01:52:39 29.03.2024
Stiri

Mesajul lui Vlad Filat pentru magistrații de la CSJ care vor examina mâine recursul său: „Lucrurile au devenit clare pentru cunoscători și necunoscători”

Politică 11.12.2017 12:39 Vizualizări5639 Autor: Ziarul National
Mesajul lui Vlad Filat pentru magistrații de la CSJ care vor examina mâine recursul său: „Lucrurile au devenit clare pentru cunoscători și necunoscători”


Interviu cu Igor Popa, avocatul fostului premier Vlad Filat, acordat „Ziarului de Gardă

Igor Popa anunță că Vlad Filat a acceptat să acorde interviu celor șase jurnaliști care au solicitat autorităților permisiunea de a vorbi cu fostul premier

La 12 decembrie, Curtea Supremă de Justiție va examina recursul în anulare depus din numele clientului dvs., Vlad Filat. Ce așteptări aveți?

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) urmează să examineze cererea noastră. În ipoteza celor consemnate anterior, am cerut casarea integrală a Sentinței Judecătoriei Buiucani, din 27 iunie 2016 privind condamnarea lui Vlad Filat, casarea parțială a Deciziei Curții de Apel Chișinău din 11 noiembrie 2016 în partea condamnării lui Vlad Filat, casarea integrală a Deciziei Colegiului penal al CSJ din 22 februarie 2017, prin care a fost declarat inadmisibil recursul ordinar depus de avocatul Igor Popa în numele lui Vlad Filat precum și a celorlalți recurenți.

Din păcate, în acest dosar de rezonanță magistrații au demonstrat cum nu trebuie să fie înfăptuită justiția. Ceea ce s-a întâmplat la Judecătoria Buiucani și la Curtea de Apel a fost o mascaradă pentru a induce în eroare opinia publică, dar și a arăta din deget altor politicieni că trebuie să stea cuminți la locul lor, în caz contrar se pot pomeni în aceeași situație. Consider că magistrații nu au intrat în esența dosarului, pe unii chiar i-am surprins adormind la ședințele de judecată. Au emis sentințele contra cronometru. Noi, avocații, ne menținem poziția și afirmăm că acest dosar are tentă politică.

CSJ mai are o șansă – de a repara erorile grave care au fost admise în dosarul fostului premier şi să șteargă pata murdară de pe faţa justiţiei moldoveneşti. Dacă şi acești magistrați nu vor face lumină în acest caz, vor rămâne în istoria justiției ca niște persoane subordonate. Cui? Ar fi bine să fie întrebați direct.

Totuși, vreau să cred că judecătorii de la CSJ vor manifesta corectitudine, nu se vor lăsă atrași în jocuri politice și se vor conduce de buchea legii. Vlad Filat nu a avut parte de un proces echitabil și mizez pe faptul că CSJ va corecta greșelile magistraților de la instanțele inferioare. Vă aduceți aminte cu toții de acei martori falși din Federația Rusă, probele fictive, renumita sumă de 250 mln. $ care nu s-a confirmat, etc. și cu siguranță asta nu e tot. Odată cu trecerea timpului vor ieși la iveală foarte multe lucruri dubioase care s-au petrecut în instrumentarea acestui dosar.

Ce spune Vlad Filat despre recursul în anulare depus la CSJ?

Vlad Filat consideră că magistrații care au examinat dosarul său nu i-au făcut dreptate și așteaptă ca acest complet de judecători de la CSJ să respecte legile din R. Moldova și să îi asigure dreptul la un proces echitabil. Fostul premier crede că nu există niciun temei ca magistrații să declare inadmisibil recursul în anulare. Vlad Filat crede că mai există oameni cu verticalitate și demnitate în R. Moldova, oameni care nu se supun intereselor meschine și se conduc de prevederile legii. Iar ce ține de recursul în anulare, Vlad Filat a transmis un mesaj în scris prin intermediul avocaților: „După 26 de luni, lucrurile au devenit clare pentru cunoscători și necunoscători. Mă refer la așa numitul proces Filat. Eu nu-mi doresc decât să am parte de o judecată, dar nu de o execuție. În toată această perioadă am solicitat doar lucruri legale și dacă vreți umane: proces public, în care să fie examinate probele, dar nu denunțuri mincinoase; să fie audiați martorii apărării; efectuate expertize financiare, astfel încât decizia instanței de judecată să fie o judecată de valoare, dar nu una de interes.

În acest context, având în vedere că recursul ordinar depus anterior nu a fost acceptat spre judecare, aștept ca cel puțin de aceasta dată CSJ să i a o decizie legală și să admită spre examinare recursul în anulare”.

Știți cine sunt judecătorii care vor examina recursul în anulare ?

Noi nu cunoaștem nici până astăzi numele lor și asta este o practică vicioasă creată în instanțele din R. Moldova. Or, conform jurisprudenței CtEDO, avocații trebuie să cunoască numele și prenumele judecătorilor, care vor constitui completul de judecată desemnat să decidă asupra admisibilității în principiu a recursului în anulare. Dacă am ști cine sunt judecătorii care examinează cererea și ar apărea anumite semne de întrebare legate de integritatea lor, ne-am rezerva dreptul să îi recuzăm.

Să admitem că magistrații nu vor accepta cererea, acesta însemnând că deja vor fi epuizate toate căile de atac…

Recursul în anulare este o cale extraordinară de atac și dreptul intern oferă posibilitatea instanței supreme de a remedia abuzurile și încălcările admise până la acest moment în dosarul Filat. CSJ trebuie să examineze acest dosar pentru că ridică unele probleme de importanță generală pentru jurisprudența R. Moldova, dar și pentru faptul că ar putea crea precedente periculoase. Deciziile Judecătoriei Buiucani și Curții de Apel sunt nedrepte și nu pot să cred că CSJ nu va accepta să examineze și remedieze încălcările admise. Dar dacă și acești magistrați ai Curții Supreme nu vor face dreptate, Filat îşi va găsi dreptatea la CtEDO. E regretabil că până la examinarea cauzei la CtEDO, Vlad Filat va fi izolat. Cine va purta răspundere pentru umilința și execuția publică la care a fost supus?

În prezent, există prevederi care propun sancționarea magistraților pentru condamnarea R. Moldova la CtEDO. Vă rog să îmi spuneți, până acum, câți judecători au fost trași la răspundere? Eu cred că vom trăi și vremuri când magistrații care comit ilegalități vor fi pedepsiți pentru injustiția pe care o înfăptuiesc și vor răspunde pentru faptele comise.

Să știți că dosarul Filat are multe în comun cu dosarul de condamnare a fostului premier georgian, Vano Mirabișvili. CtEDO a constatat recent că fostul premier georgian a fost arestat la comandă politică, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului. Și noi am invocat în plângerea lui Vlad Filat la CtEDO încălcarea art. 18 din Convenție raportat la încălcarea tuturor celorlalte drepturi prevăzute de art. 3, art. 5, art. 6, art. 8, art. 13 şi art. 3 din Protocolul nr. 1.

Ce acțiuni planificați în dosarul Filat pentru viitor?

Chiar dacă mulți își doresc ca în dosarul Filat să fie pus punctul, vă asigur că acest lucru nu se va întâmpla. Noi nu cedăm. Cu siguranță vor urma și alte acțiuni în acest dosar. Așa cum am promis, vom publica informații relevante din acest dosar care demonstrează ilegalitatea acțiunilor procurorilor și judecătorilor.

Începând cu 2018 vom demara următoarele: pe pagina noastră web www.popa.md va fi creată o rubrică cu denumirea: „Adevărul despre dosarul politic al lui Vlad Filat”. Pe site vom posta toate ilegalitățile și abuzurile comise în acest dosar în mod cronologic. Societatea trebuie să cunoască adevărul.
În același timp, colegii noștri din Germania vor prezenta în cadrul unui „Road Map” cazul Filat atât audienței Uniunii Europene și Consiliul Europei, dar și către Grupul de lucru al ONU privind detenția arbitrară.

Vlad Filat a depus la CtEDO două cereri. Ce statut au acestea?

Ambele cereri au fost înregistrate la CtEDO. La prima cerere depusă în decembrie 2015 de dl Filat, Curtea ne-a invitat să completăm plângerea cu orice alte evenimente care s-au întâmplat și sunt pertinente pentru examinarea cauzei. Ulterior, am mai formulat o cerere de informare suplimentară. Ce ține de cea de-a două cerere, am fost informați că a fost recepționată. De asemenea, după 12 decembrie, vom informa Curtea printr-o cerere suplimentară despre decizia CSJ.

Recent, un grup de jurnaliști au depus un demers prin care solicită un interviu de la Vlad Filat. Credeți că P13 le va permite accesul?

Reieșind din conținutul prevederilor legale naționale – art. 32, 34 din Constituția R. Moldova, art. 6 al Legii cu privire la libertatea de exprimare, art. 20 din Legea presei și celor internaționale – art. 10 CEDO, art. 19 al Declarației Universale a Drepturilor Omului, nu există temei în baza căruia autoritățile responsabile să refuze solicitarea jurnaliștilor, mai ales că Vlad Filat a acceptat să acorde interviul solicitat de echipa de jurnaliști la care vă referiți. Interzicerea accesului mass-mediei va reprezenta încă o încălcarea vădită a normelor legale naționale și internaționale și va completa astfel lista încălcărilor admise în privința lui Vlad Filat. Trebuie să recunosc că, conducerea Penitenciarului 13 îi încalcă drepturile clientului nostru – a interzis nemotivat accesul avocatului din Germania, dar și a Notarului.

Citiți continuarea interviului AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md