06:50:51 19.04.2024
Stiri

Maia Sandu face DEZVĂLUIRI din cadrul negocierilor privind desemnarea sa în funcția de PREMIER. „Eu le-am cerut aceste lucruri. Știți ce mi-au RĂSPUNS atunci…”

Politică 20.01.2018 11:00 Vizualizări4255 Autor: Ziarul National
Maia Sandu face DEZVĂLUIRI din cadrul negocierilor privind desemnarea sa în funcția de PREMIER. „Eu le-am cerut aceste lucruri. Știți ce mi-au RĂSPUNS atunci…” timpul.md


Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, confirmă că a fost la un pas să ajungă premier și infirmă faptul că a dat cu piciorul acestei funcții, așa cum a afirmat anterior pastorul și vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, în cadrul unei emisiuni televizate.

Potrivit Maiei Sandu, în vara anului 2015, după ce premierul Chiril Gaburici și-a dat demisia, s-au purtat discuții privind desemnarea sa în calitate de premier, doar că partidele care făceau parte din coaliția de guvernare nu au acceptat condițiile sale.

„Domnul Ghilețchi minte și îmi pare rău să spun asta. Dar trebuie s-o spun. Domnul Ghilețchi minte sau nu vrea să-și amintească niște lucruri. Eu atunci am avut condiții clare pentru a accepta funcția de prim-ministru. Chiar dacă atunci nu cunoșteam toate dedesubturile și cât de gravă și mucegăită era situația, aveam suficiente semnale să înțeleg niște lucruri”, a precizat Sandu.

Astfel, lidera PAS a explicat ce condiții a pus pentru a prelua funcția de premier: „Cum să mergi și să-ți asumi funcția de premier, în situația când ai un guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (Dorin Drăguțanu n.r.) care a admis furtul miliardului și nici nu a clipit? Înseamnă că va admite furturi în continuare. Cum să ai un procuror general (Corneliu Gurin n.r.), care trebuie să fie partener al Guvernului, care vede că se fură banii cu sacii și nu întreprinde nimic? Dânsul a recunoscut asta în Parlament. Cum să accepți, știind că ai un Cabinet aflat în subordinea partidelor politice? Ar fi fost o decizie nereușită ca un om să-și asume responsabilitatea în astfel de condiții. Astfel, atunci am cerut ca la BNM să fie pus un om responsabil și să nu se mai fure. Să nu vină ulterior la Guvern și să zică că trebuie să salvăm băncile. Am cerut un procuror general care să lupte cu corupția, ca banii publici să nu dispară”.

Sandu mai spune că politicienii aflați la guvernare i-au spus atunci că mai întâi trebuie să accepte funcția de premier, iar ulterior îi vor fi îndeplinite și cerințele. „Dacă știam că nu pot avea nicio putere asupra Guvernului, de ce trebuia să accept? Ca să le îmbunătățesc relațiile cu partenerii străini, deoarece eram mai credibilă ca alții? Știți ce mi-au spus atunci? Uite, acum nu putem rezolva problemele acestea, dar mai târziu – da. Adică, acceptă mai întâi funcția și mai târziu le facem pe toate. Ați văzut mai târziu ce sprijin a avut Guvernul Streleț și ce s-a întâmplat cu acel Guvern. Acești oameni politici nu aveau nicio intenție să reformeze țară sau să oprească furturile, iar eu nu am vrut să fac parte din planurile lor, chiar dacă nu știam la acel moment cât de gravă e situația și cât de murdare erau jocurile”, a conchis Sandu.

De menționat că vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, a declarat la finele anului trecut că Maia Sandu a refuzat în 2015 să fie desemnată în calitate de premier, pentru că ar fi zis că nu e sigură că va întruni voturile necesare în Parlament.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md