15:09:16 28.03.2024
Stiri

Maia Sandu EXPLICĂ de ce nu recunoaște rezultatele scrutinului, spune ce are de gând să facă mai departe și COMENTEAZĂ declarațiile lui Lupu

Partide/Comunicate 22.11.2016 10:55 Vizualizări21187 Autor: Ziarul National
Maia Sandu EXPLICĂ de ce nu recunoaște rezultatele scrutinului, spune ce are de gând să facă mai departe și COMENTEAZĂ declarațiile lui Lupu


Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a atacat la Curtea de Apel raportul Comisiei Electorale Centrale privind rezultatele celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Liderul PAS, Maia Sandu, speră că cel puțin o instituție a statului, Curtea de Apel Chișinău, iar ulterior și Curtea Constituțională (CC) să-și facă treaba onest și să invalideze rezultatele scrutinului.

Printre încălcările semnalate de PAS se numără faptul că instituțiile responsabile nu au asigurat condiții pentru ca toți doritorii să poată vota pe 13 noiembrie, implicarea bisericii în campania electorală, editarea ilegală și distribuirea a 200 000 de pliante denigratoare la adresa Maiei Sandu, transportarea organizată a transnistrenilor la vot etc.

„Sperăm să se respecte legea. Credem că toate aceste încălcări au dus la rezultate diferite. Să nu fost aceste încălcări, rezultatul era altul. Vrem ca persoanele responsabile, care au admis aceste ilegalități, să răspundă conform legislației”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei emisiuni televizate de la Pro TV.

Candidatul PAS la alegerile prezidențiale, care nu-l recunoaște pe Igor Dodon în calitate de președinte ales, a enumerat încălcările admise de socialist, dar care nu ar fi fost luate în seamă de organele competente.

„Este vorba de acele pliante cu mesaje denigratoare și falsurile care au fost promovate prin aceste pliante. Au fost tipărite 200 de mii de astfel de pliante și în acest sens putem presupune câți oameni au fost influențați. Sunt niște încălcări pe care fiecare instituție trebuie să le analizeze. Dacă lăsăm mâinile în jos și permitem acum să se întâmple așa ceva, atunci se va întâmpla și data viitoare. Au fost folosite resursele administrative pentru ca oamenii din stânga Nistrului să voteze. Au fost transportați cu autocarele, au fost plătiți să voteze un anumit candidat. De asemenea, e vorba și de implicarea bisericii în promovarea unui anumit candidat. Codul Electoral spune foarte clar că biserica nu poate să se implice în acest proces”, a subliniat sursa citată.

Totodată, Sandu e de părere că Comisia Electorală Centrală (CEC) a fost părtinitoare și a închis ochii la toate încălcările admise de Igor Dodon.

„Repet, încălcările au fost prea mari și prea multe. Vrem să vedem totuși care este atitudinea instituțiilor responsabile. Să vină cu explicații foarte clare pentru toți cetățenii R. Moldova. Am văzut cum a procedat CEC. Această instituție a demonstrat pe tot parcursul campaniei că este părtinitoare. Sunt și membri care au încercat să facă altfel, însă cei delegați de PD, PSRM și PCRM au făcut echipă împotriva mea. Unele sesizări pe care le-am făcut noi, inclusiv cea cu finanțarea campaniei lui Igor Dodon prin intermediul unor firme off-shore din Bahamas, nu au ajuns pe site-ul CEC și nici examinate. Noi nu avem instituții care să ne protejeze. Noi nu avem pretenții la oamenii care au votat altfel, noi nu suntem împotriva votului liber exprimat, noi contestam ilegalitățile”, a punctat liderul PAS.

Maia Sandu a comentat și declarațiile liderului PD, Marian Lupu, care a spus într-un interviu că reprezentanta PAS a pierdut pe mâna ei alegerile: „Noi am obținut un scor foarte bune, chiar dacă PD ne-a sabotat și a susținut alt candidat. Respect alegătorii acestui partid, dar niciodată nu voi face un târg cu conducerea formațiunii respective. Cei care au compromis parcursul european vin acum să ne dea nouă lecții. PD a făcut partizanat pentru Dodon”.

Acum, Maia Sandu este curioasă să vadă ce decizie va lua Curtea de Apel, iar ulterior Curtea Constituțională. „Vreai să văd decizia CC și cum este argumentată această decizie. Reprezentanții acestei instituții au șansa să demonstreze că nu se trece așa ușor peste astfel de încălcări. Noi nu am îndemnat lumea să iasă la proteste, pentru că vrem să epuizăm căile legale de contestare ale acestor alegeri. Deja vom vedea ce se va întâmpla”, a conchis Maia Sandu.

De menționat că președintele CEC, Alina Russu, a venit cu o replică la declarațiile făcute de Sandu. Aceasta susține că PAS a depus opt sesizări la CEC și că toate au fost examinate. Totuși, unele sesizări, precum cea privind finanțarea lui Igor Dodon prin intermediul unor firme din Bahamas, au fost transmise Centrului Național Anticorupție.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md