or, auditul poate fi pus în valoare atunci când informaţia este corectă, echilibrată şi prezentată la timp”, mai susține ministerul vizat în raportul Curții de Conturi.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md