20:08:11 25.04.2024
Stiri

Maia Sandu: „Concurs MIMAT. Se cunoaște numele noului procuror general”. Răspunsul lui Eduard Harunjen

Politică 10.10.2016 11:41 Vizualizări2909 Autor: Ziarul National
Maia Sandu: „Concurs MIMAT. Se cunoaște numele noului procuror general”. Răspunsul lui Eduard Harunjen Facebook


Candidata Partidului „Acțiune și Solidaritate”, Maia Sandu, declară că, deși concursul pentru selectarea noului procuror general al R. Moldova a fost lansat recent, pe 22 septembrie curent, deja se cunoaște numele celui care va ocupa postul.

Maia Sandu afirmă că acest concurs este mimat, iar noul procuror general ar urma să fie ales actualul procuror general interimar, Eduard Harunjen.

„Guvernarea a anunțat, în ianuarie curent, cu mult fast reformarea procuraturii, cea mai importantă reformă din ultimii 20 de ani. La 1 august, majoritatea prevederilor acestei legi au intrat în vigoare, cu excepția celei privind numirea procurorului general de către șeful statului. Pe 22 septembrie, a fost lansat concursul cu privire la selectarea procurorului general. Deși guvernarea și-a asumat angajamentul să selecteze procurorul general în conformitate cu noua lege, modificarea Constituției nu a avut loc (astfel încât președintele țării să numească procurorul general în funcție, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor – n.r.). Guvernarea s-a îngrijit ca modificarea Constituției să se poată face după primul tur al alegerilor prezidențiale, adică după 3 noiembrie”, a declarat Maia Sandu, astăzi, într-o conferință de presă.

Potrivit candidatei PAS, structura care desfășoară concursul, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), nu este credibilă, fiindcă din aceasta ar face parte „oameni care au admis consolidarea acestui sistem corupt” și a numit deja în anumite funcții-cheie ale procuraturii persoane care au gestionat dosare dubioase ale oponenților politici pe timpul guvernării comuniste, ale tinerilor maltratați la 7 aprilie 2009 sau dosare pierdute la CEDO. Aceste lucru va descuraja, în opinia Maiei Sandu, participarea oamenilor integri și buni profesioniști la concurs.

„Politicienii lipsiți de bun-simț, atunci când ajung la guvernare, își fură cetățenii. În toți acești ani, lupta cu corupția a fost mimată, politicienii corupți nu vor să-și taie craca de sub picioare, să nu-și piardă averile și libertatea. Vedem ce eforturi fac partidele de la guvernare ca să rămână să ne conducă”, a concluzionat Maia Sandu, afirmând că, dacă va ajunge președinte, nu va accepta numirea lui Eduard Harunjen în funcția de procuror general al R. Moldova.

În replică, Eduard Harunjen afirmă că, deocamdată, la concursul pentru funcția de procuror general al R. Moldova nu a fost depusă încă nicio cerere, timp fiind până la 24 octombrie curent.

Întrebat de Ziarul NAȚIONAL dacă dânsul va candida, Harunjen a evitat să dea un răspuns clar: „Vom vedea cine a depus documentele. Decizia îmi va aparține mie și familiei mele, nu dumneavoastră. Nu știam că Maia Sandu are cunoștințe în domeniul procuraturii”.

Harunjen a ținut s-o informeze pe Maia Sandu că noua Lege cu privire la Procuratură prevede și modalitatea de numire a procurorului general, în cazul în care Constituția nu va fi modificată până la finalizarea concursului, astfel încât acesta să fie numit de șeful statului.

„Citiți art. 97, 98 și 99 din Legea nouă a Procuraturii. Acolo este scris cum va fi numit procurorul până la modificarea Constituției. Am lucrat și cu specialiști din România, Pirkka Tapiola a ținut cuvânt”, a explicat Harunjen.

Articolele la care face referire procurorul general interimar lasă în vigoare norma veche potrivit căreia „procurorul general este numit în funcţie de către Parlament, la propunerea preşedintelui Parlamentului, pentru un mandat de 5 ani”.

Cât despre acuzațiile potrivit cărora CSP nu este credibil și alege în funcții procurori dubioși, Harunjen spune că pentru aceste funcții au fost organizate concursuri deschise. „La Adunarea Generală a Procurorilor din 24 aprilie curent, organele de autoadministrare au fost alese prin vot, în mod democratic. Ce s-a ales, aceea avem. Ce să facem, dacă acești procurori au autoritate în regiuni”, ne-a spus Harunjen, afirmând că nimeni nu vrea să vină la concursuri, fiindcă „nimeni nu vrea să lucreze, dar să critice”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md