01:18:42 29.03.2024
Stiri

MEMORIU // Autoritățile de la Chișinău sunt îndemnate să limiteze DRASTIC accesul militarilor ruși în R. Moldova și să le interzică accesul comandanților GOTR care au desfășurat exerciții militare în Transnistria

Politică 04.09.2017 16:00 Vizualizări4256 Autor: Ziarul National
MEMORIU // Autoritățile de la Chișinău sunt îndemnate să limiteze DRASTIC accesul militarilor ruși în R. Moldova și să le interzică accesul comandanților GOTR care au desfășurat exerciții militare în Transnistria gov-pmr.com


Mai multe personalități din R. Moldova au semnat un memoriu prin care cer autorităților R. Moldova să reconfirme poziția oficială a statului de retragere a militarilor ruși din R. Moldova, să limiteze accesul acestora în R. Moldova, să aplice sancțiuni de circulație în privința comandanților GOTR și a altor ofițeri, care au decis „cu de la sine putere, fără autorizarea autorităților R. Moldova, exerciții militare de luptă” în Transnistria și declanșarea unor proceduri de anchetă penală contra militarilor transnistreni și ruși care au blocat participarea observatorilor militari ai R. Moldova sau OSCE la orice fel de activități de monitorizare, inspectare, informare și documentare, care țin de supravegherea zonei de securitate.

Memoriul a fost plasat pe site-ul petitieonline.com și poate fi semnat de toți doritorii.

Până acum, acesta fost semnat de Ion Leahu, colonel în rezervă, fost membru în CUC din partea Republicii Moldova, analistul Oazu Nantoi, Igor Munteanu, Veaceslav Ioniță și Rosian Vasiloi de la IDIS „Viitorul”, Ion Manole de la „Promo-Lex” și Vitalie Marinuță, fost ministru al Apărării.

După o trecere în revistă a acțiunilor miliarilor ruși din stânga Nistrului, în memoriu se arată: „Cu ajutorul material, financiar şi politic al Rusiei, în special al trupelor ruse din Armata a 14-a/GOTR, în raioanele de est ale Republicii Moldova autorităţile separatiste şi-au creat un „sistem de securitate” conform „standardelor ruseşti”, pentru că aşa-zisele forţe armate transnistrene sunt în realitate trupe ruseşti care fac parte neformal din Forţele Armate ale Federaţiei Ruse şi sunt privite de Moscova ca atare şi utilizate de ea ca element de şantaj şi presiune în relaţiile cu Chişinăul. Dacă nu vom reacţiona, ne vom trezi ca şi în cazul Georgiei cu cu „absorbirea” pretinselor forţe armate ale regiunii transnistrene de către Minsiterul Rus al Aparării, Serviciul Federal de Securitate al Federaţiei Ruse şi Ministerul Afacerilor Interne al Federaţiei Ruse”.

CITIȚI și MAEIE demontează din nou FALSURILE din presa rusă: PRECIZARE cu privire la inițierea procedurii de înscriere pe agenda ONU a chestiunii de retragere a forţelor militare ruse de pe teritoriul R. Moldova

Ziarul NAȚIONAL publică mai jos propunerile adresate autorităților R. Moldova și lista militarilor GOTR și celor din conducerea separatistă care ar trebui supuși unor pedepse din partea Chișinăului:

1. Autoritățile R. Moldova trebuie să adopte o politică de limitare drastică a accesului militarilor ruși în R. Moldova și să denunțe expres clauzele Acordului din 1992, care ar asigura, în opinia părții ruse, „acceptarea unui statut legal acestor trupe, GOTR din partea Guvernului R. Moldova”. Guvernul R. Moldova trebuie să reconfirme poziția oficială a R. Moldova, după adoptarea Declarației Parlamentului R. Moldova, de a cere Federației Rusei retragerea deplină, totală, garantată, a tuturor militarilor, muniției de luptă și tehnicii de luptă, amplasată în regiunea transnistreană a R. Moldova. Poziția oficială a R. Moldova trebuie să mențină principiul după care evacuarea completă și necondiționată a arsenalului și tehnicii de luptă include necondiționat și armele transferate în mod ilegal unităților militare și paramilitare transnistrene.

2. Autoritățile R. Moldova trebuie să aplice sancțiuni de circulație în privința comandanților GOTR și altor ofițeri, care-au decis cu de la sine putere, fără autorizarea autorităților R. Moldova, exerciții militare de luptă, desfășurate împreună cu unități militare și paramilitare transnistrene, fără a cere acordul R. Moldova și în pofida avertismentelor repetate care li s-au făcut. Lista persoanelor supuse acestui regim se anexează.

3. Procuratura Republicii Moldova trebuie să declanșeze proceduri de anchetă penală contra acelor militari transnistreni și ruși, care-au blocat participarea observatorilor militari ai R. Moldova (sau OSCE) la orice fel de activități de monitorizare, inspectare, informare și documentare, care țin de supravegherea zonei de securitate (lista se anexează), conform statutului recunoscut lor de către autoritățile R. Moldova.

4. Autoritățile R. Moldova trebuie să ceară mediatorilor și observatorilor în formatul „5+2” restabilirea funcției de bază a Misiunii OSCE de a inspecta toate obiectivele militare ale GOTR de la Colbasna, alte locațiuni despre care există informații că ar fi depozitate arsenal militar, echipament, tehnică și muniție de luptă, care au aparținut Armatei a 14. Observatorii militari ai Misiunii OSCE trebuie să reia neântârziat misiuni de inspectare și verificare a Zonei de Securitate, în care au fost întroduse în mai multe rânduri echipament și militari, care nu ar trebui să fie staționați în aceste locații. Mediatorii și observatorii internaționali ai formatului „5+2” vor informa părțile interesate asupra situației din zona de securitate, cu scopul de a întări instrumentele de prevenire a riscurilor în zona de securitate.

5. Autoritățile R. Moldova trebuie să adopte o politică de circulație limitată a tuturor persoanelor, care susțin că reprezintă structurile oficiale ale regimului separatist din stânga Nistrului, până depășirea pericolelor de securitatate națională, în această regiune a RM. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene permanent va solicita o monitorizare specială din partea organizațiilor internaționale (ONU, CoE, OSCE). a exercițiilor militare neautorizate ale GOTR, a transferurilor de arsenal militar și tehnică de luptă către unitățile paramilitare ilegale și menținerea unor surse de instabilitate și riscuri militare pentru R. Moldova.

6. R. Moldova trebuie să reia acțiunile diplomatice și politice de implicare a (ONU, CoE, OSCE) în procesul de retragere ordonată și totale a militarilor, echipamentului și munițiilor rusești de pe teritoriul său suveran. Aceasta cere o implicare mai convingătoare a Misiunii OSCE și a partenerilor săi occidentali, a Ucrainei și Rusiei, în procesul de evaluare a stocurilor de muniții depozitate la GOTR, identificarea stocurilor necontorizate, și revenirea la proiectele anterioare de distrugere ordonată a armamentelor netransportabile aflate sub controlul GOTR. Se cere şi un ajutor financiar corespunzător Republicii Moldova din partea comunităţii internaţionale.

1 Anexa: Lista persoanelor (GOTR):

- Reprezentanţii Federaţiei Ruse în CUC (inclusiv Copreşedinţii din partea Federaţiei Ruse în perioada anilor 2012-2017);

- Comandantul GOTR, colonel Dmitrii Zelencov;

- Observatorii Militari al Forţelor Pacificatoare - din partea Federaţiei Ruse;

- Ofiţerii statului major a GOTR – colonel Jadin Alexei şi colonel Râbacov Serghei;

- Conducerea Districtului Militar Vest a Federaţiei Ruse – general – colonel Sidorov Anatolii, Cartapolov Andrei, general - locotenent Astapov Victor.

2 Anexa: Lista persoanelor (conducerea pretinselor unități militare și de securitate transnistrene):

- Ministrul de Interne Ruslan Mova;

- Viceministru de Interne Serghei Levinschii;

- Viceministru de Interne Roman Şemetiuc;

- Viceministru de Interne Andrei Cnîş;

- Comandantul Brigăzii Motorizate a MAI – Gheorghiţa Denis;

- Comandantul Brigăzii cu Destinaţie Specială a MAI;

- Ministrul Apărării – Oleg Obrucicov;

- Şeful Statului Major Serghei Gherasiutenco;

- Viceminsitrul Apărării – Alexandr Dronicov;

- Ministrul Securităţii de Stat – general –maior Valeriu Ghebos;

- Viceministru Securităţii de Stat colonel Martânov Emil;

- Comandatul Detaşamentului de Grăniceri a MSS Andrei Repida;

- Preşedintele Comitetului Vamal de Stat Vitalie Neagu;

- Adjunctul Preşedintelui Comitetului Vamal de Stat Alexei Lipovţev;

- Adjunctul Preşedintelui Comitetului Vamal de Stat Serghei Hanchevici;

- Procurorul Anatol Gureţchii;

- Preşedintele Comitetului de Anchetă – Veaceslav Bânzari;

- Altele după caz


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md